Wij hebben het hier al vaker verteld en u ziet het dagelijks in het verkeer om u heen: Sports Utility Vehicles, wat hogere vijfdeursauto’s die soms echte terreinwagens lijken, worden steeds populairder. Ze ogen sportiever, je zit lekker hoog, de instap is vaak wat gemakkelijker en je lijkt er als bestuurder ook wat dynamischer en jeugdiger in. Dus levert elk merk inmiddels meerdere SUV’s of ze komen er in hoog tempo mee op de markt. Binnenkort leest u hier over de nieuwste Range Rover Evoque, kind van de ‘moeder aller SUV’s’; deze week is een concurrent daarvan onze testauto, de vorig jaar vernieuwde BMW X1. Wij reden een heel mooie versie, zijn onder de indruk maar adviseren een iets eenvoudiger uitvoering!>>

BMW1

Wij hebben het hier al vaker verteld en u ziet het dagelijks in het verkeer om u heen: Sport Utility Vehicles, wat hogere vijfdeursauto’s die soms echte terreinwagens lijken, worden steeds populairder. Ze ogen sportiever, je zit lekker hoog, de instap is vaak wat gemakkelijker en je lijkt er als bestuurder ook wat dynamischer en jeugdiger in. Dus levert elk merk inmiddels meerdere SUV’s of ze komen er in hoog tempo mee op de markt. Binnenkort leest u hier over de nieuwste Range Rover Evoque, kind van de ‘moeder aller SUV’s’; deze week is een concurrent daarvan onze testauto, de vorig jaar vernieuwde BMW X1.

Bij de eerste modelgeneratie van de X1 was er iets merkwaardigs aan de hand. Bijna niemand vond ’m echt mooi, maar er werden wel ruim 700.000 exemplaren van verkocht. De vernieuwde X1 oogt nu helemaal als een SUV en als een familielid van de grotere X3 en X5. Misschien is het zelfs de meest beschaafde onder de BMW SUV’s. In parelmoer wit met zwarte details en grote wielen zoals de testauto is hij weliswaar wat ‘in your face’, maar kies een andere kleur en er staat een welgevormde auto voor de deur, die ook zakelijk uitstekend inzetbaar is. Overigens, de auto die u hier ziet heeft voor een mille of twintig aan opties en kost € 72.699,-. Dat is serieus geld en er ontbreekt ook nog het een en ander. Daarover zo meer.

BMW4

Voorwielaandrijving
Deze tweede generatie van de X1 is in de hoogte (5 cm) en de breedte (2,3 cm) gegroeid, maar werd ook 1,5 cm korter. Het resultaat spreekt aan en als je ‘m zo ziet, is het een logische vraag of dit model de iets grotere X3 niet overbodig maakt. De BMW X1 is echter gebaseerd op de bodemsectie die ook voor de Mini, de Mini Clubman en de BMW 2-Serie Active Tourer wordt toegepast. Dus heeft hij voorwielaandrijving en alleen als optie vierwielaandrijving.

Het programma start bij de X1 sDrive18i van € 38.384,-. sDrive betekent overigens voorwielaandrijving, xDrive staat altijd voor vierwielaandrijving. De testauto heeft een vanaf prijs van € 53.944,- en biedt dan vierwielaandrijving en een 2.5 liter viercilinder die170 kW/ 231 pk levert. De achterwielen schakelen overigens pas bij als de voorwielen grip verliezen. Normaliter rijd je dus inderdaad met voorwielaandrijving. Dat merk je door een onverwachte reactie in het stuur als je vol gas geeft, of als je hard een bocht instuurt en de auto eerst wat rechtdoor lijkt te willen gaan. Deze X1 heeft hierdoor niet de scherpte en het temperament van de voorgaande X1. De besturing is niet meer zo direct en voorspelbaar en de mooie balans die achterwielaangedreven BMW’s zo kenmerkt ontbreekt dus een beetje. Wie dat juist wel wenst, geeft iets meer uit en bestelt een X3.

BMW3

Veel automobilisten zullen er echter geen pijn van hebben, die hebben geen idee of bij hun auto de voorwielen of de achterwielen worden aangedreven. En de X1 stelt er het nodige tegenover. Hij is lekker ruim. De stoelen zitten goed. Er is voor iedereen een ideale zitpositie te vinden. Het dikke stuurwiel ligt prettig in de handen en voor een persoonlijke touch kun je via de Driving Experience Control het karakter van de besturing, reactie op het gaspedaal, configuratie van de automaat en instellingen van de dempers beïnvloeden. Overigens twijfelen die schokdempers wel af en toe een beetje tussen het oude en nieuwe karakter van de X1. Ze zijn comfortabeler, maar putdeksels of andere oneffenheden worden soms tamelijk nadrukkelijk doorgegeven. Ook rijgeluid op minder strakke wegen dringt af en toe iets te hoorbaar door. Waarschijnlijk zullen wat kleinere wielen (deze zijn 19 inch) met comfortabeler banden dat verbeteren.

BMW5

Rianter
Door de dwarsgeplaatste motor gaan er minder centimeters in de lengte verloren, waardoor de auto duidelijk ruimer werd. Vooral achterin is het nieuwe model stukken rianter dan het oude. Achter- passagiers hebben ruim 3 centimeter meer beenruimte en kies je voor de optionele verschuifbare achterbank dan is er nog een kleine 7 centimeter extra ruimte te creëren. De hoofdruimte is beter dan voorheen en ook de bagageruimte groeide, namelijk met 85 liter naar totaal 505 liter. Al na de eerste meters geeft de nieuwe X1 dan ook echt het gevoel dat je met een grotere auto op pad bent, en ook veel meer een SUV dan voorheen. Wel zijn de achterportieren wat laag; je stapt zeker als je wat langer bent niet supergemakkelijk achterin. Een niet onbelangrijk bijkomend voordeel van het nieuwe onderstel is overigens gewichtsbesparing (op het instapmodel tot 135 kg). De testauto weegt 1.515 kg en dat is voor dit formaat absoluut netjes.

De motor van deze X1 kennen we al uit andere BMW’s. Dankzij een turbo met variabele geometrie levert deze 231 pk en 350 Nm aan trekkracht. Dat koppel is al ruim onder de 1.500 toeren per minuut beschikbaar, wat samen met de razendsnelle achttrapsautomaat een geweldige aandrijflijn oplevert, die soepel en stil is en bij meer toeren een fraaie brom produceert. Hij maakt het ook mogelijk in 6,5 sec vanuit stilstand naar 100 km/u te accelereren. Rijd je de auto in de Eco-afstemming, dan blijven de toeren laag en is het karakter zeer ontspannen. Maar natuurlijk maak je soms toch gebruik van die 231 pk en daardoor zal al met al het brandstofverbruik op gemiddeld 1 op 11 à 12 uitkomen.

BMW7

Premium
De testauto is een High Executive uitvoering met een waslijst aan opties. BMW heeft bij deze nieuwe X1 duidelijk werk gemaakt van het interieur. Hij is meer ‘premium’ dan de vorige. De auto heeft prachtig bruin leder, wat harde maar zeer goed verstelbare en prima zittende stoelen, fraaie houten panelen, mat aluminium details, een groot schuifdak, een groot navigatiescherm en een sublieme head-up display die netjes en zeer duidelijk informatie op de voorruit projecteert. Als u zo’n auto wil, streept u dan altijd dat systeem in de optielijst aan! Jammer is wel weer dat je bijvoorbeeld een lelijk zicht hebt op de stoelverstelling van de passagiersstoel (dat had beter afgewerkt mogen worden) en dat de standaard uitrusting wat tegenvalt. Fabrikanten van auto’s die tot de topklasse worden gerekend, zoals BMW, worden in hoog tempo ingehaald door goedkopere merken en spelen daar onvoldoende op in. Als een redelijk eenvoudige Opel tegenwoordig al stuurwielverwarming en een waarschuwing voor auto’s in de dode hoek heeft, dan hoort zo’n premium BMW dat zeker standaard te hebben. Teveel ‘normale’ voorzieningen staan nog in de optielijst. Anders gezegd: de auto’s bieden voor hun prijs te weinig uitrusting en worden ook qua afwerking en kwaliteitsuitstraling ingehaald. Er mag dus wel een tandje bij. Premium betekent immers dat je het gevoel hebt prettig verwend te worden. Dan dient de uitrusting veelomvattend en zeer comfortabel te zijn. Meer fabrikanten hebben hiermee te maken, en je ziet ook merken die aan merkupgrading doen ineens vroegere standaardvoorzieningen op de optielijst plaatsen. Die gaan het zwaar krijgen.

 

BMW8

Goed, dit terzijde, terug naar de BMW X1. Is hij aan te raden? Zeker. Zoals wel wordt gezegd: het kost wat, maar dan heb je ook wat. Hij heeft in een niet te opzichtige uitvoering meer allure dan veel andere SUV’s, biedt genoeg ruimte, rijdt lekker en hij bezit dat ongrijpbare waardoor je na het parkeren van de auto wegloopt en nog even tevreden omkijkt. Heeft u die vierwielaandrijving echt nodig? Alleen als u geregeld naar de sneeuw gaat of weleens een aanhanger over minder ondergrond trekt. Anders gewoon een 192 pk sterke i20A nemen, met automaat, voor € 41.689, – en een paar pakketjes en opties. Dan rijdt u voor 50 K een auto waar u geen spijt van krijgt.

BMW3

 

 

 

 

 

Leave a Comment