Citroën C4 Cactus, La Vie Comfortable. Voor wie een voorliefde heeft voor de Franse levensstijl is de testauto van deze keer absoluut aantrekkelijk. Zoekt u in het lagere middenklasse segment een nieuwe auto die comfortabel en vlot is en die dat combineert met een iets hogere instap en een redelijk prijsniveau, dan is dat ook het geval. Onze autoverslaggever Dick Schornagel reed de vernieuwde Citroën C4 Cactus, zag een aantal zwakke punten maar ging toch overstag voor diens charmes.
De eerste C4 Cactus zoals Citroën die vier jaar geleden op de markt bracht, baarde nogal wat opzien. Dat kwam vooral door de nogal opvallende kunststof stootkussens op de flanken en de achterkant. Heel bijzonder en ook best praktisch, maar lang niet iedereen vond deze typische Citroën styling-uitwas een goed idee. De tweede bijzonderheid van de C4 Cactus, die overigens gebaseerd was op de kleinere C3, was het ‘less is more’ principe. Citroën wilde met dit nieuwe model een lichte, functionele auto presenteren waarin het aan niets essentieels ontbrak maar die verder zo simpel mogelijk was uitgerust. Zo had de Cactus geen toerenteller en voor de ruiten in de achterportieren greep de fabrikant terug op ouderwetse klapramen. Een dashboardkastje was afwezig en de bekleding in het interieur was hier en daar weggelaten. En zo meer. Het geheel was overigens smaakvol gedaan, zoiets kun je deze Franse autofabrikant wel toevertrouwen.
Levenskunst
Recent verscheen een nieuwe C4 Cactus (zeg maar facelift) en het eerste dat opvalt is de afwezigheid van de karakteristieke ‘airbumps’ op het plaatwerk van deze Citroen. Verder straalt ook deze Cactus, die overigens meteen ook de niet langer gebouwde Citroën C4 vervangt, weer de Franse levenskunst uit die hem voor bepaalde kopers zo aantrekkelijk maakt. Om die groep iets groter te maken dan bij de eerste serie, dacht Citroen er verstandig aan te doen om die veelbesproken stootkussens maar weg te laten en ook de verdere styling iets ‘gewoner’ te maken. Dat zal zonder twijfel door menigeen worden toegejuicht, maar het heeft deze ‘nieuwe’ Cactus wel een stukje anoniemer gemaakt. Maar als geheel ziet de nieuwe versie er toch erg goed uit en dit gefacelifte model komt evenwichtiger over dan zijn bijzondere voorganger. De lege, stompe neus maakte plaats voor een elegante, brede Citroen grille. De stootrubbers zijn verdwenen. Kunststof spatbordverbreders, een laag aflopende daklijn met een spoiler en een dichte C-stijl zijn de belangrijkste uiterlijke kenmerken van de vernieuwde carrosserie. Citroën kon het overigens niet laten om boven de dorpels toch nog wat speelse, kleine airbump-ornamenten te plaatsen.
De uiterlijke afmetingen zijn afgezien van enkele millimeters erbij, amper veranderd en de wielbasis bleef met 260 cm gelijk aan die van de vorige auto. Dus is ook de interieurruimte van de vernieuwde Cactus min of meer gelijk gebleven, wat inhoudt dat het vervoer van vier (niet al te lange) volwassenen comfortabel kan plaatsvinden. Het in de testauto als extra gemonteerde glazen dak, kost iets hoofdruimte maar maakt het interieur wel lichter. Met een inhoud van 358 liter is de bagageruimte marktconform maar niet overdreven groot. Door de twee neerklapbare rugleuningdelen van de achterbank krijg je een behoorlijke, maar niet geheel vlakke laadvloer. Je houdt ook altijd een drempel.
Op de tast
Het interieur is comfortabel, ook al word je hier nog steeds herinnerd aan die ‘less is more’ filosofie. De instrumenten bijvoorbeeld zijn geheel digitaal en in een rechthoekig instrumentenpaneel midden boven de stuurkolom ondergebracht. Met het contact uit is het paneel zwart, in gebruik vertoont het nog steeds maar weinig functies. Een koelvloeistoftemperatuurmeter ontbreekt bijvoorbeeld. En op een zonnige dag is de aflezing matig tot slecht. Midden op het dashboard zit het infotainment scherm. Hiermee bedien je onder meer de airco, maar ook andere zaken laten zich ‘op de tast’ in- of uitschakelen. Dat werkt snel maar niet altijd even handig aangezien daarvoor steeds een extra handeling wordt vereist. Afgezien van een klein rijtje onder het touchscreen, zijn er op het dashboard verder weinig schakelaars gemonteerd. Op het in de hoogte verstelbare stuurwiel vind je nog de bediening voor de telefoon en het geluidsvolume. Kortom, het is de eerste paar dagen even wennen en niet alles is ideaal, maar er is wel mee te leven en het heeft eerlijk gezegd zelfs wel enige charme.
Bergruimte
In het gezellig ingerichte interieur, toch even wat anders dan het gemiddelde Duitse of Oosterse interieur in dezelfde prijsklasse, is voldoende bergruimte aanwezig, waaronder een ruim dashboardkastje met klep. Deze nieuwe Cactus is in dit opzicht beter uitgerust dan zijn voorganger. Daar moet wel bij worden aangetekend dat wij de Cactus Pure Tech 130 S&S Shine reden. Deze topversie is standaard onder meer voorzien van het nieuwe veersysteem PHC, wat staat voor Progressive Hydraulic Cushions, 17” lichtmetalen wielen, automatische airco, achteruitrijcamera en parkeersensoren achter, Keyless entry & start, Park Drive Assist, een 7” touchscreen, Citroen Connect navigatie en Citroen noodoproep. Voor deze uitvoering vraagt Citroën 26.790 euro, maar door nog enkele extra’s zoals speciale kleuren, dodehoek detectie, een reservewiel en een panoramisch glazen dak, kwam de prijs van onze testauto op 28.965 euro. Dat is een heel bedrag maar toch niet gek als je het met anderen vergelijkt.
Comfort
Overigens beginnen de C4 Cactusprijzen bij 21.490 euro. Dan krijg je de 110 pk driecilinder basismotor.Er zijn veel mogelijklheden om de auto qua luxe, prestaies en uitstraling helemaal aan de eigen smaak aan te passen. Citroën legt er de nadruk op dat er in deze nieuwe C4 Cactus zeer comfortabele stoelen worden gemonteerd. Dat is onderdeel van het Advanced Comfort pakket en houdt niet alleen extra dik schuim in de stoelen in, maar ook de eerder al genoemde PHC dempers. Deze dienen om de befaamde hydraulische Citroën vering te helpen vergeten. En dat doen ze behoorlijk goed! Je zit inderdaad lekker ‘zacht’ op de stoelen, maar niet elke rug kan daar na een lange rit tegen. En dan komt daar nog het gevoel bij van die lekkere Franse vering van vroeger. De Cactus blijkt comfortabel zonder dat daar al te veel rijplezier en stuurprecisie voor hoeven te worden ingeleverd. Het is een stabiele en goed sturende auto, ondanks de in snelle bochten iets overhellende carrosserie. Soms kan wel de achteras wat onverwacht hard over een verkeersdrempel slaan. De stuurbekrachtiging is niet te licht, eerder aan de zware kant, wat trouwens best goed aanvoelt. Citroën is er zeker in geslaagd om met dit comfort de Cactus onderscheidend in zijn klasse te maken.
Prettige motor
De 130 pk driecilinder turbobenzinemotor maakt een gezond en voldoende krachtig grommend geluid. Z’n levendige en lichtvoetige prestaties zijn zeer opvallend. En het is ook bijna niet te geloven zo ver als je in de versnellingen kunt doortrekken zonder dat de motor gestresst raakt. Vooral de eerste en de tweede versnelling zijn erg ‘lang’. De C4 Cactus heeft met deze driepitter absoluut een prettige motor waarmee we een gemiddeld testverbruik realiseerden van 1 op 15 precies. De zesversnellingsbak wordt door een korte, dikke pook bediend. De vloerpook schakelt gemakkelijk en met lekkere, korte bewegingen.
Citroën heeft dus met de vernieuwde C4 Cactus het gevoel voor de Franse levensstijl een stuk dichterbij gebracht. Wie daar gevoelig voor is, koopt er een fijne auto aan.
Tekst & foto’s: Dick Schornagel
Leave a Comment