Dit is een wat andere rij-impressie dan gebruikelijk bij ClassyLife. Normaliter rijden wij enkele dagen een auto van een importeur of distributeur en dan schrijven wij daarover. Natuurlijk zal persoonlijke voorkeur en smaak een rol spelen bij de beoordeling, maar u mag er vanuit gaan dat wij een objectief artikel schrijven waar u echt iets aan heeft en waarbij wij zowel de positieve als de mindere eigenschappen en kwaliteiten noemen. In dit geval is het iets anders. De Fiat 500 E die u hier ziet wordt namelijk niet officieel in ons land geïmporteerd. Sterker nog: Fiat Chrysler Auto Nederland wil er niets mee te maken hebben. De laatste maanden zijn er echter, ook gezien de groeiende belangstelling voor elektrisch rijden, nogal wat slimme autohandelaren in Europa die gebruikte modellen hierheen halen. De auto die u hier ziet, inmiddels het dagelijks ClassyLife-vervoer, is ook zo’n gebruikt geïmporteerde Fiat 500 E. Het is dus onze eigen auto. Daarvan een rij-impressie plaatsen lijkt wat vreemd, maar het is een interessant en attractief autootje waarover nogal wat te vertellen is. Vandaar. De volgende testauto wordt overigens weer een auto van een importeur, en wat voor één: een Range Rover Velar met 380 pk benzinemotor. Stay tuned!>>

Dit is een wat andere rij-impressie dan gebruikelijk bij ClassyLife. Normaliter rijden wij enkele dagen een auto van een importeur of distributeur en dan schrijven wij daarover. Natuurlijk zal persoonlijke voorkeur en smaak een rol spelen bij de beoordeling, maar u mag er vanuit gaan dat wij een objectief artikel schrijven waar u echt iets aan heeft en waarbij wij zowel de positieve als de mindere eigenschappen en kwaliteiten noemen. In dit geval is het iets anders. De Fiat 500 E die u hier ziet wordt namelijk niet officieel in ons land geïmporteerd. Sterker nog: Fiat Chrysler Auto Nederland wil er niets mee te maken hebben. De laatste maanden zijn er echter, ook gezien de groeiende belangstelling voor elektrisch rijden, nogal wat slimme autohandelaren in Europa die gebruikte modellen hierheen halen. De auto die u hier ziet, inmiddels het dagelijks ClassyLife-vervoer, is ook zo’n gebruikt geïmporteerde Fiat 500 E. Het is dus onze eigen auto. Daarvan een rij-impressie plaatsen lijkt wat vreemd, maar het is een interessant en attractief autootje waarover nogal wat te vertellen is. Vandaar. De volgende testauto wordt overigens weer een auto van een importeur, en wat voor één: een Range Rover Velar met 380 pk benzinemotor. Stay tuned!

De 500 E is een product van Fiat Chrysler in de Verenigde Staten dat alleen verkocht wordt in de staten Californië en Oregon. De 500 wordt er gebouwd in een Chrysler-fabriek in Mexico en de elektrische versie, de 500 E, werd ook volledig in de USA ontwikkeld. Dat gebeurde in 2013. In de twee genoemde staten gelden strikte emissie-eisen en de fabrikant zou er alleen nog auto’s kunnen verkopen als de totale emissie zou dalen. Dat kon alleen met een volledig emissievrij model. Dus werd knarsetandend deze Fiat ontwikkeld. De techniek maakte hem nogal kostbaar, rond 35.000 dollar, en Amerikanen konden alleen overgehaald worden om ermee te gaan rijden via een supergoedkoop leaseprogramma. Het is een gematigd succes, door z’n formaat en door de tamelijk beperkte actieradius. Daar komen wij zo op terug. Fiat stelde altijd dat ze op de auto veel geld verloren en deze daarom niet wilden exporteren. Dat is een tikje overdreven, want ze kregen er nogal wat subsidie op. Maar in Europa zouden er uiteraard alleen kansen zijn als de auto heel goedkoop zou zijn, en dat was niet realiseerbaar.

Partner
In het najaar van 2016 druppelde in Europa door dat er flink wat van deze elektrische Fiats terugkeerden bij de dealers en dat de prijzen ervan heel gunstig leken. Dat bood mogelijkheden voor import en winst. Als u nu op bijvoorbeeld Marktplaats kijkt, komt u tientallen aangeboden auto’s tegen, voor zeer uiteenlopende prijzen. Wij zagen de auto’s vorig najaar in Californië en zagen de mogelijkheden ook. Maar al snel bleek dat er nogal wat kaf onder het koren schuilde en dat het bepaald niet eenvoudig was om de auto’s op een Nederlands kenteken te krijgen. Na het nodige onderzoek bleek er tussen de partijen die de auto’s importeerden één te zijn die zich op veel punten zeer positief wist te onderscheiden. Het bedrijf Electric Motoring in Kortenhoef van Robert de Kloet en Ernst Jan van Kouwen combineert vele jaren aan ervaring met elektrische mobiliteit met een hang naar perfectie en een grote mate van klantgerichtheid. Al bij een eerste bezoek aan bedrijven in Californië bleken veel van de aangeboden auto’s niet aan hun kwaliteitseisen te voldoen. Dus kozen zij voor het selecteren van de mooiste en beste modellen, die dan weliswaar wat duurder zijn, maar die in zeer goede staat verkeren en compleet met bijvoorbeeld twee sleutels, alle papieren, de lader en het TomTom navigatiesysteem naar ons land komen. Inmiddels halen zij zelf en via een Amerikaans contact zo’n tien auto’s per maand naar ons land, door hun kennis worden ze inmiddels door andere gerenommeerde aanbieders ingeschakeld voor advies en hulp en ze exporteren ook naar aanbieders in andere landen. Je krijgt er een deugdelijke garantie en ze weten alles over de updates, de zwakke punten en de onderdelen. Wij kozen hen als partner om op de Zomerfair Soestdijk namens ClassyLife het publiek kennis te laten maken met deze charmante en betaalbare elektrische auto en u begrijpt dat onze auto ook bij hen vandaan komt. Wij beschouwen Electric Motoring / www.500efiat.com niet als de goedkoopste maar wel als de beste, meest betrouwbare en echt legaal werkende aanbieder van deze elektrische Fiats. En u weet: goedkoop is vaak duurkoop. Een paar andere adressen zijn www.wimprins.nl, www.leasebijtellingvrij.nl en EV Company / www.fiat500-e.nl, maar Electric Motoring BV / www.500efiat.com is dus ClassyLife Preferred oftewel A Very Good Place to buy. Overigens, de prijzen inclusief BTW lopen uiteen van zo’n 14.000 tot 20.000 euro; reken voor een mooie en goede auto van 2014 of vroeg 2015 op rond 17 à 18 mille.

Bouvier
Hoewel ook ons autootje er als nieuw uitziet, is het dat dus niet. De productie begin in 2013 en dus zijn er nu auto’s te koop vanaf 2013. Soms hebben ze verbijsterend weinig gereden, onder de 10.000 km, maar meestal staat er zo rond de 30.000 km op de tellers en je ziet ook auto’s aangeboden worden met 80.000 km. Zo nieuw mogelijk is uiteraard altijd het beste. Die van ons is van voorjaar 2014 en reed  32.000 km. Omdat ze qua huur of lease zo goedkoop worden aangeboden, springt niet elke Amerikaan er even voorzichtig mee om. Als auto’s, zoals veel gebeurt, via een veiling worden gekocht, weet je niet of ze compleet en schadevrij zijn, of de bouvier geen happen uit de bekleding nam en bergen hondenhaar achterliet en of de bestuurder of –ster niet met een obese-lichaam voor kromme stoeltjes zorgde. Bovendien blijken de auto’s, als ze eenmaal hun zeereis achter de rug hebben, nogal eens belangrijke zaken zoals de thuislader en de TomTom te missen. Zo’n incomplete auto wilt u uiteraard niet. U wilt ook geen gedoe met zelf voor een kenteken moeten zorgen. Want dat kan lang duren en als de auto één software update of recall heeft gemist, komt dat kenteken helemaal niet. Leuke kleine Amerikaanse kentekenplaatjes voor en achter? Staat goed, maar mag niet. Bij een APK of een politiecontrole kost u dat geld. Dat soort dingen.

Brede glimlach
Goed, dat zijn zaken om in het hoofd te houden als u attractieve aanbiedingen ziet. Maar hoe leuk, goed en interessant is die Fiat 500 E nu? Wel, Fiat gaf hem wat Abarth uiterlijkheden voor een iets sportievere uitstraling, stopte hem vol met uitrusting (o.a. stoelverwarming, parkeerpiepers achter, navigatie, climate control) en bespaarde niet op de techniek. Het 24 kWh batterijpakket zit onder de vloer en de (Duitse) elektromotor levert 113 pk en 200 Nm aan koppel. Door de accu is deze 500 E zwaarder dan een gewone Fiat 500, namelijk 1.385 kg, maar het vermogen stelt je in staat om binnen 9 seconden naar 100 km/u te accelereren en de top is theoretisch rond de 150 km/u. Omdat die batterij lekker laag zit, stuurt de 500 E waarschijnlijk het best van alle compacte Fiats. Je rijdt met een brede glimlach rond, in alle comfort bovendien. Wij hebben er een elektrisch bedienbaar glazen schuifdak in, een van de officiële opties, en dat verhoogt het rijplezier. Maar… er is uiteraard ook een maar. De actieradius ligt zo rond de 130, 140 kilometer. Wij kennen mensen die er bijna 200 km mee haalden, maar dan heb je een fluwelen gaspedaalvoet nodig en je moet snelwegen mijden. Het grote nadeel van de 500 E is dat hij niet aan een snellader kan, zoals o.a. Fastned en MisterGreen die meer en meer langs de snelwegen plaatsen. Je moet dus, zoals bij meer oudere elektrische auto’s, je rit goed plannen, op de snelweg minder hard rijden dan mag en actief laadpalen in de gaten houden en tussendoor zoveel mogelijk laden. Volledig opladen via de thuislader kost een uur of acht, via een laadpaal of wallbox tussen de 4 en 6 uur.

Attractief
Rijd je op binnenwegen, maak je handig gebruik van de mogelijkheid om bij gas loslaten en remmen wat en energie te regenereren en kun je de auto gemakkelijk bij een laadpaal of wallbox opladen, dan is het voor ritten niet te ver weg een ideaal ding. Ook zakelijk gezien trouwens, want je betaalt de komende jaren geen wegenbelasting en slechts 4% bijtelling over de Amerikaanse nieuwprijs van rond 34 mille. Een volle batterij kost een paar euro aan stroom, het onderhoud is minimaal en waarschijnlijk verslijt je in een paar jaar alleen een twee goedkope banden en remblokken. Veel goedkoper kun je niet rijden en de charme van zo’n Fiat 500 E is natuurlijk veel groter dan die van andere elektrische auto’s in ongeveer dezelfde prijsklasse. Bovendien is de kans groot dat over een paar jaar de belangstelling van kopers nog steeds behoorlijk zal zijn, met een lage afschrijving tot gevolg. De Fiat 500 E is leverbaar in een zes/zevental kleuren, met een wit of zwart interieur, in een Sport-uitvoering met zwarte wielen en extra oranje details en met een vast dak of een glazen schuif-/kanteldak. Onderdelen als spiegels, spoiler achter en grille zijn ook weer in kleuren leverbaar, dus je kunt redelijk variëren. Er is geen 500 E cabriolet met soft top, die is nooit gebouwd.

Als tweede auto en voor lokaal verkeer is dit een ideaal en qua kosten ronduit attractief autootje. Ook echte autogekken kunnen er door de power en het stuurkarakter plezier aan beleven. Bij het plannen van een rit is het wel verstandig om ook meteen na te denken over de terugrit. Zeker als het koud en slecht weer is, wanneer de accucapaciteit afneemt en stroomverbruikers de actieradius ook nog wat kleiner maken. Weet ook dat laadpalen niet altijd beschikbaar, vindbaar en vrij zijn, en dat sommige erg traag laden. Grotere rit voor de boeg? Dan is het verstandiger om een eigen andere auto te kiezen, om de trein te nemen of om via bijvoorbeeld Snappcar een auto te huren. Gebeurt dat een paar keer per maand, dan blijven de totale kosten voor de auto toch super laag. Wie zich dat realiseert koopt er een ontzettend leuke kleine auto aan, waarin je overigens achterin over korte afstand best twee niet te grote volwassenen of kinderen mee kunt nemen en die door de neerklapbare achterbank flink wat boodschappen kan verstouwen. En als gememoreerd: kies de beste, mooiste auto die er wordt aangeboden. Dat betaalt zich altijd terug.

Tot slot: mocht u helemaal gecharmeerd zijn van deze 500E maar problemen houden met de wat beperkte actieradius, dan komt er daarvoor een oplossing. Wij zijn actief betrokken bij het project ‘From Bolzano to Oslo in a Fiat 500 E within 24 hours’, een spectaculaire recordpoging op 21 juni 2018. Daarvoor wordt nu een twee keer zo krachtige accu en een snellaad mogelijkheid voor de Fiat 500E ontwikkeld. Dat komt straks ook op de markt. Zal geld kosten, maar dan is de ‘Scuderia-E’ Fiat 500 E de goedkoopste elektrische auto met én een aanzienlijke actieradius én een snellaad voorziening.

 

 

Leave a Comment