Voor alle niet-Duitse autofabrikanten die in het prijssegment boven circa 50.000 euro een ‘zakensedan’ uitbrengen, moet het behoorlijk frustrerend zijn dat ze altijd moeten opboksen tegen Audi, BMW en Mercedes-Benz. Die lijken met hun A6, 5-Serie en E-Klasse onaantastbaar. Je kunt nog zo’n goede auto uitbrengen, zakelijke beslissers en leasemaatschappijen blijven primair voor die merken kiezen. ClassyLife reed de auto die deze hegemonie moet doorbreken, de Jaguar XF. Conclusie: welbeschouwd rijdt de Jaguar XF plezieriger dan zijn rivalen, het is een van de comfortabelste modellen in zijn segment, hij heeft karakter en stijl en laat nergens steken vallen. Wie buiten de gevestigde waarden durft te gaan doet zichzelf hiermee dus veel plezier, ook met een relatief eenvoudig uitgevoerde en handgeschakelde 163 pk E-Performance uitvoering van goed vijftig mille. Van harte aanbevolen derhalve.>>

 

 

 

Jag_XF_Prestige_Location_Image_010415_06_LowResVoor alle niet-Duitse autofabrikanten die in het prijssegment boven circa 50.000 euro een ‘zakensedan’ uitbrengen, moet het behoorlijk frustrerend zijn dat ze altijd moeten opboksen tegen Audi, BMW en Mercedes-Benz. Die lijken met hun A6, 5-Serie en E-Klasse onaantastbaar. Je kunt nog zo’n goede auto uitbrengen, zakelijke beslissers en leasemaatschappijen blijven primair voor die merken kiezen. ClassyLife reed de auto die deze hegemonie moet doorbreken, de Jaguar XF.

XF6

Omdat ‘Duits’ als de maat der dingen wordt beschouwd (hoe onterecht soms ook) worden zelfs de testauto’s die importeurs uitlenen op de Duitse concurrentie afgestemd. Daarom ziet u hier geen Jaguar XF zoals veel mensen deze misschien liever zouden zien, maar een uitvoering met zwarte trim in plaats van chroom, met 20 inch zwarte velgen en met een extra sportieve uitstraling. Helemaal afgestemd op wat algemeen wordt beschouwd als de smaak van een jonger publiek. Alle topmerken kampen namelijk met het ‘probleem’ dat hun cliëntèle ouder wordt en dat ze nadrukkelijk willen verjongen omdat ‘ouder’ niet sexy is. Bovendien zijn ook autojournalisten vaak jong, en dus worden er vooral auto’s ingezet die door hun uitstraling en uitvoering een jonger publiek moeten aanspreken. Het wordt tijd dat een merk gewoon eens echt durft in te spelen op mannen en vrouwen voorbij de vijftig met smaak en stijl…. Probleem erbij: hun auto’s zijn veelal te prijzig voor jongere automobilisten en als die al de zeventig mille kunnen betalen die de Jaguar XF in deze uitvoering kost, kiezen ze doorgaans geen sedan maar een combi of een SUV….

Goed, weet dat de sportieve bolide die u hier ziet zeker bij Jaguar past (het merk heeft immers beslist een sportieve ‘heritage’) maar gelukkig ook te bestellen is in een wat meer traditionele Jaguar-uitvoering. En neemt u van ons aan: zelfs in British Racing Green met een beige lederen interieur en hoogglanzend notenhoutfineer is het dan een auto die bij alle Duitse concurrenten ‘a run for their money’ kan veroorzaken. Want Jaguar heeft met deze nieuwe XF ontegenzeggelijk een indrukwekkend fijne auto uitgebracht. Die op details qua afwerking nog hier en daar wat minder is dan ‘de Duitsers’ maar dat compenseert met karakter, stijl, rijkwaliteiten en ‘value for money’.

XF7

Charme
De eerste generatie van de Jaguar XF volgde begin 2008 de wat te klassieke Jaguar S-Type op, die overigens zijn vaak wat oudere bezitters veel plezier verschafte. Die auto en de 6- en 8-cilinder XJ-modellen onderstreepten ook dat de betrouwbaarheid en kwaliteit van Jaguars tot de absolute top behoren. De eerste XF was een revolutie in design, die feitelijk een heel nieuw Jaguar toonde. De auto sloeg goed aan en legde een gezonde basis voor veel meer succes van de Britse fabrikant met inmiddels Indiase moeder. De tweede generatie werd bijna een jaar geleden op de autosalon van New York getoond en is sinds afgelopen najaar leverbaar. Het is een erg belangrijke auto voor het merk, dat als gememoreerd hard knokt om volume te veroveren in een markt die volledig door de Duitse Drie (Audi, BMW en Mercedes) wordt gedomineerd. Op het eerste gezicht gebruiken de Britten dezelfde recepten als hun rivalen: achterwielaandrijving, krachtige motoren en de nieuwste technologie. Maar een auto uit het Verenigd Koninkrijk weet altijd nog een extra laagje charme over zijn auto’s heen te gieten dat de Duitsers maar niet onder de knie krijgen. De XF is bestemd voor wie geen Audi, Mercedes of BMW wil; een ruime zakenauto die uiteraard ook prima dienst doet als reis- en gezinsauto. Overigens strijden meer merken om de gunst van die kopersgroep, binnenkort leest u hier o.a. over de Lexus GS 450h die eveneens een erg serieuze concurrent is.

XF8

Aluminium
Eerder in 2015 bracht Jaguar al de compacte XE uit, feitelijk als opvolger voor de X Type en concurrent van de A4, 3-Serie en C-Klasse. Deze nieuwe XF lijkt daar wel erg op. Hij is groter en kenners zullen meteen het verschil zien, maar Jaguar heeft ook met haar styling gekozen voor de Duitse strategie van sterk op elkaar lijkende modellen van verschillende grootte. De XE met handgeschakelde 163 pk dieselmotor start bij € 41.250,-; de XF met dezelfde aandrijving in eveneens de basis Pure-uitvoering is er vanaf € 47.750,-. De handgeschakelde diesel valt overigens net nog in de 21% bijtelling categorie, net als de Jaguar XE met die motor.
Wat de Jaguar XF primair onderscheidt van alle concurrenten is zijn grotendeels aluminium constructie. De lichtmetalen carrosserie is inderdaad licht en erg stijf geconstrueerd. In combinatie met een erg goed onderstel bezorgt dat de auto voortreffelijke en dynamische rijeigenschappen. Overigens is het zeker nog geen lichtgewicht: de testauto met 180 pk diesel en achttraps automaat weegt iets meer dan 1.700 kg. Toch is dat meer dan100 kg minder dan een vergelijkbaar vorig model. De XF is er naar keuze met zes motoren: drie diesels en drie benzineblokken. De instapdiesel is de 2.0 E-Performance viercilinder van 163 pk. Vervolgens is er een 2.0d met 180 pk (die heeft de testauto) en een zeer krachtige 3.0 V6 met 300 pk. Deze laatste is er uitsluitend met een fraai schakelende achttraps automaat, de 2.0-versies zijn er ook met handgeschakelde zesbak. Rijdt u liever op benzine dan kunt u kiezen voor de 2.0 met 240 pk ofwel de 3.0 V6 Supercharged met 340 of 380 pk. Deze hebben alle standaard een achttraps automaat en de zescilinders zijn als optie ook te combineren met vierwielaandrijving. Overigens is ook de 180 pk diesel te bestellen met All Wheel Drive.

Heerlijkheid
De XF wordt in de media geroemd om zijn comfort. De testauto heeft een sportonderstel en enorme 20 inch lichtmetalen velgen met brede en lage 255/35 banden. Wij vonden de auto toch nog behoorlijk comfortabel veren. Dus moet een standaard auto op standaard wielen inderdaad heel aangenaam comfortabel zijn. Natuurlijk vertekent zo’n combinatie van vering en banden ook het weggedrag. Op een aantal motorversies (niet de basisdiesel met 163 pk) is overigens een instelbaar adaptief onderstel leverbaar waarover de media positiever zijn dan over het sportonderstel. Wij vonden de auto ondanks de soms iets te harde reactie op oneffenheden een heerlijkheid om te rijden: op snelheid erg stil, zeer betrouwbaar qua weggedrag, een heel prettige besturing. Hiermee behoort de XF inderdaad tot de absolute top in zijn klasse. Maar voordat wij verder ingaan op comfort en rijkwaliteiten eerst toch even de prijs. De auto die u hier ziet kost € 69.620,-. Dat is twintig mille meer dan een basis Jaguar XF diesel in Pure-uitvoering en tien mille meer dan de catalogusprijs van een XF 2.0d R-Sport automaat van € 57.850,-. Net als haar Duitse collega’s levert Jaguar auto’s die flink wat voorzieningen als optie behoeven. Zoals navigatie en parkeersensoren voor en achter, internet, andere velgen, veiligheidsvoorzieningen, betere verlichting, enzovoorts. Wij worden daar, zoals vaker aangegeven, wat narrig van als je de uitrusting vergelijkt met die van veel andere, ‘mindere’ merken. Maar zolang consumenten het accepteren, is dit een interessant verdienmodel voor fabrikanten en distributeurs. Dus als u een catalogusprijs ziet, rekent u dan altijd een mille of acht à tien erbij voor de basisuitrusting die u echt wenst. Ruim het dubbele aan opties uitgeven is ook zo gebeurd. Overigens is bij elke Jaguar wel 3 jaar voor een onbeperkt aantal kilometers garantie en onderhoud inbegrepen. Dat onderstreept het vertrouwen dat u in de kwaliteit kunt hebben.

XF5

Indruk
Binnenin voelt de XF knus aan, vooral doordat het interieur als het ware ‘om je heen’ is gedrapeerd. Daardoor lijkt het overigens wel iets kleiner dan het in werkelijkheid is. Ook hier straalt de testauto sportieve zakelijkheid uit, met veel zwart, besmettelijke pianolak en zilvergrijs. Gelukkig kunt u het heel gemakkelijk ook in een gezelliger uitvoering kiezen. Zowel voor- als achterin is er meer dan voldoende ruimte en comfort voor vijf volwassenen. De hoofdruimte is eveneens voldoende, al loopt voor lange mensen bij het in-en uitstappen het dak wat laag door. Ook de bagageruimte is groot. De afwerking valt hier wel wat tegen. Ook in de auto zie je dat de Duitse concurrenten op het terrein van kwaliteit en afwerking iets verder zijn, zeker Audi en Mercedes-Benz. Daar oogt alles net even wat fraaier, voelt alles net even wat luxueuzer en hoogwaardiger aan. Maar…. ook dat is in te halen. Onze vorige testauto was een Range Rover Evoque en het viel op dat er ongelooflijk veel onderdelen van het interieur identiek of vrijwel identiek zijn. Slim, want massa is kassa. De stoelen zitten aangenaam en alle bedieningselementen bevinden zich daar waar je ze verwacht. Natuurlijk is er een startknop die als een hart rood pulseert; de transmissiedraaiknop blijft een gimmick, net al de ventilatieroosters die pas bij het starten openen. Het noemen waard is het laatste generatie InControl Touch Pro multimediasysteem. De nieuwste versie in deze XJ maakte werkelijk indruk. Een systeem zoals de Duitse merken gebruiken, met een draaiknop en toetsen in de middenconsole, blijft voor veel mensen het non plus ultra, maar eerlijk gezegd vonden wij dit aanraakscherm met swipe-mogelijkheid en razendsnelle actie zeker niet minder. De testauto had ook nog eens een 380 W Meridian audioinstallatie en ook die bood verwennerij. Via een app op je telefoon kun je bijvoorbeeld Aupeo koppelen voor internet radio en muziek, en dat leverde prachtige resultaten. Well done en inderdaad alweer en stuk beter dan het systeem om de iets oudere Evoque die wij hiervoor hadden. De ontwikkelingen gaan snel.

Jag_XF_InControl_Touch_Pro_Music_Cover_Flow_Image_010415_04_LowRes Jag_XF_InControl_Touch_Pro_Route_Preview_Image_010415_05_LowRes XF10

 

Wat Jaguar nog niet helemaal heeft weten te optimaliseren is het motorgeluid van de Ingenium viercilinder 2.0 diesel. De motor draaide in de Jaguar XF beslist stiller dan in een eerder gereden Jaguar XE, maar hij is qua geluid en trillingen iets minder verfijnd dan de concurrentie. Daar staat tegenover dat hij ook schoner en zuiniger is. Standaard is een vermogen van 163 pk, de testauto had de diesel met 180 pk en de optionele (maar qua rijplezier vereiste) automaat. Die combinatie is echt heerlijk. De motor heeft voldoende power en trekkracht, de automaat werkt snel, is alert en schakelt vrijwel altijd schier onmerkbaar en de prestaties zijn prima: 0-100 km/u in 8 sec, topsnelheid 230 km/u. Jaguar geeft een gemiddeld verbruik op van 4,3 liter/100 km. Dat haal je uiteraard nooit, maar gemiddeld 1 op 15 à 16 rijden is eenvoudig haalbaar, mede dankzij de zuinigheidsaanwijzingen in het dashboard. Die combinatie van die aandrijving met de rijkwaliteiten van de auto maakt hem absoluut indrukwekkend. En onderweg bedachten wij ons geregeld hoe veel beter deze motor eigenlijk in de Range Rover Evoque zou passen, in plaats van de dorstige benzinemotor in de vorige testauto. Dat zou die auto nog indrukwekkender maken.

Conclusie
Helaas voor Jaguar zullen veel mensen volgens traditie opnieuw en daarna wederom opnieuw voor Duitse auto’s kiezen. Hopelijk gaan ze echter toch vaker en vaker proefrijden, rekenen en vergelijken. Want welbeschouwd rijdt de Jaguar XF plezieriger dan zijn rivalen, het is een van de comfortabelste modellen in zijn segment, hij heeft karakter en stijl en laat nergens steken vallen. Wie buiten de gevestigde waarden durft te gaan doet zichzelf hiermee dus veel plezier, ook met een relatief eenvoudig uitgevoerde en handgeschakelde 163 pk E-Performance uitvoering van goed vijftig mille. Van harte aanbevolen derhalve.

Jag_XF_R_Sport_Studio_Image_011415_01_LowRes

 

XF9

Jag_XF_Portfolio_Interior_Image_010415_05_LowRes

jaguar-xfs02

Leave a Comment