Vorig jaar november plaatsten wij hier een rij-impressie van de nieuwe Hyundai Tucson (zie onder ‘Mobiel’). Wij waren onder de indruk. Inmiddels heeft Hyundai-dochter Kia met dezelfde techniek de nieuwe Sportage SUV geïntroduceerd. Voor Kia Motors is deze vierde generatie Sportage een erg belangrijke auto, want het is in Europa hun meest verkochte model. Het marktsegment van ‘Sports Utility Vehicles’ groeit bovendien razendsnel en merken struikelen over elkaar in hun haast om auto ’s uit te brengen die elkaar overtreffen. Dus moet je zeer je best doen om voorop te lopen. Wij maakten kennis met de Kia Sportage met 177 pk sterke 1.6 T-GDI motor met zeventraps automaat en in de meest complete en sportieve uitvoering, de GT Plus-Line AWD; een auto van EUR 45.995,-. Is hij zijn geld waard?
Wel, laten we het eerst inderdaad over dat geld hebben. De prijs geeft al aan dat Kia niet meer het low budget-merk van vroeger is. Technisch is er geen verschil tussen de genoemde Hyundai Tucson en deze Kia Sportage en een groot prijsverschil is er ook niet. Als je de uitrusting echt op hetzelfde niveau brengt met bij de Hyundai de twee beschikbare optie-pakketten, is die laatste een mille of anderhalf duurder. De Hyundai is iets chiquer, de Kia is de meer sportieve van het tweetal, zeker in deze GT-Line uitvoering. Dat maakt de neus met een immens aantal LED-lampen wel duidelijk. Overigens start het Sportage-programma bij 26 mille. Dat is voor zoveel auto beslist scherp, maar dan mist u wel wat aan uitrusting. Zoals al vaker beschreven: met name de Aziatische merken werken met weinig opties. Je kunt kiezen tussen een vrij beperkt aantal uitvoeringen en de leukste voorzieningen (ook die op veiligheidsgebied) zijn voorbehouden aan de duurste versies. Dat is wel jammer. Kia is dus geen prijsvechter meer, maar onderscheidt zich nog wel met tot 7 jaar of 150.000 km garantie, mits de auto keurig bij de dealer is onderhouden. Om nog even bij dit marktsegment te blijven, kortgeleden beschreven wij de Toyota RAV4 Hybrid die ook rond de 46 mille kost. Dat is een heel serieuze concurrent! Dat geldt ook nog steeds voor de niet te versmaden maar al wat oudere Mazda CX-5.
Populair
Kijk je naar de historie, dan is er welbeschouwd geen ander merk dat in zo’n korte tijd zo’n opmars in kwaliteit en in merkperceptie heeft gemaakt. De huidige Kia-modellen doen niet meer onder voor die van de concurrentie en overtreffen deze soms. Kijk je naar Europese concurrenten, zoals de VW Tiguan en bijvoorbeeld ook de Audi Q3, BMW X1 en Range Rover Discovery, dan bieden de Koreaanse en Japanse concurrenten heel veel value for money. Misschien is hun imago nog wat minder, maar dat scheelt tienduizenden euro’s en de kwaliteit is minstens ‘on par’. Geen wonder dat de Japanse en Koreaanse SUV’s zo populair zijn.
De nieuwe Sportage werd vanaf een leeg vel papier ontwikkeld, waarop design-topman Peter Schreyer een doordacht ontwerp tekende. De vierde generatie Sportage oogt behoorlijk anders dan zijn voorganger, maar is toch zeer herkenbaar gebleven. Door zijn uitstraling is de Sportage een echte SUV, aan de voorkant zelfs een beetje agressief. Dat komt bij deze GT-Line uitvoering als gezegd ook door de vier ‘ice cube’ LED-blokjes als dagrijverlichting, de LED koplampunits en de iets afwijkend gestileerde bumpers. Het stoere karakter wordt binnenin voortgezet. U kunt de Sportage in ons land alleen met een zwart interieur bestellen en tja, dat is wel erg zwart; het had iets frivoler mogen zijn. Maar de bouwkwaliteit en afwerking verdienen waardering. Deze bereikt nog niet Audi of Mercedes-niveau maar is wel een sprong voorwaarts ten opzichte van de vorige Kia Sportage en goed genoeg om andere fabrikanten bezorgd te maken. Ook qua ruimte doet de auto het goed, zowel voorin als achterin. Naar ons idee is de genoemde Toyota RAV4 achterin iets groter, maar die heeft weer minder bagageruimte. Het is een heerlijke auto voor mensen van elke leeftijd, met uiteraard een aangenaam hoge instap en goed uitzicht. En hij is zeker ook geschikt voor gezinnen. ‘Onze’ testauto had een glazen schuifdak, standaard op deze uitvoering, en ook daarbij blijft er meer dan voldoende hoofdruimte behouden.
Paar gekke missers
Van de benzine-uitvoeringen van de Kia Sportage is deze 177 pk sterke turboversie met zestraps automaat met dubbele koppeling en vierwielaandrijving het topmodel. Vrijwel alles wat denkbaar is zit erop en eraan. Toch misten wij vreemd genoeg wat zaken. Daar waar bijvoorbeeld de eerder gereden Toyota RAV4 een werkelijk voortreffelijk werkende adaptieve cruis control heeft, schittert zo’n voorziening op de Sportage nog door afwezigheid. Andere gemakken zijn er wel, zoals een autonoom remsysteem voor in de stad, adaptieve koplampen, een achterklep die automatisch opent als je er op afloopt, dodehoekdetectie, grootlicht-assistentie, draadloos opladen voor je smartphone (werkt overigens niet op de iPhone) en actieve rijbaanassistentie. Over die laatste klaagden we al bij de Hyundai Tucson en in een recent gereden Kia Optima hadden wij dezelfde ervaring: die voorziening werkt niet fijn. Het systeem wil steeds meehelpen met sturen en dat voelt erg onprettig aan. Resultaat: je schakelt het systeem uit. Daarvoor is het natuurlijk niet bedoeld. Wat vreemd genoeg ook nog ontbreekt is een start-stop voorziening. Zo’n 177 pk sterke turbomotor in een 4×4 van goed 1.500 kg is natuurlijk niet super zuinig, dus dat systeem had nuttig kunnen zijn. Verder zal de uitrusting de eerder genoemde Europese merken het schaamrood op de kaken bezorgen: verwarming en ventilatie van de stoelen voorin, stuurverwarming, een subliem glazen schuif-kanteldak, 19 inch velgen, stoelverwarming ook achterin, een verstelbare achterbank, lederen bekleding, een prima navigatie en audiosysteem, het is allemaal standaard op deze topuitvoering. Oh, alleen nog iets dat ook een beetje gemist werd: een goede head-up display. Niet leverbaar.
Uitgebalanceerd
De Kia Sportage rijdt net zo goed als zijn uiterlijk en voorzieningen beloven. Daarom wint hij momenteel ook allerlei vergelijkingstests. Toch waren wij 99% enthousiast, niet 100%. De testauto had een door Hyundai/Kia ontwikkelde automatische transmissie met zeven overbrengingen en een dubbele koppeling. Er is hierbij goed gekeken naar wat bijvoorbeeld Audi levert. Wij reden eerder een Kia Optima diesel met deze transmissie en die beviel ons toen prima. Dat is overigens sowieso een indrukwekkende auto. Ook aan dezelfde transmissie in de Hyundai Tucson hebben wij goede herinneringen. In deze Sportage vonden wij ‘m echter wat té relaxed. Vreemd. Af en toe moest de auto, bijvoorbeeld bij accelereren op de snelweg, echt even wakker worden en dan had je ook niet het gevoel dat er 177 pk aan boord was. Dat is te beïnvloeden met de Sport-schakelaar, met even met de flippers achter het stuur terugschakelen of met een flinke stamp op het gaspedaal, maar het doet iets afbreuk aan het verder voortreffelijke rijkarakter. Het is overigens in onze optiek zeker geen reden om die automaat niet te kiezen.
Het onderstel is stil en opmerkelijk goed uitgebalanceerd. Je merkt dat Kia op het eigen testcentrum bij de Nürburgring erg hard heeft gewerkt aan een indrukwekkend onderstel. Relatief straffe dempers zorgen voor veel stabiliteit en rust (in de koets), terwijl de vering naar verhouding wat meer (veerweg) toelaat zodat er niet aan comfort wordt ingeleverd. Uiteraard zijn de lage banden rond de grote 19 inch velgen niet super comfortabel, maar de Sportage is koersvast, stuurt opmerkelijk prettig en strak en is veelal meer dan voldoende comfortabel. Bovendien is hij prachtig stil.
Van de vierwielaandrijving ervaar je bij gewoon rijden eigenlijk niets, die gaat pas iets doen als het nat en glad is, of als op onverharde ondergrond de grip verdwijnt. Deze versie mag overigens een aanhanger tot 1.900 kg trekken. Hij kan in net iets minder dan 9 seconden van stilstand naar 100 km/u accelereren, haalt een top van 201 km/u en zal gemiddeld iets zuiniger rijden dan 1 op 10. Overigens schijnt Kia nog met meer uitvoeringen te komen, waaronder een 140 pk diesel, een plug-in hybride en deze motorversie wél met start-stop.
Dijk
De testauto met alle ‘goodies’ kost dus 46 mille. Dat is een serieus bedrag, maar het is dan ook een zeer serieuze auto met een erg goede uitrusting. U kunt er vele jaren plezier aan beleven. Als u een automaat wilt, zit u vast aan de All Wheel Drive GT-Line uitvoeringen vanaf EUR 41.000,-. Het verschil ten opzichte van de testauto is dan de hoeveelheid extra’s, variërend van het glazen schuifdak tot Xenon verlichting en slimme achterklep. Vindt u zelf schakelen geen probleem en wilt u de prijs lager houden, kies dan voor 30 K een First Edition met 132 pk of voor zes mille meer een GT-Line First Edition met 177 pk. Wat u ook doet, in alle gevallen heeft u een dijk van een auto.
Leave a Comment