Zelfs mensen die helemaal niet zoveel met auto’s hebben, zullen herkennen dat je soms naar een auto omkijkt of bewonderend enkele details in je opneemt. Echte ‘petrolheads’ hebben dat nog sterker. Als je in veel verschillende auto’s rijdt zijn er echter doorgaans maar enkele die echt indruk maken en waar je inderdaad, bijvoorbeeld na het parkeren, nog even goedkeurend naar omkijkt. De meeste testauto’s laat je ook zonder veel emotie achter bij de importeur. Maar een enkele keer kost dat meer moeite, omdat je ‘m best tot de jouwe had willen maken. De vorige ClassyDriving testauto was zo’n auto, de nieuwe Toyota RAV4 Hybrid. Die maakte echt indruk. Toyota-importeur Louwman & Parqui besloot vervolgens all the way te gaan en gaf ook de recentelijk gewijzigde Lexus GS450h mee, in de meest luxueuze President Line-uitvoering. ‘Want’, zo werd gezegd, ‘ook dat is uiteraard een hybride, zoals elke Lexus, en wij willen je ook laten ervaren hoe wij onze hybride technologie combineren met de automobiele topklasse.’
Concurrerend
Wel, dit is nu zo’n auto waar je steeds maar naar blijft kijken. Hij is brutaal door z’n scherpe lijnen en opvallende neus, maar zeker ook stijlvol en karaktervol. De vormgeving combineert elegantie met sportiviteit en zelden zagen we zo’n perfect aangebrachte laklaag en zoveel aandacht voor details. Maar… uiteraard is het een smaakkwestie of ú hem ook mooi vindt. De auto is namelijk wel wat exuberanter dan de gemiddelde zakensedan.
In deze meest luxueuze President Line-uitvoering kost deze Lexus rond EUR 85.000,- inclusief de prachtige metallic lak. Dat is natuurlijk een heel serieus bedrag, maar er is wel een voordeel: er kan alleen nog een schuifdak bij worden besteld, verder niets. Er zijn geen andere opties, alles is op deze versie standaard. Dat scheelt toch een avond aankruisen en je ergeren aan meerprijzen. Door zijn formaat en specificaties concurreert de Lexus GS (vanaf EUR 46.795,- voor de GS 300 uitvoering, die met 21% bijtelling) met de bekende veelal zakelijk gereden grotere modellen van o.a. Audi, BMW, Mercedes-Benz en Jaguar. De GS450h met zijn combinatie van een zescilinder benzinemotor en een elektromotor met samen 345 pk moet dan vergeleken worden met de topuitvoeringen van die auto’s. Wij zien door zijn ontspannende rijcomfort en weggedrag de Mercedes-Benz E-Klasse en de Jaguar XF in een luxueuze uitvoering als het meest vergelijkbaar. De Mercedes is overigens momenteel nog niet leverbaar met een enigszins vergelijkbare aandrijving. Als we door de prijslijsten van de concurrenten grasduinen is al snel de conclusie dat zeker de splinternieuwe Mercedes-Benz nog meer geavanceerde technologie biedt, maar dat u voor de verschillende merken ook op een veelal nog hogere eindprijs uitkomt. De Lexus GS450h is dus wel prijzig maar ook zeer concurrerend. Dat combineert het merk met 3 jaar fabrieksgarantie c.q. 5 jaar hybridegarantie en met de bekende Red Carpet Treatment nadat de auto is aangeschaft. Dit omvat o.a. een haal- en brengservice bij groot onderhoud en een vaste monteur. Doel van dit topmerk van Toyota is klanten verwennen met producten en service. Dat lukt goed.
Aangescherpt
In ons artikel over de Toyota RAV4 Hybride schreven wij al dat dat model onderhuids en qua techniek en uitrusting grotendeels een Lexus NX300 is. Die auto op zijn beurt is weer behoorlijk afgeleid van deze Lexus GS. Dus kom je in de GS450h flink wat voorzieningen tegen die ook in de Toyota worden toegepast, een beetje vergelijkbaar met de eveneens beschreven ervaringen met de Range Rover Evoque en de Jaguar XF. Het gaat dan vooral om veiligheid-systemen en wat onderdelen van het instrumentarium. Eind 2015 werd de GS-serie iets aangescherpt en op een nog hoger niveau gebracht. Meest opvallendste vernieuwingen aan de buitenkant zijn de Bi-LED koplampen, de gerestylde bumpers en nieuwe 18- of 19-inch lichtmetalen velgen. Het interieur is verbeterd met onder meer een groter en daardoor beter afleesbaar display in het instrumentarium en mooiere ‘graphics’ voor het 12,3-inch kleurendisplay in het midden van het dashboard. Ook het veiligheidsniveau is op een hoger plan gebracht. Een knie-airbag voor de bestuurder én zijn passagier zijn nu bijvoorbeeld standaard. Nieuw is het Lexus Safety System + dat uit onder meer een Pre-Crash System, Lane Keep Assist en Adaptive High Beam Assist bestaat. Op deze President Line-uitvoering is dat standaard. De uitrusting van deze versie is verder zo omvangrijk dat wij u aanraden om daarvoor te surfen naar http://www.lexus.nl/car-models/gs/gs-450h/ – Introduction. Want alles opnoemen is haast onmogelijk en bovendien vergeten wij vast het een en ander. Laten we het zo zeggen: afgezien van dat optionele schuifdak (wij hebben een open daken-tik) was er helemaal niets dat wij misten of waarvan we dachten ‘goh, wat vreemd dat dit niet standaard is’. De afwerking is werkelijk prachtig, met veel soepel leer (ook op het dashboard) en prachtig hout. De auto heeft een sublieme head-up display; je zit uitstekend op zeer uitgebreid elektrisch verstelbare en instelbare stoelen, inclusief verwarming en ventilatie en een erg mooi detail is bijvoorbeeld de twee toetsen in de rugleuning van de passagiersstoel, waarmee je als bestuurder die stoel kunt verschuiven. Chauffeur! In alle eerlijkheid moet wel worden gezegd dat de beenruimte achterin ons iets tegenviel, dat de automatisch naar achteren schuivende bestuurdersstoel bij veel haast of een kleiner lichaamsformaat wat lastig is, dat een aantal toetsen en knopjes wat erg verborgen en onlogisch geplaatst zit en dat de bediening van het multimedia met een soort muis nog niet ideaal is. Je went eraan en gaandeweg gaat het beter, maar er zijn systemen die nog meer perfectie bieden. Maar het geluid van de audio-installatie is top, de klimaatregeling werkt erg goed, het grote display in het dashboard is heel prettig en overzichtelijk en de auto geeft je permanent een gevoel van groots welbehagen en van veiligheid. Combineer dat met het zeer lage geluidsniveau en de comfortabele vering en duidelijk is dat deze Lexus GS450h inderdaad automobilisme op hoog niveau biedt.
Subliem samenspel
Lexus levert in ons land alleen hybride-modellen. Geen plug-in hybrides die je via een stekker moet opladen, maar net als bij de genoemde Toyota RAV-4 een combinatie van een krachtige maar behoorlijk zuinige benzinemotor met een elektromotor in de automatische transmissie ingebouwd. De batterij hiervoor wordt opgeladen bij gas loslaten of remmen en je kunt er een paar kilometer elektrisch, dus helemaal emissievrij mee rijden. Dat is prettig, maar nog fijner is het sublieme samenspel van de beide motoren en de continu variabele transmissie. Door de elektromotor slim aan te sturen, werkt de transmissie traploos. Verder is deze zo geschakeld dat hij niet alleen bij vertrek vanuit stilstand voor extra versnelling zorgt, maar zo nodig ook als je al op snelheid bent. Benzine en elektriciteit zorgen voor een gezamenlijk vermogen van 345 pk. De V6-motor is beslist een van de guilty pleasures. Normaliter murmelt deze ver op de achtergrond. Maar trap het gas in en de zogeheten Atkinson Cycle V6 geeft een kippenvel-brul die leidt tot een flitsende acceleratie (0 tot 100 km/u in 5,9 seconden). ‘Petjes’ in opgevoerde Golfjes en Civics verliezen elke stoplichtsprint van deze keurige sedan en bij iedere snelheid is er meteen zijdezacht vermogen beschikbaar. De transmissie kent geen schakelmomenten, dus alles verloopt vloeiend. In een file schakelt de benzinemotor onmerkbaar in en uit, en tussen het overige verkeer rijd je dan stil en schoon op de elektromotor. Heerlijk.
Volgens Lexus bedraagt het brandstofverbruik 5,9 l/100 km bij een CO2-emissie vanaf 137 g/km. Dat is uiteraard in de dagelijkse praktijk niet haalbaar, wij reden zo rond de 1 op 12. Met een grote plug-in hybride kun je waarschijnlijk nog wel iets zuiniger rijden, maar dan moet er wel actief ‘gestekkerd’ worden. Voor zo’n forse auto met een leeggewicht van 2.335 kg (al die techniek weeg veel!) en met 345 pk aan vermogen vinden wij zo’n verbruik, ook gezien onze vele korte ritten en af en toe flink accelereren, zeer fraai. Eerlijkheidshalve moeten wij wel zeggen dat we veelal met de instellingen op ‘Eco’ reden, niet in de sneller reagerende Sport of Sport+ stand van de Drive Mode Selector. En dat we geregeld op de centrale display keken hoe de energiestromen in de auto liepen en daar dan op inspeelden. Maar dat mag of moet zelfs bij een hybride, toch? Het gewicht van de auto voel je als je even snel gaat sturen; wie in zo’n Lexus wil ‘hoeken’ kieze de F-Sport uitvoering in plaats van de President Line en moet zich ook dan realiseren dat deze auto bedoeld is als comfortabele snelwegcruiser, niet als een GTI. Maar ook bij snel uitwijken of toch een keer overmoedig een bocht nemen is er niets dat de auto uit zijn humeur en zijn balans brengt. Goed gedaan.
Kortom, een ronduit indrukwekkende auto voor mensen die zonder enige concessie ‘iets anders’ willen rijden en die ook oog hebben voor het milieu. Juist de zo geperfectioneerde hybride-aandrijving in combinatie met de welhaast verslavende manier waarop deze auto gebouwd is maakt hem zo aantrekkelijk. Wilt u af en toe elektrisch kunnen rijden, alle denkbare luxe om u heen, zeer vlotte prestaties en iets anders dan doorgaans wat voorspelbare zakensedans, dan adviseren wij u zeker om te gaan proefrijden. Wij brachten de auto terug in de wetenschap dat deze prijsklasse voor ons niet haalbaar is en dat het thuisfront al helemaal gevallen was voor de meer sportieve RAV4 Hybrid. Maar na het parkeren en bij het wegrijden in de eigen auto keken we nog wel een paar keer waarderend om…. Indrukwekkend!
Leave a Comment