Het was even wat rustig bij ClassyLife op het gebied van testauto’s. De reden: het is erg leuk om geregeld verschillende auto’s te rijden, maar er dienen dan ook verslagen te worden geschreven en dat lukte door drukte niet echt. Maar de erg actieve en enthousiaste Ellis Blasé van Peugeot Nederland vroeg enige weken geleden of de vernieuwde versie van de compacte 2008 voor ClassyLife-lezers interessant zou zijn. Nu hebben wij veelal auto’s in een wat hogere prijsklasse. Maar in alle realiteit: je kunt wel smaak en gevoel voor stijl hebben zoals al onze lezers, maar dat wil niet zeggen dat een auto van vele tienduizenden euro’s altijd zo maar haalbaar is. Bovendien zijn er ook lezers die geen zin (meer) hebben in een grote of opvallende auto en die graag een maatje kleiner gaan rijden, mits het dan maar wel een stijlvol maatje kleiner is. En dan kan zo’n 2008 inderdaad interessant zijn.>>

20081

Het was even wat rustig bij ClassyLife op het gebied van testauto’s. De reden: het is erg leuk om geregeld verschillende auto’s te rijden, maar er dienen dan ook verslagen te worden geschreven en dat lukte door drukte niet echt. En al te veel achterlopen wil je niet. Sommige automerken zijn echter al fan van ClassyLife en komen spontaan met de uitnodiging om met een recent verschenen auto nader kennis te maken. Daar zeg je dan niet ‘nee’ tegen. Zo vroeg de erg actieve en enthousiaste Ellis Blasé van Peugeot Nederland enige weken geleden of de vernieuwde versie van de compacte 2008 voor ClassyLife-lezers interessant zou zijn. Nu hebben wij veelal auto’s in een wat hogere prijsklasse. Maar in alle realiteit: je kunt wel smaak en gevoel voor stijl hebben zoals al onze lezers, maar dat wil niet zeggen dat een auto van vele tienduizenden euro’s altijd zo maar haalbaar is. Bovendien zijn er ook lezers die geen zin (meer) hebben in een grote of opvallende auto en die graag een maatje kleiner gaan rijden, mits het dan maar wel een stijlvol maatje kleiner is. Nu is Peugeot in zo’n geval altijd een goed merk en de 2008 is dan een attractieve en succesvolle compacte auto met ook nog een iets hogere zit. Bovendien is de 2008 net aangepast en aan het programma werd een sportiever ogende GT-Line met een 130 pk motor toegevoegd. Dat maakt ‘m minder ‘braaf’ dan de andere uitvoeringen en moet je vaker een glimlach achter het stuur kunnen bezorgen. Die snelste versie werd een week ons speelkameraadje. Een in metallic Blanc Nacré uitgevoerde GT-line 1.2 Pure Tech 130 met als opties 17 inch velgen, Climate control, Grip Control, donker glas achter, parkeerhulp achter, inklapbare spiegels en navigatie en DAB-radio. Prijs zonder opties € 26.630,-, in de gereden uitvoering € 29.350,- exclusief rijklaarmaakkosten.

20082jpg

Wel of niet SUV?
Peugeot heeft veel succes met de 2008; de verkopen groeien nog jaarlijks. Maar de concurrentie zit niet stil en na drie jaar vond de fabrikant het daarom tijd voor een subtiele facelift om het succes voort te kunnen zetten. Vooruitlopend op de komst van de nieuwe grotere 3008 en 5008 SUV-modellen, begon Peugeot ook deze 2008 alvast nadrukkelijk een SUV te noemen. Een iets krijgshaftiger uiterlijk en de genoemde Grip Control voor extra elektronisch geregelde tractie op gladdere ondergrond moeten die naam waarmaken. Nu moet uiteraard een fabrikant zelf weten hoe een auto wordt genoemd, maar ‘SUV’ is een tikje overdreven. Hogere, wat stoere auto’s zijn erg populair en dus brengt elke fabrikant ze uit. In principe zou je met een echte SUV buiten de gebaande wegen door Schotland of de Sahara moeten kunnen rijden. Dat kan echter bijna geen enkele (meer). De meeste SUV’s hebben alleen voorwielaandrijving. Winkelstraten en snelwegen zijn hun natuurlijke habitat, en een heel enkele keer wellicht een niet te modderig weiland. Dat geldt ook voor deze Peugeot 2008 die daarom eerder een crossover, een vijfdeurs hatchback met een iets hogere carrosserie en dito zit moet worden genoemd. Daar is niets mis mee, ook omdat het ontbreken van enkele echte SUV-eigenschappen de auto zeker niet minder maakt. Bovendien groeit ook de markt voor crossovers als een dolle….

 

cld_4006

Botoxje
De 2008 kwam in 2013 op de markt en er zijn er al meer dan een half miljoen van verkocht. Je ziet ze daardoor veel, doorgaans bestuurd door ofwel een jong gezin ofwel door wat oudere automobilisten. Veertigers en vijftigers rijden veelal een maatje groter. De facelift om hem succesvol te houden is niet meer dan een botoxje hier en daar: andere motorkap, recht opstaande en iets krijgshaftiger grille, kleine aanpassingen aan de lichtunits. Bij sommige uitvoeringen, waaronder deze GT-Line, zijn de wielkasten en dorpels voorzien van kunststof opzetstukken en in combinatie met de lakkleur, de zwarte ‘GT’ details, de achterspoiler en de wat grotere 17” wielen zorgt dat beslist voor een krachtiger uitstraling. Dit is duidelijk niet zomaar een Peugeot 2008 en dat is zeker zijn charme. Hij zal daardoor ook mannen kunnen aanspreken die een gewone 2008 te soft vinden.

20084

20085

Rijplezier
Binnenin betekent de uitvoering GT Line dat er aluminium pedalen en rode stikels op de stoelen en op het leer van het stuurwiel aanwezig zijn, en rode accenten op de sierlijsten. Want rood is sportief! Leuk overigens dat de randjes rond de instrumenten ook rood verlicht zijn. Is dat teveel van het goede, dan wordt de verlichting na een druk op een toets wit. Verder bleef veel bij het oude. Dat is niet erg, omdat de ‘i-Cockpit’ nog steeds eigentijds is. Net als bij andere Peugeot-modellen zijn de instrumenten hoger geplaatst dan gebruikelijk en kijk je ernaar over een heel klein stuurwiel heen. Kijk je iets naar rechts dan zit daar een ook duidelijk in het blikveld geplaatst centraal touchscreen waarop veel functies van de auto worden bediend. Het werkt goed, tenzij je niet zo lang bent, dan kan het stuur voor de instrumenten zitten. Nieuw is Apple Carplay waardoor je smartphone (mits het een iPhone is) gekoppeld kan worden en enkele apps op het scherm kunnen worden gebruikt voor bijvoorbeeld telefoon, navigatie en muziek.
Dat kleine stuur past goed bij het wat sportieve karakter van deze 2008 GT-Line. Het blijft een iets hogere en niet zo heel brede auto en dus kan hij nooit als een sportwagen sturen. Maar rijplezier biedt hij zeker, met dank aan een een prima wegligging, een lekker directe besturing en een aangename aandrijving. Kortom, zoals het niet een echte SUV is, is het ook niet een echte GT, maar hij zit er in beide gevallen dicht tegenaan. Overigens, het grote ding in het midden op bovenstaande foto is de greep van de handrem…

GTI?
Door zijn afmetingen (4,16 meter lang, 1,74 meter breed, 1,56 meter hoog) concurreert de 2008 met Peugeots eigen 208 en bijvoorbeeld met de Renault Captur. Voorin zitten twee volwassenen uitstekend, achterin kun je twee volwassenen of drie niet te grote kinderen vervoeren. Dan is er ook nog ruimte voor de weekboodschappen of enige vakantiebagage. Lange reizen zouden wij met zo’n bezetting echter niet maken, ook niet omdat Peugeot wat karig en onpraktisch was met bergruimte in de auto. Je kunt binnenin daardoor niet veel kleine spulletjes meenemen. Maar voor twee personen is er uiteraard alle ruimte. Prettig daarbij is ook de iets hogere instap, zonder dat je meteen een klim hoeft te maken. De uitvoering en afwerking van het interieur is netjes. Een aantal andere merken gebruikt echter inmiddels wel zachtere kunststoffen en wat minder veel besmettelijke ‘pianolak’ afwerking; hier mag Peugeot wel een tandje bijzetten. Dat hoeft het echter weer niet te doen met de aandrijving, want de 1.2 liter driecilinder met 130 pk is een aangenaam levendige motor en de zesversnellingsbak werkt voldoende snel en direct om fluitend van plezier kilometers af te leggen op snelweg of bochtige binnenweg. Wij koesteren tedere herinneringen aan een groen metallic (Vert Sorento) Peugeot 205 GTI 1.9 met destijds eveneens 130 pk, nu een iconische auto. Die was een stuk lichter, de motor had meer trekkracht onderin en het onderstel was listiger. Toch deed deze 2008 ons er zeker aan denken. De turbo op de motor zorgt voor genoeg trekkracht, hij maakt graag toeren en deze 2008 is er opmerkelijk vlot mee. Het is echt een auto die rijplezier brengt. Maar geef je serieus gas, dan merk je wel dat de voorwielophanging wat moeite heeft om alle power te verwerken en zo goed mogelijk op de weg over te brengen. Waarschijnlijk maakt de 110 pk versie van deze motor de 2008 nauwelijks minder levendig en… die kan ook met een goede automatische transmissie worden besteld. Alleen niet als GT-Line helaas. Overigens is die driecilinder er ook met 82 pk en 5-bak of vanaf de basisprijs van € 18.400,- met  een wat traag reagerende semi-automaat. En er is ook een 1.6 diesel met 120 pk, die ons echter voor particulier gebruik niet de eerste keus lijkt.

20086

De 2008 in deze aangeklede GT-Line uitvoering is behoorlijk compleet, al mag ook daar Peugeot er op letten dat sommige Duitse en Koreaanse concurrenten standaard al heel veel meer bieden. Zaken als Active City Brake (dat ongelukken kan voorkomen in de stad), een achteruitrijcamera en een inparkeerhulp behoren tot de opties, maar bijvoorbeeld lane departure warning en blind spot waarschuwing is niet leverbaar. Daaraan merk je dat dit een beperkte facelift was en dat de ontwikkelingen op het gebied van uitrusting werkelijk razendsnel gaan. Op een redelijk eenvoudige Opel zit inmiddels al stuurwielverwarming, wie had dat nog maar een paar jaar geleden gedacht. Maar goed, feitelijk zijn dat allemaal futiliteiten; het gaat erom of een auto prettig rijdt, voor plezierige kilometers  zorgt en… of je erin gezien wilt worden. Daar kan in alle gevallen ‘ja’ op worden geantwoord. Als u er rekening mee houdt dat een dynamisch ogende, redelijk uitgevoerde versie tussen 25 en 30 mille kost (een Allure 110 pk automaat of een GT-Line 110 pk bijvoorbeeld) heeft u er echt een leuke en ook wel karaktervolle auto aan. Overigens, dat glazen dak hierboven is dan ook een leuke maar bij mooi weer wel wat warme optie. Het kan met een scherm afgesloten worden maar het kan helaas niet open.

peugeot_2008_25

20083

Kijk, zo’n GT-Line of Allure met meer zwarte details ziet er toch iets stoerder uit dan een gewone 2008, niet?

Leave a Comment