De Franse Peugeot bracht enkele jaren geleden met de modellen 3008 en 5008 auto’s uit die het midden hielden tussen een vijfdeurs hatchback en een MPV. Vooral de styling van de 3008 kan niet als de meest gelukkige in de historie van het merk worden bijgezet en hoewel de verkoop niet slecht verliep was het ook geen absolute cashcow. Toen met de ontwikkeling van een nieuwe 3008 werd gestart, begonnen terreinwagenachtige modellen net gevraagd te worden, terwijl ‘busjes’ op hun retour leken. Dus werd de nieuwe 3008 ontwikkeld als een compacte SUV, met dien verstande dat Peugeot ‘m wel een meer eigen karakter meegaf dan veel van de huidige SUV’s bezitten. Wij maakten kennis met de versie met 1.6 liter 165 pk motor met automatische transmissie. Zeker een aanrader, die 3008!>>


Sport Utility Vehicles, SUV’s, zijn ‘hot’ in autoland. Fabrikanten rollen over elkaar heen in hun haast om kopers te verleiden om voor hún modellen te kiezen. Zoals we enkele decennia geleden alleen in sedans reden (want een stationcar was alleen bedoeld voor vertegenwoordigers) en daarna allemaal overstapten in vijfdeurs hatchbacks, combi’s en MPV ‘busjes’, zo schijnt nu iedereen allen nog in een hoge, sportieve auto te willen rijden. Enfin, dat las u ook al in eerdere ClassyLife rij-impressies, zoals van de Seat Ateca. Zelfs luxueuze merken als Jaguar, Bentley, Maserati, Porsche en Alfa Romeo ontkwamen er niet aan om dergelijke modellen uit te brengen. In alle realiteit kun je best discussiëren over de vraag of die auto’s nu echt zo nuttig en nodig zijn. Ze zijn groter, zwaarder en onzuiniger dan bijvoorbeeld vergelijkbare andere modellen van de merken; hebben een hogere prijs en ze rijden ook bepaald niet altijd beter. Maar de hogere instap is vaak een verkoopargument (al zijn er nu modellen te koop waarin je zo lekker laag kunt zitten..), het veiliger zicht in het verkeer, de ruimte en de veelzijdigheid zijn dat ook. Maar goede stationcars zijn vaak ruimer, veelzijdiger en minder prijzig. Enfin, niets méér bijzonder en wisselend dan de smaak van consumenten

 

Karakter
De Franse Peugeot bracht enkele jaren geleden met de modellen 3008 en 5008 auto’s uit die het midden hielden tussen een vijfdeurs hatchback en een MPV. Vooral de styling van de 3008 kan niet als de meest gelukkige in de historie van het merk worden bijgezet en hoewel de verkoop niet slecht verliep was het ook geen absolute cashcow. Toen met de ontwikkeling van een nieuwe 3008 werd gestart, begonnen terreinwagenachtige modellen net gevraagd te worden, terwijl ‘busjes’ op hun retour leken. Dus werd de nieuwe 3008 ontwikkeld als een compacte SUV, met dien verstande dat Peugeot ‘m wel een meer eigen karakter meegaf dan veel van de huidige SUV’s bezitten. Een echte SUV, welbeschouwd een onverzettelijke terreinauto zoals een Land Rover of Jeep is het natuurlijk niet, want de 3008 is er alleen met voorwielaandrijving. Maar hij staat wat hoger op zijn wielen en komt daardoor op ruwe ondergrond iets verder dan een lagere auto.

Boxer
In sommige media is de Peugeot 3008 SUV al bestempeld als de ongekroonde koning onder de compacte SUVs. Hij doet mee aan de Auto van het Jaar verkiezing en tijdens onze testweek werd er veel aandacht aan hem besteed. Overigens is het niet ook een absolute testwinnaar; de Seat Ateca scoort nogal eens hoger. Dat is inderdaad een prima auto, maar hij is ook een tikje saai en dat is de nieuwe 3008 zeker niet. Hij heeft veel stylingdetails die hem een eigen karakter geven. De neus heeft wat weg van een vriendelijke boxer. De lijnen zijn scherp en wat vierkant en er wordt op een mooie manier chroom toegepast. Alle details maken hem echt onderscheidend. Ook het interieur heeft een heel eigen karakter. Het is allereerst opmerkelijk fraai uitgevoerd. De gekozen materialen zijn nog niet van Audi-niveau, maar alles voelt zacht en goed aan. Op de pasvorm van sommige delen was nog wel iets af te dingen, maar dat wijten we ook aan het erg vroege exemplaar waarmee wij reden. Er verschijnt overigens op korte termijn ook een wat grotere 5008 in de Peugeot-showrooms die erg op deze 3008 lijkt, dezelfde techniek heeft en ook vrijwel hetzelfde interieur bezit. Hij is alleen wat langer en ruimer.

I-Cockpit

Voor de 3008, 5008 en volgende modellen ontwikkelde Peugeot een nieuw digitaal dashboard, de i-Cockpit. Het instrumentenpaneel is hierbij volledig digitaal en met een draaiknopje op het stuur kun je de weergave aanpassen, met instrumenten en informatie naar smaak en desgewenst het navigatiescherm ook recht voor je neus. De kaartweergave is niet zo mooi als bij sommige modellen van VW en Audi, maar het is prima bruikbaar en belangrijk goedkoper! Vanaf de Active-uitvoering hebben alle 3008’s dit standaard. Omdat Peugeot heeft ervaren dat bediening van alle voorzieningen in de auto via een touchscreen door veel klanten niet als prettig wordt ervaren (zoals in de 308 modellen) kreeg de 3008 eigen metaalgrijze functietoetsen voor klimaatregeling, audio, navigatie en telefoon. Dat oogt goed en werkt prima. Het hele multimediasysteem functioneert overigens snel en prettig, met goede navigatie van TomTom en alerte waarschuwingen en informatie. Dat is overigens niet standaard, navigatie is een optie binnen een aantal als extra te bestellen ‘packs.’ De testauto, voorzien van de krachtigste benzinemotor (1.6 viercilinder met 165 pk) en een EAT6 automatische transmissie, is de meest luxueuze Allure-uitvoering met als opties metaallak (€ 700,-), Pack Premium (€ 1.990,-) en een draadloze telefoonoplader (niet geschikt voor iPhones) van € 150,-. Dat Pack Premium omvat het meest uitgebreide navigatiesysteem, DAB+ digitale radio-ontvangst, een Handsfree te bedienen achterklep, Keyless entry en start, parkeerhulp vóór en een achteruitrijcamera met 180 graden overzicht. Met deze opties erbij kost de auto, inclusief aflevering, € 40.230,-. Dat is niet te duur maar zeker ook niet goedkoop. Ons advies: als zo’n 3008 u iets lijkt, ga dan eerst eens rijden met een versie met 1.2 130 pk motor en als u niet persé een automatische transmissie wilt, kies dan de handgeschakelde GT-Line uitvoering. Bij die keus heeft u meer voorzieningen (incl. goed LED-licht), een prettige motor en een prijs die een mille of vier, vijf lager is. In private lease kost deze versie voor 4 jaar/10.000 km per jaar overigens net onder de 500 euro incl. BTW.

Premiumgevoel
Waarom dat advies? Wij reden achter elkaar de 3008 met deze krachtigste benzinemotor en een 1.6 diesel. Op de een of andere manier kwam de combinatie van benzinemotor en transmissie niet optimaal uit de verf. Hij was wat schokkerig, reed net niet echt comfortabel, al waren de prestaties met dat vermogen prima.  De dieselversie kwam harmonieuzer over, beviel ons beter. En wij hebben goede ervaringen met die kleine driecilinder motor met 130 pk. Als u niet heel veel jaarlijkse kilometers aflegt, heeft een 120 of 180 pk diesel niet veel zin. Dan zou alleen het trekvermogen van de 165 pk benzineversie (1.550 kg) doorslaggevend kunnen zijn, de kleinere 130 pk motor mag een aanhanger van maximaal 1.300 kg trekken. Maar welke versie je ook kiest, de 3008 verwent je altijd met een Premiumgevoel. Overigens in de ‘automaat’ nog extra door de opvallend mooie en plezierig te bedienen transmissiehendel.  Wel zouden wij de auto kiezen met 18” velgen. Dat scheelt weinig in uitstraling ten opzichte van de grotere 19* velgen maar maakt de auto comfortabeler en de bandenkosten zijn lager.

Ook in deze 3008 past Peugeot haar inmiddels bekende en soms beruchte combinatie van een hoog geplaatst instrumentenpaneel en een heel klein stuur toe. Dat stuur is ook nog eens afgevlakt, voor een beter zicht. Als je niet zo lang bent kan het stuur het zicht op de instrumenten belemmeren, maar wij (1.84m) kunnen er prima mee leven, vinden het zelfs leuk rijden. Nadeel is wel dat de lichtschakelaar en de hendel voor de cruise control uit zicht zitten. En hoewel het kleine stuur anders suggereert, is deze auto overigens meer op comfort dan op sportiviteit gericht. Hij stuurt betrouwbaar en stabiel, de vering is comfortabel maar soms wel iets aan de harde kant, de auto is lekker stil en hij zal je door zijn karakter niet vervelend verrassen. Inderdaad, niet alleen de neus heeft iets weg van een boxer, de 3008 gedraagt zich ook zo, of als een goedmoedige labrador. De stoelen zijn comfortabel maar een tikje kort, de beenruimte achterin is voldoende (vier volwassenen reizen prima in de auto), de bagageruimte fors (520 tot 1.580 liter) en de vloer daarvan kan in hoogte worden versteld of helemaal vlak te lopen. Het is gewoon in alles een aangename auto waaraan je veel plezier beleeft, met een vleugje meer stijl en avontuur dan je doorgaans bij het keurige Peugeot verwacht.

In het prijssegment van de 3008 is er flink wat concurrentie, soms ook net wat scherper geprijsd. Denk aan de Renault Kadjar, Nissan Qashqai, Kia Sportage, Hyundai Tucson en Seat Ateca. Maar Peugeot onderscheidt zich met een fraai interieur, sterkere basismotoren, relatief veel luxe en een fris uiterlijk. Wij zijn enthousiast. Wie de komende tijd toe is aan een nieuwe auto in deze prijsklasse adviseren wij er zeker mee te gaan rijden.

Volgende testauto: Alfa Romeo Giulia 2.0 diesel 180 pk

 

 

 

Leave a Comment