Inderdaad, je moet twee keer kijken om het te zien. De Range Rover Evoque is totaal nieuw maar behield desondanks zijn herkenbaarheid. Onderhuids veranderde er echter veel. Alle aandacht die aan de auto werd besteed is ook van groot belang: voor Land Rover werd de eerste Evoque een absolute cashcow en dat succes moet uiteraard gecontinueerd worden. Uit rationele overwegingen werden wel enkele uitvoeringen geschrapt. De driedeurs en de Convertible modellen keren niet meer terug; er is alleen nog een vijfdeurs Evoque leverbaar. Want naar die uitvoering is er nu eenmaal veruit de grootste vraag. >>


Design staat nog steeds voorop

Inderdaad, je moet twee keer kijken om het te zien. De Range Rover Evoque is totaal nieuw maar behield desondanks zijn herkenbaarheid. Onderhuids veranderde er echter veel. Alle aandacht die aan de auto werd besteed is ook van groot belang: voor Land Rover werd de eerste Evoque een absolute cashcow en dat succes moet uiteraard gecontinueerd worden. Uit rationele overwegingen werden wel enkele uitvoeringen geschrapt. De driedeurs en de Convertible modellen keren niet meer terug; er is alleen nog een vijfdeurs Evoque leverbaar. Want naar die uitvoering is er nu eenmaal veruit de grootste vraag.

Voor Land Rover is de Range Rover Evoque een groot succes. Van deze eerste ‘compacte’ auto van dit beroemde 4×4 merk zijn sinds de introductie in 2010 ruim 800.000 exemplaren verkocht, waardoor hij meteen de populairste Land Rover is geworden. Bovendien won Land Rover talloze design prijzen voor dit in veel opzichten baanbrekende ontwerp. De keus in 2010 om voor de auto de prestigieuze naam Range Rover te gebruiken, was briljant. Hierdoor kreeg Land Rovers’ kleinste vanaf de productiestart een exclusief imago, terwijl het eigenlijk (bijna) het instapmodel betrof.
De nieuwe versie sluit in een aantal uiterlijke details aan bij de andere Range Rover familieleden, vooral bij de nieuwe Velar. Dit komt door de smalle LED koplampen, de nieuwe grille, achterlichten met een horizontale strip over de achterklep en verzonken deurgrepen die bij het centraal openen van de portieren, automatisch naar buiten glijden en zich weer bescheiden terugtrekken zodra de auto op gang komt.

Geen facelift
De eerste gedachte die bij het zien van de nieuwe Evoque door je hoofd gaat, is het woord ‘facelift’. Maar hiermee trap je de ontwerpers en de technici ernstig op de tenen. De Evoque is wel degelijk helemaal nieuw. Alleen enkele carrosseriedelen zijn gelijk aan het vorige model, voor de rest is deze auto een volledig nieuw ontwerp dat met opzet dicht bij het oude is gebleven.

Hij heeft een 2,1 cm langere wielbasis door een nieuw platform met de naam Premium Transverse Architecture (PTA). Dit wordt ook gebruikt voor de eveneens splinternieuwe Land Rover Discovery Sport, het iets eenvoudiger broertje van de nieuwe Evoque. Vierwielaandrijving bleef in principe standaard, behalve bij de ‘prijsbreker’, de voorwielaangedreven instapdiesel die bovendien standaard met een handbak wordt verkocht. Die zal niet vaak besteld worden, want in deze klasse wil je méér, méér, méér. Alle andere modellen hebben ook standaard een negentraps automaat. Zo heurt het.

MacPherson veerpoten voor en veerpoten achter met schroefveren en ook hier een stabilisatorstang, zijn de belangrijkste bestanddelen van de wielophanging. Bij de krachtbronnen kan worden gekozen uit drie viercilinder benzinemotoren van 200, 250 en 300 pk, terwijl de eveneens vierpits diesels 150, 180 en 240 pk leveren. De sterkste heeft twee turbo’s en een intercooler. Later dit jaar worden nog een driecilinder dieselmotor verwacht en een plug-in hybride.  Die laatste zal veel power hebben, kan enkele tientallen kilometers emissievrij rijden en heeft ongetwijfeld door de lagere BPM ook een interessante prijs. Wilt u wel een nieuwe Evoque, maar pas over een aantal maanden, dan kan het interessant zijn om daarop te wachten.

De 2 cm extra wielbasis is er meer door het nieuwe platform, dan door de wens van meer beenruimte achterin, want die is nog steeds niet riant bij deze 437 cm lange Evoque. Twee volwassenen hebben achterin redelijk plek en zij profiteren daar dan wél van de goed gevormde en lekker zittende achterbank. De Evoque is door Land Rover vooral bedoeld als ‘stads-4WD’ en die mag vooral van buiten niet te groot zijn. Ondanks de vele nieuwe technische snufjes, beschikt de auto helaas nog niet over systemen als zelf inparkeren en deels autotoom rijden. Dat komt allemaal nog; daar zijn de Britten dus wat traag mee.

Solide afwerking
Maar qua uitrusting en afwerking, en vooral dat laatste, heeft deze Evoque grote stappen vooruit gemaakt.  Zijn voorganger was al bepaald geen slecht gebouwde auto. De nieuwe is echt een toonbeeld van solide afwerking, met mooie materialen en smaakvolle bekledingsstoffen. De instap door het voorportier is hoog en gemakkelijk; beter in elk geval dan via het smalle achterportier wanneer je de achterbank dient te bereiken.

De instrumenten zijn digitaal maar worden analoog gepresenteerd, waardoor de snelheidsmeter, de toerenteller en ook de kleinere instrumenten goed afleesbaar zijn. Het bij draaiende motor iets omhoog kantelende informatie- en navigatiescherm is helder en duidelijk afleesbaar; aan de digitale bediening moet je wel even wennen. Maar dat krijg je vlot onder de knie. Het dikke, elektrisch in hoogte verstelbare stuurwiel bevat onder andere de bediening van de telefoon en de cruise control. Dat werkt goed en makkelijk. Handbediening van de negentraps automaat werkt zowel via de ‘pook’ op de console als met twee flippers aan het stuur.

Door de neus kijken
De leuning van de al genoemde achterbank is gemakkelijk in drie delen neerklapbaar. Een vlakke vloer krijg je daarmee echter niet. Jammer als je echt bij het shoppen helemaal los bent gegaan…

De Range Rover Evoque heeft wel enkele uitermate handige details die overigens wel bij de lange optielijst horen. Een achteruitrijdcamera is geen nieuws meer, maar een camera die je in staat stelt om als het ware door de ‘neus’ heen naar voren te kijken is uniek. En dat is nog niet alles. Omdat de achterruit nogal laag is en je bij een bezetting van vier mensen in de auto in de binnenspiegel nog nauwelijks zicht naar achteren hebt, zit er op het dak nóg een camera die je kunt inschakelen door een ‘dimknop’ onder de binnenspiegel om te zetten. Je kunt dan glashelder in de spiegel de wereld achter de auto bekijken. Uiterst ingenieus. 

Overigens zijn de spiegels en de hulpmiddelen die je in staat stellen om door de auto heen te kijken, bijzonder nuttig, want door de lage daklijn, de brede stijlen en de grote hoofdsteunen, is het zicht rondom zonder die opties maar zeer matig. De prijzen van de Range Rover Evoque beginnen bij € 56.700,- voor de genoemde voorwielaangedrven instapper. Vergeet die prijs maar weer; de P 250 S met tweeliter turbobenzinemotor die wij reden kost € 75.900,-. Dat is meer het prijsniveau waar je van uit moet gaan. Het is ondoenlijk om alle uitvoeringen en opties te noemen, zie daarvoor https://www.landrover.nl/download-a-brochure/index.html 

Niks tekort
Met de 250 pk sterke P 250 S kom je helemaal niets tekort. Bij de koude start word je in eerste instantie op een iets te duidelijk viercilinder geluid getrakteerd, maar dat verdwijnt gelukkig snel waarna de Ingenius motor verder opvallend fluisterstil zijn werk doet. De automaat schakelt onmerkbaar, en je voelt je hierdoor zeer wel aan boord. Stap je iets harder op het gas, dan reageren bak en motor tamelijk heftig. Er wordt snel een paar trappen teruggeschakelen en de motor produceert een onverwacht getergde brul. De bijbehorende acceleratie is er dan ook wel naar. Enige kanttekening: de auto is met zijn combinatie van gewicht en vermogen niet superzuinig; reken bij korte ritten en af en toe gas geven op zo’n 1 op 11 à 12.

Over het geheel is de Evoque comfortabel genoeg geveerd, en van de 4WD merk je op de dagelijkse ritten helemaal niets. In bochten en op rotondes valt op dat deze SUV, die toch zo’n 1950 kg weegt, heel mooi vlak blijft liggen en onverwacht agiel de hoek om gaat. Dat alles in combinatie met een directe en gevoelige besturing.  Wij hebben het niet geprobeerd maar vertrouwen erop dat de Evoque als een echte Land Rover ook in zwaar terrein z’n mannetje zal staan. De ‘Terrain Response’ knop geeft dan een aantal keuzemogelijkheden voor het juiste programma: zand, modder, sneeuw, zeg het maar. Weinig eigenaren zullen het gebruiken, maar met een paardentrailer achter de auto of bij een  wintersportvakantie is het fijn om te weten dat de auto daar eigenlijk nog meer excelleert dan in de stad. Wederom een lekkere auto dus.

Tekst en foto’s: Dick Schornagel

Leave a Comment