Kun je jaloers zijn op 500.000 mensen? Bizarre vraag natuurlijk, jaloers zijn is sowieso niet goed. Maar toch, toen wij recentelijk een week een Range Rover Evoque te logeren hadden betrapten wij ons af en toe op een ‘waarom vijfhonderdduizend mensen wel en wij niet’- gevoel. Toen de Evoque in 2010 uitkwam werd deze compacte Range Rover vooral gezien als een auto voor o.a. verwende Gooische vrouwen. Maar onder de 500.000 klanten die sinds de productiestart in 2011 een Evoque kochten, een sensationeel aantal voor zo’n auto, bevinden zich minstens zoveel mannen als vrouwen. Want dit is geen modeaccessoire of damesauto, maar een stijlvolle, competente SUV die door slimme technologie ook op een beroerde ondergrond zijn, uhm, mannetje staat. Wij reden een behoorlijk luxueuze versie, een modeljaar 2016 Si4 HSE met 240 pk, extra opties en een prijskaartje van
€ 80.400,-. Daarin voelden wij ons helemaal het mannetje…>>

RR_16MY_Evoque_exterior__19__LowRes

Kun je jaloers zijn op 500.000 mensen? Bizarre vraag natuurlijk, jaloers zijn is sowieso niet goed. Maar toch, toen wij recentelijk een week een Range Rover Evoque te logeren hadden betrapten wij ons af en toe op een ‘waarom vijfhonderdduizend mensen wel en wij niet’- gevoel. Zeker toen wij de auto weer op het parkeerterrein van Jaguar Land Rover in Beesd achterlieten. Toch maar zien snel met ClassyLife echt geld te gaan verdienen!

Toen de Evoque in 2010 uitkwam, met een introductie waarin Victoria Beckham een hoofdrol speelde, werd deze compacte Range Rover vooral gezien als een auto voor o.a. verwende Gooische vrouwen. Inderdaad is het zo dat veel vrouwen trillende knieën van een Evoque krijgen. Maar onder de 500.000 klanten die sinds de productiestart in 2011 een Evoque kochten, een sensationeel aantal voor zo’n auto, bevinden zich minstens zoveel mannen als vrouwen. Want dit is geen modeaccessoire of damesauto, maar een stijlvolle, competente SUV die weliswaar niet op zwaar terrein is ontwikkeld zoals andere Land Rover producten, maar die door slimme technologie ook op een beroerde ondergrond zijn, uhm, mannetje staat. Wij hadden een behoorlijk luxueuze versie meegekregen, een modeljaar 2016 Si4 HSE met wat extra opties en een prijskaartje van € 80.400,-. Daarin voelden wij ons helemaal het mannetje. Die typeaanduiding Si4 betekent dat de auto een tweeliter direct ingespoten viercilinder turbomotor heeft die 177 kW oftewel 240 pk levert. Het is de enige benzineversie, de Evoque is verder leverbaar met keus uit twee recent ontwikkelde Ingenium diesels met 150 of 180 pk. De diesels zijn er naar wens met handgeschakelde 6-bak of een 9-traps automaat; de Si4 is alleen met die automaat leverbaar.

Evoque2

RR_16MY_Evoque_exterior__11__LowRes

 

Keuzestress
Wij hadden dus geen keuzestress. Maar wie een Evoque wil gaan bestellen krijgt daar wel mee te maken. Je dient te kiezen tussen de vijfdeurs of de driedeurs ‘Coupé’, verschillende motor- en transmissiecombinaties en de uitvoeringen Pure, SE, SE Dynamic, HSE, HSE Dynamic en in combinatie met de krachtigste motoren ook nog de extra luxueuze Autobiography. Tijdelijk is er bovendien nog een Urban-uitvoering; feitelijk een Pure of SE versie met een scherp geprijsd pakket aan veelgekozen opties. En wilt u wel een Evoque maar voor een zo laag mogelijke prijs, of met een zo laag mogelijke belasting van het milieu, dan is er de basisversie, de eD4 diesel met 150 pk, zesbak en alleen voorwielaandrijving. Dan start de prijslijst bij € 43.450,-. Vervolgens is er ook nog keus uit 13 lakkleuren en opties en optiepakketten. Trekt u er maar een paar uur voor uit! Wat wij zouden kiezen? In alle eerlijkheid, niet de benzineversiemaar een diesel. Gewoon de 150 pk met een automaat en een SE-uitrusting met enkele opties. Want weet u, je kunt de prijs van een Evoque gemakkelijk laten oplopen tot ruim boven een ton, maar voor de helft rijd je ook als een vorst! Bij ClassyLife zeggen we dan: lezers van LXRY Magazine kiezen de duurste versie, ClassyLife-lezers de meest attractieve combinatie van prijs, stijl en kwaliteit….

 

Evoque1Benzine of diesel?
Natuurlijk wilt u dan weten waarom wij niet de 240 pk benzinemotor zouden kiezen. Onze vorige testauto was een goed met deze Evoque vergelijkbare BMW X1 met 231 pk benzinemotor en eveneens vierwielaandrijving. Klik boven op Mobiel voor de test. Het is zeker prettig om over zoveel vermogen te beschikken en als een soort GTI te kunnen accelereren. En ja, een goede moderne benzinemotor is ook altijd prettig stil en verfijnd. In de BMW dachten we al geregeld ‘eigenlijk heb je al dat vermogen in een auto als deze helemaal niet nodig’. Daarmee echter kon je nog wel redelijk gemakkelijk 1 op 12 halen. De benzinemotor in de Evoque biedt weliswaar ook fraaie eigentijdse techniek, veel power en officieel een verbruik van 7.8 l/100 km, maar de praktijk is anders; het is vrijwel onmogelijk om zuiniger dan 1 op 10 te rijden en vaker zit je op 1 op 8 à 9. Dat is toch niet helemaal van deze tijd. Met een dieselversie heb je weliswaar een motor die iets minder verfijnd klinkt en aanvoelt, maar die wel perfect samenwerkt met de negentraps automaat, voldoende presteert en waarmee je probleemloos 1 op 16 à 17 rijdt en een minimale uitstoot realiseert. Dus: vindt u dat verbruik niet zo belangrijk, wilt u de beste prestaties en de meeste verfijning, kies dan de Si4 en ga anders voor een diesel. De Ingenium motorenfamilie die Jaguar en Land Rover samen ontwikkelden mist weliswaar wat verfijning ten opzichte van vooral Duitse concurrenten, maar de verschillende versies zijn lekker zuinig, maken een erg duurzame indruk en je bent er echt prima mee bediend.

Succesvol
Een op de drie verkochte Land Rovers is momenteel een Evoque. Door de wereldwijd sterke vraag draait de productielijn in Halewood 24 uur per dag en rolt er iedere 80 seconden een auto van de band. De komst van de Range Rover Evoque en een investering van 250 miljoen pond betekende een transformatie van de fabriek in Halewood. Het aantal werknemers is verdrievoudigd en de totale productie zelfs verviervoudigd. Gerry McGovern, Chief Design Officer van Land Rover zei erover: “De Evoque is een succesvol model voor Land Rover. Hij heeft al meer dan 165 internationale prijzen gewonnen en trekt nieuwe klanten naar het merk. Met onze nieuwe gewaagde Evoque Convertible breiden we onze range verder uit en trekken we nog meer nieuwe klanten aan.” De verkoop van die Range Rover Evoque Convertible start in juni. U gaat ‘m vast tegenkomen, maar wij zullen niet exportland 1 zijn. Voor modeljaar 2016 werd het Evoque-programma vorig jaar zomer wat opgefrist. Er kwam nieuwe LED dagrijverlichting, er zijn optionele adaptieve full-LED koplampen, verfraaiingen in het interieur, een verbeterd multimediasysteem en de ‘oude’ diesels warden opgevolgd door de genoemde Ingenium dieselmotoren waarmee verbruik en emissie aanzienlijk omlaag gingen. Dezelfde motoren zitten overigens ook in de Jaguar XE en XF en in de Land Rover Discovery Sport. Onze volgende testauto is een Jaguar XF met 180 pk Ingenium diesel en die bevestigt het gevoel dat we al rijdend met de Range Rover Evoque hadden: in combinatie met de negentrapsautomaat een heerlijke aandrijving die feitelijk voor dagelijks gebruik de Si4 verslaat.

RR_16MY_Evoque_interior__1__LowRes

RR_EVQ_2015_SW1_HUD4_180914_LowRes

Hebben
Meer dan de meeste van zijn concurrenten is de Evoque ook een auto die op onverhard terrein nauwelijks beperkingen heeft. De slimme elektronica aan boord maakt het mogelijk om door modder en sneeuw te rijden op een manier die menig serieuze 4×4 niet nadoet. De kracht van de Evoque is daarbij dat alles in stijl en met veel comfort gebeurt. Dashboard en interieur komen in aanzienlijke mate overeen met dat wat je ook in de Jaguars XE en XF vindt. De heerlijk hoge instap en zitpositie zijn een genot, dit mag met recht een ‘commanding view’ worden genoemd. De transmissie schakelt haast onmerkbaar, de vering is stevig maar nooit oncomfortabel, drempels worden soeverein genomen, er is weinig geruis en op de uitstekende stoelen kun je het uren uithouden, ook achterin. In de testauto waren die stoelen uitgebreid elektrisch verstelbaar en voorzien van Memory. Dat is wel verwennerij. Elektrische voorruitverwarming en een verwarmbaar stuurwiel rekenden effectief af met de winterkou; de Keyless entry werkte snel; de achterklep is handsfree te openen. De auto’s zijn ook met alle eigentijdse veiligheidsvoorzieningen te leveren, al is dat doorgaans tegen meerprijs. Het begrip ‘meerprijs’ speelt net als bij alle andere Premiummerken toch een grote rol: de uitrusting van de auto’s is beslist behoorlijk, maar er is altijd een paar mille extra nodig om dat erbij te kopen wat feitelijk in auto’s van deze prijs standaard hoort te zijn. En wil je top-audio, entertainment voor de kinderen achterin, een head-up display (met laserweergave, aan te raden!) en meer fraais, dan verhoogt dat de prijs, ook die van de luxueuze HSE, met zomaar nog eens tien tot vijftien mille.

Dat is dus een minder punt. Wij vonden ook het verbeterde touch screen multimediasysteem nog niet helemaal top (in de Jaguar XF testauto van volgende week zit een alweer volgende generatie systeem dat echt beter werkt) en sommige druktoetsen rond dat scherm en op het stuur een beetje matig van kwaliteit. Bij het rijden viel verder op dat de transmissie soms iets aarzelde en dat er enige invloed op het stuur te merken is als de standaard Lane Departure Warning is ingeschakeld) Maar daar stelt de Evoque iets tegenover dat weinig andere auto’s bieden; hij brengt door zijn bijzondere mix van stoerheid, stijl en luxe steeds weer een glimlach op je gezicht; dit is zo’n auto waar je na het parkeren nog even zeer tevreden naar omkijkt. Dat onderscheidt de Range Rover Evoque van concurrenten die qua prijs, prestaties, uitrusting en bouwkwaliteit soms wel ‘on par’ zijn of zelfs een betere prijs/ kwaliteitverhouding bieden, maar die veel minder rechtstreeks het hart aanspreken. Het is net als met horloges: je kunt een replica Omega Speedmaster kopen die je veel plezier verschaft, maar die je toch laat blijven verlangen naar de 25 keer duurdere originele Omega. Kortom, hoog op het lijstje ‘hebben’. Meer informatie over de modellen en over de tot en met juni leverbare Urban-uitvoeringen: http://www.landrover.nl/special-deals/range-rover-evoque-urban-series-pure.html

RR_EvoqueConv_LA_DRAFT_ND_007_LowRes

R_02_Harris_1352_b_LowRes

 

Leave a Comment