Grote stationcars, daar houden we van in ons land. Weliswaar hebben ze in toenemende mate concurrentie van hogere SUV’s, maar niet iedereen wil terreinwagen achtige modellen en zowel zakelijk als privé is er onverkort veel te zeggen voor een ruime combi. Vroeger werden die vooral als pakezel ingezet, als ‘vertegenwoordigersauto’. Maar meer en meer zijn het lifestyle auto’s geworden, ideaal voor een groeiend gezin en net even wat jeugdiger en sportiever dan de sedans waarop ze gebaseerd zijn. Met de Talisman Estate richt Renault zich nadrukkelijk op eenzelfde type klanten. Mensen die een strak ogende, riant uitgeruste en zowel zakelijk als privé verantwoorde stationcar zoeken, die bijvoorkeur ook nog wat onderscheidend is. Goede auto? Lees verder!>>

talismanv5

Grote stationcars, daar houden we van in ons land. Weliswaar hebben ze in toenemende mate concurrentie van hogere SUV’s, maar niet iedereen wil terreinwagenachtige modellen en zowel zakelijk als privé is er onverkort veel te zeggen voor een ruime combi. Vroeger werden die vooral als pakezel ingezet, als ‘vertegenwoordigersauto’. Maar meer en meer zijn het lifestyle auto’s geworden, ideaal voor een groeiend gezin en net even wat jeugdiger en sportiever dan de sedans waarop ze gebaseerd zijn. Ga maar eens kijken naar wat er op zaterdag bij de hockeyvelden staat: allemaal labradortaxi’s of junior teambussen. Binnenkort leest u in dit kader hier over de Volvo S90, waarvan we nu al weten dat die volledig in de schaduw komt te staan van de V90, zoals ook de meeste mensen een BMW Touring of een Mercedes-Benz Estate mooier vinden dan een sedan.

talisman3Goed figuur
Met de nieuwe Talisman Estate richt Renault zich nadrukkelijk op eenzelfde type klanten. Mensen die een strak ogende, riant uitgeruste en zowel zakelijk als privé verantwoorde stationcar zoeken waarmee ze ook ten opzichte van de concurrentie een goed figuur slaan. Renault heeft met dit formaat auto de afgelopen jaren niet veel succes gehad. De Renault Laguna had als eerste modelgeneratie met kwaliteitsproblemen te kampen die het imago vernielden, ook al waren de opvolgers prima. Omdat het merk ook in het hogere middenklasse segment met een sedan en een stationcar actief wil blijven, werden onder leiding van de Nederlandse designbaas Laurens van den Acker twee nieuwe modellen ontworpen die fraai ogen, veel bieden en meteen ook een andere naam kregen. Daarbij hebben ze ook de kwaliteit en uitrusting die in deze klasse verwacht mag worden. Adieu verleden, welkom toekomst. Wij denken dat menig koper in deze prijscategorie die ziet hoe bekende Duitse en Zweedse modellen steeds duurder worden de Talisman zeker op een shortlist dient te plaatsen. De 485 cm lange Estate Energy TCe 200 EDC Initiale Paris uitvoering die u hier ziet is een auto van goed € 48.000,- maar is dan ook absoluut ‘loaded’ qua uitrusting. Het programma begint echter al bij € 31.790,-. Alleen, u wilt meer luxe en dan zijn de ‘Zen’ uitvoeringen vanaf € 33.790,- de start. Voor dit formaat zijn dat nette prijzen.

talismanv10

Alles standaard
De Franse fabrikant levert de Talisman Sedan en Estate met keus uit twee benzinemotoren van 150 of 200 pk, beide met EDC automaat, of met diesels van 110, 130 of 160 pk die in het laatste geval ook standaard een EDC heeft. De twee krachtigste diesels en de 200 pk benzine-uitvoering zijn er ook als Initiale Paris met alle denkbare uitrusting en met onder andere de exclusieve Noir Améthyste lak van de testauto; zwart metallic met een purperen ondergrond. Zoals helaas tegenwoordig gebruikelijk is er maar één standaardlak, wit, en de overige kleuren zijn metallic. Dus wilt u geen wit, dan zit u altijd vast aan een meerprijs van € 795,- tot € 995,-. Verder kies je bij Renault voor een uitvoeringsversie en voor desgewenst een of meer pakketten voor extra comfort en veiligheid. Bij de Initiale Paris is echter alles standaard, op de metallic lak na. Inclusief lederen bekleding, een prima head-up display, een handsfree bedienbare achterklep, uitstekende Bose audio, 19” lichtmetalen velgen en 8-voudig elektrisch verstelbare voorstoelen inclusief massage en easy access voor de bestuurdersstoel. Kortom, door het formaat, de uitstraling en de uitrusting van deze auto mag u zich als eigenaar zich zeker bevoorrecht voelen. En ook door z’n bijzondere verlichting voor en achter en het grote multimedia scherm op het dashboard geeft de Talisman je het gevoel dat je iets bijzonders rijdt.

talismanv3

Alert
Dat gevoel wordt door de rijeigenschappen en een aantal iets mindere afwerkingsdetails evenwel niet vergroot. Begrijp ons niet verkeerd, dit is beslist een aangename auto. De vierwielbesturing die deze Initiale standaard heeft maakt hem opmerkelijk alert. Hij voelt bij het rijden minder groot aan dan hij is, stuurt lekker direct, de wegligging is uitstekend en de auto geeft je steeds veel vertrouwen. Maar de vering is bijvoorbeeld net te hard en stoterig. De vering en demping van de voor-en achterwielen lijken niet helemaal harmonieus op elkaar te zijn afgestemd. Designer Van den Acker houdt van grote wielen, maar daarmee gaat een auto niet altijd beter rijden. Vorm gaat dan voor functie. Naar ons gevoel zijn de velgen van 19 inch echt een maat te groot voor een prettige vering en dito comfort. Verder grijpt de EDC automaat een beetje lomp en schokkerig aan. Als je eenmaal rijdt is het prima, maar bij stop-start in een file is dat oncomfortabel. Het is een kwaal van meer automatische transmissies met een dubbele koppeling, maar hier wat pregnanter aanwezig dan bij andere merken. Sommige materialen in het interieur, zoals de zijkanten van dashboard naar middenconsole, zijn net te goedkoop qua materiaal en gevoel. Het indrukwekkend ogende multimediasysteem kan wel veel, maar functioneert minder vanzelfsprekend dan bij een aantal concurrenten. En wil je in een auto als deze bij het activeren van de Sportstand automatisch versterkt motorgeluid via de luidsprekers horen? Bij een Franse auto van dit formaat denk je toch vooral aan comfort en stijl, en hier is er iets teveel gekeken naar een jong publiek en hard geveerde Duitse concurrentie. Maar nuchter beschouwd zijn dat allemaal geen super belangrijke details en op hoofdlijnen scoort de auto goed. Het biedt veel ruimte, ook achterin; de stoelen zitten prima en de bagageruimte is fors genoeg voor lange vakanties of ruimtevretende hobby’s.  De laadvloer kan ook volkomen vlak gemaakt worden, ook prettig. Het is qua ruimte niet de grootste in zijn klasse, maar wel één van de. Je legt in de Talisman op een prettige manier afstanden af en stapt ontspannen uit. Bovendien is het een auto waar je na het parkeren of op de oprit nog even met genoegen naar kijkt. En binnenin is er altijd het aangename gevoel dat je verwend wordt. Dat kan bepaald niet altijd gezegd worden.

talisman5

Vlot
De Talisman TCE 200 heeft een viercilinder turbomotor van 1,6-liter die goed is voor 197 pk. Dat is veel vermogen, meer dan wat de meeste concurrenten bieden. Het maakt de 1.589 kg wegende auto prettig vlot, je kunt desgewenst in net onder de 8 seconden naar 100 km/u accelereren en een topsnelheid van 237 km/u bereiken. Theoretisch moet een gecombineerd verbruik van 6 l/100 km mogelijk zijn (ruim 1 op 16), maar reken in de praktijk eerder op 1 op 12 à 13. Want de niet al te grote motor heeft natuurlijk een hele auto in beweging te brengen en te houden. De aandrijving is stil en je hoort waarschijnlijk daardoor op snelheid wel wat windgeluid en bandengeruis. Zoals bij veel auto’s tegenwoordig is er bovendien van alles aan rijgedrag en sfeer in het interieur elektronisch in te stellen. Dat is leuk. Als u niet al te lang bent kan wel de carrosserie wat onoverzichtelijk zijn, door zijn relatief smalle ruiten en dikke stijlen. Gelukkig zijn er in deze Initiale Paris volop elektronische hulpmiddelen die het leven en rijden dan gemakkelijker maken. We vertelden al dat de uitrusting ook op veiligheidsgebied compleet is. Bij de rijstrookassistentie wordt u bij het overschrijden van de witte lijnen alleen gewaarschuwd met geluid, de auto voert geen stuurcorrecties uit. De adaptive cruisecontrol wordt in-en uitgeschakeld via een onmogelijk geplaatste schakelaar achteraan op de middenconsole. Hij functioneert overigens prima. Standaard op de Initiale Paris is LED-verlichting die voor goed zicht zorgt.

Wij zijn heel eerlijk. Een tijd geleden reden en beschreven wij de Renault Espace met dezelfde techniek. Die maakte toen hebberiger dan deze Talisman. Maar dat neemt niet weg dat het een prettige auto is, en absoluut een fraai en interessant alternatief voor andere combi’s in de prijsklasse van, zeg, 35 tot 50 mille. Dat geldt in het bijzonder als je de auto uitrust met enkele van de opmerkelijk scherp geprijsde optiepakketten. Wij willen u wel aanraden om altijd ook proef te rijden met een uitvoering met kleinere wielen dan de 19 inch velgen onder deze Initiale Paris. Dat staat minder stoer maar rijdt waarschijnlijk prettiger. Omdat auto’s emotie zijn waarbij stijl en uitstraling een grote rol spelen, kan de combinatie van ruimte, uitrusting en ‘joie de vivre’ dan net het verschil maken met de veelal soberder concurrentie. Onze keus zou dan een 150 pk sterke Intens-uitvoering zijn, met bruin leer en wat andere opties, inclusief een schuifdak. Dan rijd je voor net veertig mille als een vorst.

talismanv1

talismanv2

talisman2

Leave a Comment