Vroeger, toen het leven zoveel eenvoudiger was dan nu, was een Skoda een zeer eenvoudig en goedkoop Oostblokmerk, een auto met ruimte voor vier, de motor achterin en nul luxe. Nu tonen wij u hier een Skoda die op een paar tientjes na zestig mille kost. Inderdaad, dat is even schrikken. Daarvoor wordt dan wel een lel van een SUV geleverd, met een balzaal aan binnenruimte, een 190 pk diesel met automaat en vierwielaandrijving en alle denkbare voorzieningen die uw veiligheid en comfort verhogen. Bij elk ander merk ben je voor een vergelijkbaar aanbod heel veel méér geld kwijt. Is het daarom een zinvolle aanschaf? Wel, het is een uitstekende en absoluut aantrekkelijke auto. Maar de prijslijst begint bij € 28.990,- en als u daar tien mille bij optelt heeft u een behoorlijk complete uitvoering met 150 pk benzinemotor en DSG automaat. Wilt u veel ruimte, dan is zo’n versie zeker het overwegen waard.  Onze ‘loaded’ testauto maakte indruk, maar voor zo’n bedrag krijg je elders weliswaar minder uitrusting maar meer plezier voor het autohart. Deze Kodiaq kiest u dus het beste in een gemiddelde uitvoering, dan is hij het meest attractief.>>

Vroeger, toen het leven zoveel eenvoudiger was dan nu, was een Skoda een zeer eenvoudig en goedkoop Oostblokmerk, een auto met ruimte voor vier, de motor achterin en nul luxe. Nu tonen wij u hier een Skoda die op een paar tientjes na zestig mille kost. Inderdaad, dat is even schrikken. Daarvoor wordt dan wel een lel van een SUV geleverd, met een balzaal aan binnenruimte, een 190 pk diesel met automaat en vierwielaandrijving en alle denkbare voorzieningen die uw veiligheid en comfort verhogen. Bij elk ander merk ben je voor een vergelijkbaar aanbod heel veel méér geld kwijt. Is het daarom een zinvolle aanschaf? Wel, het is een uitstekende en absoluut aantrekkelijke auto. Maar de prijslijst begint bij € 28.990,- en als u daar tien mille bij optelt heeft u een behoorlijk complete uitvoering met 150 pk benzinemotor en DSG automaat. Wilt u veel ruimte, dan is zo’n versie zeker het overwegen waard.  Onze ‘loaded’ testauto maakte indruk, maar voor zo’n bedrag krijg je elders weliswaar minder uitrusting maar meer plezier voor het autohart. Deze Kodiaq kiest u dus het beste in een gemiddelde uitvoering, dan is hij het meest attractief.

Strak geprijsd
Skoda heeft onder de vleugels van Volkswagen een immense vlucht genomen en bouwt welbeschouwd nu meer ‘volkswagens’ dan Volkswagen doet; ruime en goed rijdende modellen die veel bieden en strak geprijsd zijn. Wij kennen heel wat mensen die voor een Octavia of Superb kozen in plaats van een VW of Audi, omdat ze voor veel minder geld vrijwel hetzelfde boden. Lange tijd mochten de Tjechische modellen hun Duitse familieleden niet naar de kroon steken, maar nu is de rangorde bepaald in Porsche, Audi, Volkswagen, Skoda, Seat. De Kodiaq, genoemd naar de grootste bruine beer en welbeschouwd dus een beer van een auto in trainingspak, is een afgeleide van de Volkswagen Tiguan zoals ook de Seat Ateca dat is. Die Tiguan is er sinds kort in een vijf- en zevenpersoons uitvoering, en de Kodiag is een zevenpersoons Tiguan ‘in disguise’. Slim recept: een voor alle modellen identieke bodemplaat in enkele lengteversies, overal dezelfde techniek en zelfs een overeenkomst in vormgeving. Bij Skoda wordt dan het accent gelegd op nuchter, ingetogen, eigentijds, aandacht voor details, value for money. Het houdt bijvoorbeeld in dat de auto’s (nog) niet leverbaar zijn met het digitale dashboard dat wel bij Audi en VW leverbaar is en dat zij een iets eenvoudiger navigatiesysteem hebben. Maar dat maakt Skoda’s zeker niet minder en die voorzieningen gaan er bovendien zeker komen.

Roedel
Voor de Kodiaq werd gekozen voor dezelfde aanpak als die bij de Skoda Superb: heel veel binnenruimte bieden voor de prijs van een belangrijk kleinere auto. Omdat SUV’s zo populair zijn geworden, komt er een hele roedel Skoda SUV-modellen: deze grote Kodiaq, de kleinere Karoq (eind dit jaar in de showroom) en waarschijnlijk later nog een compacter model daaronder. Voor zowel de Kodiaq als de Karoq werd gekozen voor een ingetogen SUV-vormgeving. Het zijn nette auto’s zonder veel uiterlijk vertoon en met een wat algemene vormgeving. Wellicht daardoor een tikje saai, maar ook zakelijk acceptabel en niet heel snel verouderd. Je ziet in de Kodiaq designelementen van meerdere auto’s terug en het resultaat is niet opwindend, wel netjes. Een Skoda kies je ook niet omdat je hart ervan op hol slaat. Enige nadeel van de vormgeving: in de grote wielkasten worden zelfs forse wielmaten een beetje ieltjes. De testauto heeft optionele 19 inch velgen en zelfs die ogen niet echt heel groot. Wij zouden ’t overigens bij de 1*” velgen van de Style Business uitvoering houden: hoe groter de velgen en banden worden, hoe duurder het onderhoud. Overigens, als je heel nuchter naar de cijfers kijkt, is de Kodiaq helemaal niet zo groot. Hij is 4.697 mm lang, 1.676 mm hoog en 1.882 mm breed. Hij heeft met 2.791 mm wel een lange wielbasis, en die zorgt voor de enorme ruimte binnenin.

Hoewel onze testauto qua uitvoering en opties zo ongeveer in alles het absolute Kodiaq topmodel vertegenwoordigt, met lederen bekleding, elektrisch verstelbare bestuurdersstoel, schuif-/kanteldak etc, is het binnenin een even nuchtere auto als aan de buitenkant. Dat maakt ‘m overigens ideaal voor mensen die wel veel luxe willen, maar een niet opvallende uitstraling. Alles wat je voor deze prijs verwacht is aanwezig, maar je krijgt door de uitvoering en de materiaalkeus niet het gevoel echt verwend te worden. Keurig, solide en wederom: nuchter. Ook deze Skoda biedt wel weer veel slimmigheidjes die het dagelijks leven veraangenamen, zoals een dubbel dashboardkastje, een paraplu-houder in het voorportier, automatisch uitklappende portierrandbescherming en hoofdsteunen met slaapstand.

Een van de sterkste eigenschappen van deze auto is de genoemde ruimte. Die is voorin riant (prima stoelen ook!) en achterin zelfs haast overweldigend, zeker als de bank in de achterste positie is verschoven. Dan is er alleen niet echt beenruimte voor de tweede achterbank erachter meer over. Is die niet nodig, dan wordt hij in de laadvloer geklapt en biedt de Kodiaq maximaal 2.065 liter bagageruimte. Dat is riant. Overigens kan ook de leuning van de passagiersstoel nog plat. Bij de Gamma hoeft u zich nooit in te houden. De Style Business uitvoering van de Kodiaq is goed uitgerust. Camera’s en sensoren voor en achter maken parkeren makkelijk en zorgen voor een veilig zicht rondom. Met het optionele Parkeerpakket Pro kan de auto ook zelf inparkeren. Adaptive Cruise Control (een goedkope optie) maakt deels autonoom rijden mogelijk. Er is full LED verlichting, een fraai Canton Sound systeem met 9 speakers en een goed werkend infotainment-systeem met snelle navigatie en WLAN internet. Waar wij even aan moesten wennen was de versterking van muziek achterin en er is zelfs een systeem leverbaar dat de stemmen van bestuurder en passagier voorin versterkt, zodat deze ook in de balzaal achterin hoorbaar zijn… De Kodiaq kan zelf verbinding zoeken met Internet en dan zijn actuele brandstofprijzen, verkeersinformatie, nieuws, weerbericht en satellietbeelden van Google Earth te zien. Het gaat hard met deze ontwikkelingen.

Motoren
Vooralsnog is de Kodiaq leverbaar met vijf verschillende motoren: twee diesel- en drie benzinemotoren. De lichtste benzinemotor heeft een inhoud van slechts 1.4 liter. Zulke kleine motoren zien we meer en wij hebben zo onze twijfels over hun duurzaamheid, maar het vermogen van 150 pk van de tweede versie is voldoende voor de auto. Er is ook een benzinemotor met 180 pk en de 1.4 heeft als basismotor 125 pk. Dat lijkt ons wat krap. De 2.0 diesels zijn er met 150 pk en met 190 pk. Wij reden die laatste. Met die motor deden wij eerder ervaringen op in Audi’s en een Seat. Wat ons nu in de Kodiaq opviel was dat hij iets meer dieselgeluid maakte dan veel andere diesels, dat die 190 pk er niet echt uit leken te komen en dat er nogal wat mechanische geluiden van motor en transmissie hoorbaar waren. Wij denken dat ook hier de 150 pk versie, zonder vierwielaandrijving, de beste keus is. Maar alleen als u heel veel kilometers aflegt, anders adviseren wij altijd een flink minder prijzige benzinemotor. De DSG transmissie (7-traps automaat) fungeerde niet super alert maar naar behoren, de vierwielaandrijving is voor ons land eigenlijk een onnodige optie. De Kodiaq is niet bedoeld als terreinauto en heeft voor zijn wegligging die 4×4 niet nodig. Oh ja, verbruik zo’n 1 op 16 gemiddeld en de bijna 1.700 kg zware Kodiaq 190 pk accelereert in iets meer dan 10 sec van stilstand naar 100 km/u. Dat onderstreept dat het zeker geen razendsnelle auto is, meer een goedmoedige beer van een auto die onverstoorbaar kilometers aflegt.

Rijdend voelt de Kodiaq minder groot aan dan hij qua binnenruimte is. De testauto had het optionele Dynamic Chassis Control met variabele demping. Hierbij kun je zelf de mate van gewenst comfort instellen, van zacht geveerd tot sportief scherp. De auto rijdt zeker en betrouwbaar, is doorgaans behoorlijk comfortabel en lekker stil. Hij doet keurig zijn werk zoals dat bij een Skoda verwacht mag wordt, maar raakt je niet in je hart. Ook hier blijft het een vooral functionele auto. In hoge mate capabel, scherper geprijsd dan de concurrentie, solide, niet opwindend. Wat dat betreft deed het Quartz Grey Metallic ‘m geen goed; wilt u een Kodiaq, kies dan een kleurrijke kleur!  Al met al een gedegen alternatief voor mensen die value for money en ruimte willen (je kunt met gemak 6 kids naar hockey brengen). Hij biedt alles wat nodig is, met steeds als kenmerk een woord dat wij vaker gebruikten: nuchter. Niet interessant voor statuszoekers, wel voor mensen die voor een strakke prijs gedegen kwaliteit, eigentijdse eigenschappen en veel functionele ruimte wensen. Gezinnen, mensen met kinderen en veel vriendjes, mensen met ruimte vretende hobbies. Prima auto.

Kies ‘m in een leuk kleurtje, dat doet de Kodiaq goed!

Volgende test: Smart ForTwo electric!

 

 

Leave a Comment