In een aantal grote steden, zoals Amsterdam, struikel je haast over de Car2Go Smarts, elektrisch aangedreven deelauto’s die effectief in de behoefte aan kort persoonlijk vervoer voorzien. Elektrische Smarts zijn er al jaren, maar ze werden eigenlijk alleen ingezet voor grote projecten en bij een enkele milieubewuste onderneming. Voor particulieren was het autootje te extreem, te onpraktisch en te duur. Met de nieuwe Smart Electric ForTwo en ForFour wil fabrikant Mercedes-Benz daarin verandering brengen. Wij reden een weekje met een flitsende ForTwo Electric en zeggen vooral ‘ja’ en over een enkel punt ‘mwah’.
Allereerst: u heeft gelijk, de naam Smart en de typeaanduidingen horen met een ‘kleine letter’ te worden geschreven. Maar dat leest onhandig, en dus doen wij het maar anders. Verder moeten wij eerlijkheidshalve even vertellen dat we een zwak voor Smart hebben. Toen het merk in 1998 op de markt kwam, bestelden wij een ‘Limited’, de oer-Smart waarmee we veel plezier hadden. Zelfs… al werd je in de begintijd vooral vriendelijk en enthousiast begroet door mensen in invalidenautootjes die je als een lotgenoot zagen….
Inmiddels is het merk gesetteld en bekend. Of het helemaal het succes werd dat moeder Mercedes-Benz ervan hoopte is de vraag, maar in samenwerking met Renault werd wel een tweede generatie modellen uitgebracht, inclusief een ForTwo cabrio en een grotere ForFour die redelijk verkoopt. En nu zijn er dan ‘electric’ uitvoeringen van alle versies waarmee wordt geappelleerd aan mensen die een bijzondere auto willen rijden en niet primair naar de kosten ervan kijken. Want voor deze uitvoeringen geldt hetzelfde als voor alle andere Smarts: ze zijn prijzig en je moet ze niet willen vergelijken met andere auto’s. Een Smart rijden is ‘a way of life’ en je kiest en bestelt de auto helemaal naar eigen smaak. Dat kan ook, want geen ander merk biedt zulke uitgebreide personalisatie-mogelijkheden met kleuren, opties en uitvoeringen. Leuk, want dat maakt het straatbeeld kleurrijker.
Heel bedrag
De Smart ForTwo electric staat in de prijslijst vanaf € 23.466,-; de ForFour kost een paar honderd euro meer, de ForTwo Cabrio goed drieduizend euro. Dat zijn echter nadrukkelijk vanaf prijzen; de ForTwo die wij reden en die u hier ziet kost € 29.150,- en was prettig uitgerust maar niet super luxueus. Eigenlijk wil je ‘m alleen zo rijden. Dan is het een heel bedrag voor een tweezitter van 2,69 meter lengte. Voor hetzelfde of voor minder geld koop je een ruime middenklasser die van alle gemakken is voorzien en waarbij je niet beperkt wordt door een haast ouderwets kleine actieradius. Veel meer dan een ruime 100 km haal je namelijk niet op een acculading, zeker niet als er op de snelweg moet worden gereden. Wij beschreven de laatste maanden een aantal elektrische auto’s en nooit eerder was er een vergelijkbare ‘range anxiety’, de vrees om niet aan te komen. Dan ga je de airco uitzetten en langzamer rijden om maar voldoende kilometers te kunnen halen… Overigens, de topsnelheid is 130 km/u maar onze Smart reed heel gemakkelijk wat sneller. Je ziet dan alleen de actieradius op het kleine ronde instrument snel teruglopen, dus in de praktijk tuf je gewoon met 100/110 km/u verder. Voor langere en snelle ritten is de huidige Smart electric drive ook niet bedoeld. Het is nadrukkelijk een stadsauto, een auto om lokaal te rijden. De actieradius is dan ook wat groter (officieel overigens 160 km) omdat bij remmen energie wordt gegenereerd en in de accu opgeslagen. Hij is in stadsverkeer super handzaam, heeft een ultrakorte draaicirkel en het veercomfort is ten opzichte van de oer-Smart onvergelijkbaar verbeterd.
Ook het 17,6 kWh grote accupakket onder de vloer levert daaraan een bijdrage. Het gewicht ervan verhoogt de stabiliteit van de auto (ook op hogere snelheden) en zorgt ervoor dat hij beter inveert. Op forse oneffenheden is ook deze Smart Electric onvermijdelijk wat springerig en hard, maar er is uitstekend mee te rijden. Hij stuurt lekker direct, remt goed en zorgt absoluut voor rijplezier. De trekkracht van de 82 pk sterke elektromotor maakt heel vlot accelereren mogelijk, ook omdat ondanks die zware accu het gewicht van de auto ruim onder de 1.000 kg blijft. Kortom, in stadsverkeer rijd je zonder enige emissie en met minimale kosten (stroom is immers goedkoop) met een brede glimlach rond. Zoals wij elders lazen, daar is het de kampioen op de vierkante meter. Makkelijk te draaien, overal te parkeren, ideaal.
Quick charge
Komend voorjaar wordt de Smart Electric ook leverbaar met een 22 kW boordlader met quick charge functie. Dan kan de auto bij o.a. Fastned stations in korte tijd geladen worden en daarmee neemt de praktische bruikbaarheid fors toe. Helaas is deze optie niet op al geleverde auto’s in te bouwen. Dat is dan weer jammer, reden voor een voorzichtige ‘mwah’. Zet je de auto overigens zakelijk in, dan betaal je voor privégebruik maar 4 procent bijtelling. Dat is prettig. En toch een nuancering ten aanzien van de opmerking over de stevige prijzen: het is op dit moment wel een van de voordeligste EV’s. Rijd je wat meer kilometers, dan is de Smart electric overigens snel en gemakkelijk te laden. Met een uurtje aan het gewone stopcontact vul je de batterij met rond 15 procent. Dat is goed voor zo’n 20 kilometer. Bij een laadpaal of aan een laadstation gaat het nog een stuk sneller.
Fris
Past de Smart Electric Drive bij uw lifestyle, uw woonomgeving en het gebruik dat u ervan wilt maken, dan is hij dus absoluut het overwegen en kiezen waard. En vervolgens… komt het grote aankleden! Smart maakte een 66 pagina’s dikke brochure waarin alle mogelijkheden worden getoond. De consumentenprijs is pas de start. De basisuitrusting is niet slecht, maar ongetwijfeld wilt u meer. Dan is er allereerst de keus uit modellen: de ‘korte’ ForTwo in dichte of cabrio-uitvoering, of de ForFour. De cabrio is wel heel verleidelijk, vinden wij. Dan de uitvoering: Basis, Passion, Perfect, Prime of Proxy. De testauto is een Passion met een lijst aan opties. Belangrijk c.q. gemakkelijk: achteruitrijcamera, middenconsole met armsteun, LED & Sensorpakket, Cool & Mediapakket (airco en TomTom navigatie), laadkabelpakket (voor thuis en de laadpaal), Winterpakket (stoel- en stuurverwarming, verwarming hoeft minder aan, meer actieradius…). Bovendien heeft de auto het Electric Drive Design Package met een in groen metallic uitgevoerde Tridion veiligheidskooi. Dat staat ‘m prima. Niet onbelangrijk om te noemen is dat de Smart een goed gebouwde, solide indruk maakte en dat alles werkte en functioneerde zoals je dat anno 2017 mag verwachten. Er is niets dat voor een ‘wauw, wat slim’-reactie zorgt, zoals bijvoorbeeld de onlangs gereden Hyundai Ioniq dat wel doet, maar er is ook niets dat ergernis opwekt. Via een app is allerlei informatie over onder andere de batterijstatus op te vragen.
Enfin, u kunt dus helemaal los gaan. En dat is precies de kracht van Smart, net als van het merk Mini: de modellen zijn in hoge mate aan uw smaak, wensen en portemonnee aan te passen. U kunt er echt úw auto van maken. De Smart Electric Drive is dus een bruikbaar, lekker rijdend ‘hebbeding’, mits u er niet te vaak langere afstanden mee wilt afleggen. Dan raden wij u aan te wachten tot volgend voorjaar, als de snellaadfunctie leverbaar wordt. Jammer dat die er nu niet al is. Dan waren wij wellicht overtuigd verleid…
Volgende testauto: Fiat 500E
Leave a Comment