SUV’s zijn zeer in de mode. Wij hebben recentelijk dan ook al een aantal merken en modellen beschreven. In het eigentijdse SUV-geweld was de Toyota RAV4 (feitelijk een oer-SUV) een beetje ondergesneeuwd geraakt. Maar Toyota introduceerde recentelijk de nieuwe RAV4 Hybrid met 200 pk en een fraaie uitrusting. Die gaat naar verwachting flink kopers trekken. Want hij biedt veel value for money, is behoorlijk zuinig, kan in stadsverkeer elektrisch rijden en heeft eigenlijk geen zwakke punten, zo bleek tijdens onze testweek. Sterker, hij is hoogst begerenswaardig. Dus lees snel verder.>>

001-2016-toyota-rav4-hybrid

 

U ziet het aan de kop en de foto hierboven: wij vertellen u deze keer over onze ervaringen met de Toyota RAV4 in de nieuwe Hybride-uitvoering. Maar daar hoort eerst een flinke toelichting bij.
Het recente PvdA-plan om binnen 10 jaar alleen nog elektrisch aangedreven auto’s in ons land te hebben, werd onlangs als volkomen onrealistisch afgeschoten. Want wat doen we dan met de huidige bijna 8 miljoen niet-elektrische auto’s, wat doen we met opladen en bovenal: waar halen we de stroom vandaan? Dat elektrisch rijden echter veel toekomst heeft staat vast, en als je een paar keer een elektrisch aangedreven auto hebt gereden ben je eraan verslingerd. Belangrijke nadelen zijn nog de prijs, de veelal beperkte actieradius en ‘het gedoe’ met opladen. Want wie geen laadpaal kan vinden en met nat en koud weer met een vieze kabel bezig is geweest, wordt daar veelal niet enthousiast over. Het is een van de redenen waarom veel plug-in hybrides te weinig worden opgeladen. En waarom ‘gewone’ hybride-auto’s voor velen het juiste midden bieden: de combinatie van een verbrandingsmotor (benzine of diesel) met elektro-aandrijving en de mogelijkheid om een beperkte afstand elektrisch en dus stil en emissievrij af te leggen is prettig en gemakkelijker

Hybrides zijn er dus met oplaadmogelijkheid (plug-in hybride) en enkele tientallen kilometer elektrische actieradius, of zonder. Dan heb je wel een elektromotor ‘aan boord’ maar deze dient feitelijk vooral als ontlasting van de verbrandingsmotor die daardoor veel zuiniger met brandstof omspringt. De fameuze Toyota Prius is daarvan het bekendste voorbeeld. Volgens Toyota wegen de voordelen van een auto-met-een-stekker niet op tegen nadelen als een hoog gewicht, hoge kosten en minder gebruiksgemak. Ze hebben een punt, want veel plug-in hybrides worden inderdaad maar zelden opgeladen en rijden dan gewoon onzuinig op benzine of diesel. Daarom zet deze fabrikant al jaren breed in op het leveren van hybrides zonder stekker, waarin de batterij voor de elektromotor wordt opgeladen door de brandstofmotor en door vrijkomende energie bij afremmen, zodat je zuiniger en schoner rijdt en ook beperkt volledig elektrisch kan rijden, bijvoorbeeld in de stad en in files. Steeds meer modellen worden nu voorzien van die gecombineerde aandrijving (ook bij luxemerk Lexus, waarover de komende weken meer) en Toyota blijft ervan overtuigd dat dit de komende jaren, tot ultra schone waterstofauto’s betaalbaar zijn, de beste aandrijving is.

De-Toyota-prius-bestaat-15-jaar-art

Toyota heeft inmiddels meer dan 6 miljoen hybride-auto’s verkocht en krijgt wel een beetje het gelijk aan haar kant. in ons land zijn weliswaar veel van de Prius- en Auris modellen vooral verkocht vanwege de tot 1 januari jl. erg lage fiscale bijtelling, maar dat geldt niet voor alle andere landen in de wereld. Als je nuchter alleen naar de verbruikscijfers kijkt, zijn er zeker nog wel zuiniger auto’s, maar de mogelijkheid om frequent korte stukken elektrisch te rijden is even uniek als prettig, zowel qua comfort en verbruik als voor het milieu. De elektromotor wordt door deze Japanse fabrikant bovendien alleen gecombineerd met een speciaal ontwikkelde zuinige benzinemotor (Atkinson principe). Toyota is niet zo’n dieselmerk en heeft nu baat bij de algemene kritiek op dieselmotoren, die weliswaar nog zuiniger zijn maar ook veel meer vervuilen dan werd aangenomen.

Rav1

rav2

Zeven hybrides
Aan de zes hybrides die het merk al leverde werd kortgeleden de vernieuwde RAV4 Hybrid toegevoegd. Dat is een slimme zet. De combinatie van een SUV (Sports Utility Vehicle) in combinatie met efficiënte hybridetechnologie ligt zo voor de hand, dat de vraag rijst waarom Toyota hier nu pas mee komt. Het antwoord is: een aardbeving! De RAV4 Hybrid was jaren geleden al gepland, maar vanwege een zware aardbeving liep de fabriek schade op en moest het project worden uitgesteld. Toyota bracht al in 1994 met de eerste RAV4 een ‘Urban 4WD’ uit, was feitelijk trendsetter met dit nu zo populaire type auto. De nieuwe RAV4 is feitelijk de vijfde generatie en het is nu de eerste betaalbare SUV met hybridetechniek, vanaf EUR 37.595,-. Er zijn wel SUV plug-in hybrides, maar dan praten we over de 80K + prijsklasse met modellen van o.a. Audi, BMW, Mercedes-Benz, Porsche en Volvo, of over de eveneens duurdere Mitsubishi Outlander plug-in hybride. Een ‘gewone’ hybride SUV was er nog niet, terwijl compacte en middenklasse SUV’s wel steeds populairder worden. In het eigentijdse SUV-geweld was de bestaande Toyota RAV4 een beetje ondergesneeuwd geraakt, onder andere door groeiende concurrentie uit Korea en Europa. Verwacht mag worden dat de nieuwe RAV4 Hybrid flink kopers zal trekken. Want hij valt weliswaar met een CO2-uitstoot van slechts 116 g/km net in het 25% bijtellingregime, maar hij biedt veel value for money en heeft eigenlijk geen zwakke punten, zo bleek tijdens onze testweek. Sterker, hij is hoogst begerenswaardig. Zelden brachten wij een testauto met zoveel tegenzin terug bij de importeur als nu.

Attractieve prijs
Eerder reden wij onder andere een fraaie BMW X1 en Range Rover Evoque. U vindt de tests elders terug. De RAV4 is met een lengte van 4.605 nog wat groter dan die twee, biedt meer binnenruimte, weegt met circa 1.600 kg ongeveer hetzelfde en heeft een gecombineerd vermogen (2.5 liter benzinemotor en elektromotor) van 197 pk, gekoppeld aan een continu variabele automatische transmissie en op de testauto ook elektronisch geregelde vierwielaandrijving. Hij is daardoor iets minder snel dan de gereden X1 en Evoque met resp. hun 231 en 240 pk benzinemotor. Denk aan een top van 180 km/u en een acceleratie van 0-100 km/u in 8,3 sec. Maar in de praktijk is de RAV4 lekker vlot, je haalt er probleemloos gemiddeld 1 op 13 à 14 mee en… je kunt opvallend vaak met uitgeschakelde benzinemotor elektrisch rijden. Geen grote afstanden, maar wel schoon en stil in bijvoorbeeld stadsverkeer. Dat is in de dagelijkse praktijk erg prettig. Het samenspel van benzinemotor en elektromotor verloopt bovendien vrijwel onmerkbaar.

Als merk wordt Toyota minder ‘premium’ gevonden dan BMW en Range Rover. Maar ‘onze’ RAV4 liet qua uitrusting werkelijk geen wens onvervuld en kost in All Wheel Drive Executive Business uitvoering inclusief Toyota Safety Sense en metallic lak net 47.000 euro. Dat is een uitermate attractieve prijs en tienduizenden euro’s goedkoper dan de genoemde testauto’s, terwijl de uitrusting completer is. Als geld geen probleem is, kies je doorgaans voor status, maar met deze RAV4 bent u feitelijk niet minder goed bediend. Anders dan bij Europese merken wordt er gewerkt met maar een beperkt aantal opties. Deze top-uitvoering heeft o.a. lederen bekleding, een elektrisch verstelbare bestuurdersstoel, stoelverwarming, smart entry, een elektrisch bedienbare achterklep, LED koplampen, het goede Touch@2 Go Plus navigatie-systeem, een dode hoek monitor, JBL audio met 11 speakers, 18” velgen en als optie (slechts EUR 695,-) het Toyota Safety Sense met zeer goed werkende adaptive cruise control, pre-collision system, road sign assist, automatisch grootlicht en Lane Departure Alert. Feitelijk heeft deze Toyota RAV4 bijna alle techniek van de Lexus NX SUV. Wij reden aansluitend met de sublieme Lexus GS450h (onze volgende rijtest) en zoals de Range Rover Evoque erg veel voorzieningen bleek te delen met de Jaguar XF (en andersom), zo is dat bij deze Toyota en een aantal Lexus-modellen hetzelfde. Feitelijk is de RAV4 een iets minder luxueuze en goedkopere Lexus NX AWD. Het scheelt een mille of tien.

rav4

Smaken
De RAV4 Hybride is zonder twijfel de belangrijkste versie in het RAV4-programma, maar Toyota biedt voor haar ‘Recreational Activity Vehicle’ nog meer smaken. Er zijn ook ‘gewone’ 2.0 liter 155 pk benzinemodellen (altijd met vierwielaandrijving) met handgeschakelde of automatische transmissie en er is een voorwielaangedreven en handgeschakelde 2.0 diesel (van BMW met 143 pk) in vier uitrustingsvarianten. De prijslijst begint bij EUR 33.995,- en loopt op tot EUR 45.795,- voor de AWD 2.5 Hybrid Executive Business Automaat, de testauto. Wie een aanhanger wil trekken moet weten dat de handgeschakelde benzine- en diesel tot 2.000 kg mogen trekken; de Hybrid met alleen voorwielaandrijving mag 800 kg aan de trekhaak, de Hybrid AWD mag 1.650 kg trekken. Als u zo zuinig en schoon mogelijk met de caravan naar een vakantieland wilt, bent u dus aangewezen op de duurste versie, zoals de testauto. Toyota heeft bij deze uitvoering vierwielaandrijving gerealiseerd door een extra elektromotor op de achteras te plaatsen die meehelpt wanneer dat nodig is. Lees: als de voorwielen grip verliezen. Deze constructie vraagt minder ruimte en is lichter dan reguliere vierwielaandrijving met een cardanas. Om die reden is de meerprijs voor deze vierwielaandrijving beperkt, namelijk tweeduizend euro, en is ook het brandstofverbruik praktisch gelijk. Wij zouden altijd voor die AWD-versie kiezen, want het systeem werkt perfect.

rav3

Je mist niets
De 2.5 liter viercilinder wordt als bij alle andere Toyota en Lexus hybride-modellen gecombineerd met een CVT-transmissie, een continu variabele overbrenging. Je hoort en lees nog weleens dat bij deze combinatie de motor zo gaat loeien als je flink gas geeft. Dat was vroeger zeker zo, en nog steeds maakt de motor even flink wat toeren als je het gaspedaal diep intrapt. Maar dat wordt meteen opgevolgd met een heel vlotte acceleratie. Wie iets langer met deze auto rijdt, weet precies hoe er met zo min mogelijk gas zo snel mogelijk kan worden geaccelereerd. In de praktijk is het dan een fijne transmissie die volledig schokvrij en behoorlijk onopvallend functioneert. Bovendien zijn de nieuwe RAV4’s van extra geluidsisolatie voorzien, waardoor het aangenaam stil blijft. Je zit lekker hoog in de auto, op stoelen waarop je het wel een aantal uren uithoudt. Er is erg veel ruimte rondom (ook achterin voor de benen) en alles ziet er netjes uit. Ja, een Lexus is luxueuzer, maar je mist feitelijk niets (behalve misschien stuurwielverwarming en een head-up display). Het touch screen multimedia systeem met navigatie functioneert snel en goed. Zoals bij meer merken voel je het lane departure warning system een beetje op de besturing ingrijpen, maar dat kan uit. Alle andere veiligheidsvoorzieningen werken opmerkelijk snel en goed. Fijn is de panoramic view monitor met vier camera’s die bij het parkeren en stilstaan de situatie rond de auto tonen. Mooi systeem. Doordacht is ook dat de elektrisch bedienbare achterklep een geheugenfunctie heeft, zodat hij af te stellen is voor lange en iets minder lange mensen. De besturing is licht maar voldoende gevoelig, het weggedrag vertrouwenwekkend en de vering gelukkig behoorlijk comfortabel en niet zo hard als vaak de mode is. Wel ook hier het bekende probleem van grote velgen en vrij lage banden, waardoor er snel bij het parkeren schade ontstaat.

Bij de restyling van deze vijfde generatie is niet alleen het interieur in ‘look & feel’ duidelijk verbeterd, ook de neus en achterkant werden aangepast. Zeker in de knalblauwe kleur van de testauto is de RAV4 behoorlijk opvallend, maar wees gerust, hij is er nog in 8 andere tinten en u kunt zelfs (optioneel) kiezen voor beige, grijs of tan leder in plaats van zwart. En dat hij een wat onderscheidend uiterlijk heeft spreekt ons wel aan; er is al zoveel uniformiteit. Al met al een even aangename als indrukwekkende auto van solide kwaliteit en van een merk dat op het gebied van betrouwbaarheid een uitstekende reputatie geniet. De RAV4 Hybrid is snel, behoorlijk zuinig, zeer goed uitgerust, erg veilig, ruim en veelzijdig. Door de mogelijkheid om emissievrij te rijden is hij helemaal van deze tijd en hij is beslist concurrerend geprijsd. Wij zijn onder de indruk. Dus van harte aanbevolen.

rav5

rav6

rav7

2016-Toyota-RAV4-Hybrid-20

-443768813-1427993811970

02-Toyota-RAV4-01032016

2016 Toyota RAV4 Hybrid5

Zo kan het interieur er desgewenst ook uitzien.

Leave a Comment