Onlangs reden wij voor een magazine dat wij ook maken met een nieuwe Volvo XC60 T8, de razendsnelle plug-in hybride uitvoering. Dat was een van de meest aangename auto’s waarin wij sinds lang stuurden. Maar klanten krijgen exclusiviteit, en dus werd de auto niet hier beschreven. Gelukkig werkt autojournalist Dick Schornagel ook voor ClassyLife, en hij reed afgelopen week de T5 uitvoering van de nieuwe XC 60. Hij blijkt al even enthousiast te zijn…. Volvo zette recent de geheel nieuwe XC60 op de markt terwijl de vraag naar het ‘oude’ model nog altijd groeide. Voor zo’n act moet je als fabrikant over behoorlijk wat lef beschikken of je moet een compleet nieuwe technische weg willen bewandelen. Volvo koos voor de laatste optie. De negen jaar lang gebouwde XC60 was in het modelprogramma, zeker in ons land, een van de meest succesvolle Volvo’s van de laatste tijd. De Zweedse fabrikant is er zeker van dat dit succes met de tweede generatie naadloos wordt geprolongeerd. Lees verder!>>

Onlangs reden wij voor een magazine dat wij ook maken met een nieuwe Volvo XC60 T8, de razendsnelle plug-in hybride uitvoering. Dat was een van de meest aangename auto’s waarin wij sinds lang stuurden. Maar klanten krijgen exclusiviteit, en dus werd de auto niet hier beschreven. Gelukkig werkt autojournalist Dick Schornagel ook voor ClassyLife, en hij reed afgelopen week de T5 uitvoering van de nieuwe XC 60. Hij blijkt al even enthousiast te zijn….

Volvo zette recent de geheel nieuwe XC60 op de markt terwijl de vraag naar het ‘oude’ model nog altijd groeide. Voor zo’n act moet je als fabrikant over behoorlijk wat lef beschikken of je moet een compleet nieuwe technische weg willen bewandelen. Volvo koos voor de laatste optie. De negen jaar lang gebouwde XC60 was in het modelprogramma, zeker in ons land, een van de meest succesvolle Volvo’s van de laatste tijd. De Zweedse fabrikant is er zeker van dat dit succes met de tweede generatie naadloos wordt geprolongeerd. En dat het gezien de vraag naar SUV’s vanuit de markt zelfs nog flink zal toenemen. De nieuwe XC60 deelt het platform met de in 2015 gepresenteerde XC90, al zijn de afmetingen hier en daar wel aangepast. De XC60 is er net als voorheen als basismodel met voorwiel-aandrijving en daarnaast met AWD vierwielaandrijving. Onder de motorkap vind je steevast een viercilinder motor, naar keuze benzine of diesel. Een achttraps automaat is standaard op alle XC60 modellen.

Stoer en chique
Uiterlijk is de familiegelijkenis weer even groot als bij de vorige series. De XC60 is niet alleen optisch maar ook met de meetlat erbij ook in deze tweede modelgeneratie een stuk kleiner dan zijn grote broer. Maar ten opzichte van het vorige model is hij flink gegroeid, met name met een tien centimeter grotere wielbasis. Dat verschil merk je in de behoorlijk toegenomen interieurruimte, vooral achterin waar ook grote volwassenen uitstekend zitten. Over het uiterlijk zal u met ons eens zijn dat de nieuwe XC60 een even stoere als chique uitstraling heeft en dat het design zowel eigentijds als zeer tijdloos is, goed voor de volgende tien jaar. De opvallende Volvo grille, geflankeerd door smalle koplampen met een zilverkleurig T-stuk in het glas, de vlakke voorruit, de naar achteren toe omhoog lopende carrosserie-lijnen en de schuin naar voren lopende achterklep, staan evenals de ook deze keer weer zeer karakteristieke achterlichtpartij, garant voor een mooie, nette SUV waar de solide bouwkwaliteit vanaf straalt.

Zweeds stijlvol
Ook het interieur zit solide in elkaar en het is daarbij lekker modern Zweeds stijlvol ingericht. De Inscription-uitvoering is de duurste van de drie leverbare versies. Daarnaast was onze testauto volgehangen met een aantal prijzige Lines en opties, zoals een kostelijk Bowers & Wilkins Audio systeem, Four-C luchtvering, elektrisch verstelbare voorstoelen, een ‘lederlook’ bekleed dashboard en nog veel meer zaken. De XC60 is er, in afwachting van lager geprijsde modellen, vanaf € 58.995,-, en als T5 AWD Geartronic Inscription staat hij voor € 66.415,-  in de prijslijst.  ‘Ons’ exemplaar kwam met al z’n extra’s echter op een trotse verkoopprijs van € 92.185,-.
Je raakt bijna niet uitgekeken op het prachtig ingerichte interieur. Precies doorkrijgen hoe het centraal geplaatste, 9-inch touchscreen werkt, waar zaken als Sensus Connect, audio, telefoon, alle denkbare instellingen en de navigatie worden bediend, vergt wat extra tijd. Rijd je er een tijd mee, dan word je er vanzelf handig in. De bediening van bijna alle functies loopt via dat touchscreen, maar die van de airco  (gelukkig) niet zodat je snel en gemakkelijk de temperatuur kunt veranderen.

Krachtige motor
Het door en door Zweedse merk Volvo excelleert graag in veiligheid en connectiviteit, twee zaken waarin de eerste generatie XC60 gezien z’n leeftijd niet meer helemaal bij de tijd was. Uiteraard doet Volvo met de nieuwe XC60 helemaal mee met de huidige stand van autonoom rijden en zaken als remingreep en spoorvastheid. Ook inparkeer assistentie, LED verlichting, verkeersborden herkenning en dergelijke horen er tegenwoordig bij, om de talloze waarschuwing- en hulpsystemen niet te vergeten. ‘City Safety’ kan ook in combinatie met ‘Oncoming Lane Mitigation’ in een noodgeval autonoom remmen en tegensturen, en wil je nog meer, dan kun je een ‘IntelliSafe’ Propakket bestellen, inclusief dodehoekwaarschuwing. Dan kan je echt bijna niets meer gebeuren! De vering is buitengewoon comfortabel, behalve wanneer er korte oneffenheden moeten worden opgevangen. Dan wordt de auto soms wat onrustig, wat volgens ons te wijten is aan de Four-C luchtvering. Overigens een mooi systeem met z’n vier verschillende rijmodi Eco, Comfort, Dynamic en Offroad. De nieuwe XC60 is al met al een uiterst betrouwbaar op de weg liggende, goed sturende, stabiele auto waarmee je moeiteloos grote afstanden aflegt.

Volvo gebruikt al enkele jaren alleen nog viercilinder motoren in benzine en dieseluitvoering. Zes- en achtcilinders zoek je vergeefs en dat lijkt een verarming. Maar de tweeliter viercilinder turbo benzinemotor in onze T5 is goed voor een vermogen van 254 pk en een koppel van 350 Nm, waarvan het grootste deel al bij 1.500 tpm beschikbaar is.Daar kun je heel goed mee uit de voeten! Want het lijkt misschien wat matig, zo’n viercilinder met dit prijskaartje, maar na een week rijden en veel kilometers kunnen we volmondig beamen dat je met deze krachtbron echt niets tekort komt. Je mist hooguit af en toe bij stevige acceleratie het chique geluid van een grotere krachtbron met meer cilinders. Normaal rijdend laat deze moeiteloos presterende motor amper iets van zich horen. Dankzij de achttraps Geartronic automaat maakt de motor zelfs bij 130 km/h niet meer dan 2.000 tpm. Een bonus is het bescheiden benzineverbruik dat bij ons gemiddeld op 1 op 12 neerkwam. Mooi hoor, voor zo’n ruim 1700 kg zware Volvo.

De geheel nieuwe tweede generatie Volvo XC60 is weliswaar duurder dan z’n voorganger, maar het is in alle opzichten een waardevolle, extreem veilige en duurzame reiswagen voor vele jaren moeiteloos en probleemloos Volvo rijden. Hij is dat extra geld waard.

Tekst en foto’s: Dick Schornagel

Leave a Comment