Niet alleen onze namen lijken op elkaar; wij delen ook een enthousiasme voor mensen, de wil om succes te boeken, de wetenschap dat klein groot kan worden en de ambitie om positieve veranderingen te realiseren. Maak kennis met de Stichting Barcode for Life. U las op deze pagina’s al over de Barcode for Life Challenge, een prachtige goede doel rally eind mei. Die gaan wij de komende tijd zo uitgebreid mogelijk ondersteunen. Maar dan is het wel juist om eerst te vertellen waarom je zoiets doet, waarom dit echt een goed doel is en waarom wij hiervoor gekozen hebben, en niet voor één van die talloze ándere goede doelen. Die vergeten wij overigens niet helemaal, hoor. Wij blijven ook aandacht besteden aan activiteiten van bijvoorbeeld de Nierstichting en de Miles to Go Rallye. En heeft u een mooi en goed ander initiatief, komt u er dan alstublieft mee. Maar Barcode for Life is onze vaste partner geworden. Wij zijn nog niet zo groot dat wij voor hen al echt het verschil kunnen maken, maar alle beetjes helpen! Dus haak ook aan!>>

barcode for life logo

header_04

Niet alleen onze namen lijken op elkaar; wij delen ook een enthousiasme voor mensen, de wil om succes te boeken, de wetenschap dat klein groot kan worden en de ambitie om positieve veranderingen te realiseren. Maak kennis met de Stichting Barcode for Life. U las op deze pagina’s al over de Barcode for Life Challenge, een prachtige goede doel rally eind mei. Die gaan wij de komende tijd zo uitgebreid mogelijk ondersteunen. Maar dan is het wel juist om eerst te vertellen waarom je zoiets doet, waarom dit echt een goed doel is en waarom wij hiervoor gekozen hebben, en niet voor één van die talloze ándere goede doelen. Die vergeten wij overigens niet helemaal, hoor. Wij blijven ook aandacht besteden aan activiteiten van bijvoorbeeld de Nierstichting en de Miles to Go Rallye. En heeft u een mooi en goed ander initiatief, komt u er dan alstublieft mee. Maar Barcode for Life is onze vaste partner geworden. Wij zijn nog niet zo groot dat wij voor hen al echt het verschil kunnen maken, maar alle beetjes helpen! Dus haak ook aan!

Anno 2010
Volgens het CBS krijgt ruim één op de drie mensen in Nederland een bepaalde vorm van kanker en overlijden er jaarlijks meer dan 40.000 personen aan de gevolgen van kanker. Jaarlijks komen er zo’n 100.000 patiënten bij. Wij maken allemaal in onze omgeving mee wat de gevolgen daarvan zijn.
Natuurlijk waren er al de bekende organisaties die meer kankeronderzoek mogelijk maken en die patiënten ondersteunen. Barcode for Life is relatief nieuw, ontstond in 2007, en zamelt als stichting alleen geld in voor heel specifiek onderzoek door het Center For Personalized Cancer Treatment (CPCT). Dit centrum werd in 2010 opgericht, mede dankzij steun van Barcode for Life, door het Nederlandse Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, het ErasmusMC Daniel den Hoed Oncologisch Centrum en het UMC Utrecht. Doel: krachten bundelen en een centrum voor kankerzorg en -onderzoek creëren dat zich wereldwijd kan rekenen tot de top van gepersonaliseerde kankerbehandeling. Inmiddels werkt het CPCT ook samen met VUmc, UMCG, AMC en Meander MC, en er komen meer topziekenhuizen bij.

Behandeling op maat
Het CPCT doet, eenvoudig gezegd, onderzoek naar een individuele behandeling van kanker ‘op maat’. Dit onderzoek betekent voor de toekomst dat elke patiënt met kanker een behandelplan ‘op maat’ krijgt en niet meer blootgesteld wordt aan mogelijk onnodige bijwerkingen van een algemene behandeling. Door de kennis en kunde binnen het CPCT te bundelen, wil het centrum het voortouw nemen in het verbeteren van de zorg voor oncologische patiënten in Nederland. ‘Het wordt steeds duidelijker dat geen enkele kanker hetzelfde is. Voor al die verschillende soorten kanker worden specifieke medicijnen en behandelingen ontwikkeld. De juiste toepassing vereist bundeling van expertise. Met dit initiatief komen de top-experts samen,’ aldus Prof. Dr. Elsken van der Wall van het UMC Utrecht. Het onderzoek van het CPCT richt zich op het lezen en analyseren van veranderingen van het DNA van tumorcellen. DNA-analyse kan in toenemende mate voorspellen hoe verschillende typen tumoren zich waarschijnlijk zullen ontwikkelen. Een gevolg daarvan is dat daarmee ook medicatie specifiek op deze DNA verandering ingezet kan worden. Dit betekent inderdaad behandeling op maat voor de patiënt, met minder bijwerkingen en beter passende medicatie. Een van de toonaangevende mensen achter het CPCT is overigens de bevlogen oncoloog Prof. dr. Emile Voest, lid van de Raad van Bestuur van het Anthonie van Leeuwenhoek.

Niets aan de strijkstok
Wat wij erg belangrijk vinden, en u ongetwijfeld ook, is dat Barcode for Life als doelstelling heeft om elke opgehaalde euro één op één aan het CPCT door te geven en daarin ook slaagt. De stichting is door hard werken opmerkelijk effectief; in 2013 werd bijvoorbeeld zo’n 1.2 miljoen euro opgehaald. Dat is veel geld, maar veel te weinig voor wat er feitelijk nodig is. Dus gaan de inspanningen om tot maximale opbrengsten te komen onverminderd door.

Voor dit jaar staat er daartoe weer een aantal activiteiten op het programma, waaronder de genoemde Classic Car Challenge op 30 mei en de Stelvio for life, een hardloop- en fietsevenement op de Italiaanse Stelvio pas (21,1 km, 1.533 m hoog) op 29 augustus. Over beide gaat u hier vaker lezen.

356_cabrio

 

 

 

stelvio2

Naamloos

Bent u al gegrepen door de gedachte achter Barcode for Life, het CPCT en de absolute ‘nul euro aan de strijkstok’ aanpak, kijkt u dan op www.barcodeforlife.nl en volg in elk geval ook de aandacht hier op ClassyLife. En wilt u al iets meer doen voor de Stichting, zoals een donatie, dan bent u uiteraard meer dan welkom. U heeft daarbij de zekerheid dat het uitermate goed terecht komt, dat er geen euro verspild wordt en dat u daadwerkelijk helpt om steeds meer mensen een toekomst te geven!

header_08

Leave a Comment