Condooms zijn één van de meest gebruikte vormen voor anticonceptie. Je hebt ze misschien al wel tientallen keren gebruikt, maar doe je het eigenlijk wel goed? De juiste techniek is hier belangrijk – eventuele fouten bij het gebruik van een condoom kunnen behoorlijk grote gevolgen hebben.

1. Controleer de kwaliteit

De meesten van ons willen de kwaliteit van een product altijd voordat we het kopen controleren en bij condooms zou dit niet anders moeten zijn. Controleer of je op de verpakking de Europese CE-markering, een erkende veiligheidsnorm, ziet staan. Als je geen CE-logo ziet staan, zijn die condooms niet veilig. Dus terwijl je op de avond zelf wel moet gebruiken wat je in je hand wordt gestopt, zou je daar over negen maanden weleens flink van kunnen balen. Daarnaast is het uiteraard belangrijk dat condooms op maat gebruikt worden.

2. Controleer de houdbaarheidsdatum

Als je een verouderd condoom gebruikt, kan het mogelijk niet veilig zijn. De houdbaarheid is over het algemeen ongeveer vijf jaar (minder lang voor condooms met een zaaddodend middel) maar je moet altijd de verpakking controleren. Eenmaal over de houdbaarheidsdatum heen, begint het condoom zijn kracht en flexibiliteit te verliezen, waardoor de kans op scheuren groter wordt.

3. Koop ze voor de vakantie

condom packs

Dus je bent helemaal klaar voor de reis van je leven? Jong, vrij en single! Een vakantieliefde loop je zomaar tegen het lijf. Dat is geweldig. Zorg er wel voor dat je, voordat je vertrekt, je condooms koopt. Terugverwijzend naar punten 1 en 2: condooms, die in een vage tent op het strand worden gekocht, zijn waarschijnlijk niet de veiligste gok. Pak van tevoren condooms in of koop ze snel nog even op de luchthaven. Het is een kleine moeite.

4. Scheur de verpakking niet

Het openen van een verpakking van een condoom is nooit gemakkelijk – laat staan in een staat van zweterige opwinding. Vaak gebeurt dat in het donker en meestal ook nog eens enigszins dronken. Na een paar mislukte pogingen, is de verleiding om gewoon de folie uit elkaar te scheuren zoals de Hulk zou doen zeer groot. Tanden worden ook vaak gebruikt. Maar hoe minder voorzichtig je de verpakking openscheurt, hoe groter de kans is dat je ook het condoom scheurt. Vingernagels kunnen ook een condoom perforeren. Hoewel de verpakking soms onbreekbaar lijkt, is het condoom dat zeker niet. Haal diep adem, zoek de rechterhoek, probeer het opnieuw en doe het vooral voorzichtig.

5. Eén voor één alsjeblieft!

Een veel voorkomende mythe is dat het dragen van twee condooms tegelijk voor nog meer extra bescherming zal zorgen. Twee condooms staat gelijk aan tweemaal de veiligheid, toch? Helaas niet. Dit is eerlijk gezegd een vreselijk idee. Het dragen van twee condooms is eigenlijk riskanter dan het dragen van één condoom omdat ze dan tegen elkaar wrijven, waardoor ze kunnen scheuren. Hetzelfde geldt als je een mannencondoom in combinatie met een vrouwencondoom gebruikt. Soms kun je echt te voorzichtig zijn.

6. Doe het condoom correct om

Dit zou eenvoudig moeten zijn, maar wordt in de hitte en de spanning van het moment vaak te snel gedaan. Volg wat simpele stappen. Controleer of het condoom goed werkt – je moet zorgen dat het tuitje naar boven wijst. Plaats het dan vervolgens over de eikel van de penis in erectie en rol de basis naar beneden. Als je het condoom verkeerd om draagt, is de kans groter dat het eraf komt. Zorg ervoor dat het niet te strak zit, aangezien dit de kans op knappen vergroot. Dat brengt ons bij…

7. Laat ruimte over bij het tuitje

Dit tuitje zit er niet voor niets. Het vangt het sperma op en houdt het, totdat het condoom wordt verwijderd en wordt weggegooid, ook vast. Als het condoom te strak over het uiteinde van de penis wordt getrokken, kan het sperma nergens heen – behalve dan langs de zijkanten van de penis en misschien door het condoom naar buiten gaan. We hebben allemaal wat ruimte nodig en voor sperma is dit niet anders.

Je moet er ook voor zorgen dat er geen luchtbellen in het condoom zitten omdat het dan ook kan scheuren.

8. Pas op met glijmiddel

condoom

Sommige glijmiddelen zijn niet geschikt voor gebruik op latex. Controleer altijd, voordat je het gaat aanbrengen, waarvan je glijmiddel is gemaakt. Glijmiddel op basis van water is prima. Glijmiddel op basis van olie of petroleum mag nooit worden gebruikt. Vermijd bodylotions, vochtinbrengende crèmes, massageolie en lichaamsolie. Deze kunnen de latex verzwakken, waardoor het condoom kan scheuren. En, net als een haar in de soep, is een gebroken condoom nooit een fijn gezicht.

9. 30 minuten per condoom

Dit valt waarschijnlijk onder de categorie ‘een fijn probleem om te hebben’. Maar als je al een half uur bezig bent en nog niet wilt stoppen, verwissel dan het condoom! Wrijving verzwakt het condoom, waardoor de kans op scheuren groter wordt. Minder dan 30 minuten en het gaat goed. Meer dan 30 minuten en het is het beste om op veilig te spelen. Het is duidelijk dat de hoeveelheid wrijving afhangt van hoe krachtig de gemeenschap is, maar dit oordeel laten we aan jezelf over.

10.  Verwijderen het na gebruik

Zelfs na de zaadlozing kan er nog sperma lekken. Zoals al is vermeld bij punt 6, kan sperma mogelijk langs je penis druipen en naar binnen de wijde wereld ingaan. Bij het naspel kan deze‘ wijde wereld’ gemakkelijk ‘de vagina’ zijn. Zelf als je het condoom correct omdoet, kan het na de zaadlozing gemakkelijk loskomen en wie weet waar het sperma dan kan terechtkomen? Het is beter om het na gebruik te verwijderen. Dit doe je veilig door het condoom aan de basis vast te houden om er zo voor te zorgen dat er niets uitglijdt. Gooi het dan in een vuilnisbak en spoel het niet door het toilet.

Leave a Comment