Steeds meer mensen omarmen bijzondere en ontroerende ideeën voor begrafenissen. Unieke gepersonaliseerde accenten zoals bijvoorbeeld assieraden, kunnen een passende manier zijn om afscheid te nemen van een speciaal iemand.

Of misschien ben je wel aan het nadenken over je eigen begrafenis. Het bespreken van jouw wensen met je familieleden zal hen helpen om, als het eenmaal zover is, de begrafenis beter te kunnen regelen en het biedt jou een kans om zelf te beslissen hoe je wilt worden herinnerd.

In dit artikel bespreken we tien bijzondere ideeën voor een begrafenis, die je kunnen inspireren om de begrafenis van jezelf of van je geliefde zo goed mogelijk te verzorgen.

1. Deel kaarten met zaadjes uit

person holding small beans

Kaarten met zaadjes zijn een speciale manier om de overleden persoon te herinneren, vooral als ze zelf ook ook gek waren op bloemen of tuinieren. De kaart kan worden gepersonaliseerd en bevat een zakje met zaadjes, zodat de ontvanger als eerbetoon een plantje kan zaaien. Veel gebruikte keuzes zijn vergeet-mij-nietjes. Deze kleine blauwe bloemen zijn gemakkelijk te kweken en te onderhouden en staan symbool voor het planten van nieuw leven. Een andere optie zijn stekjes voor bomen omdat deze langer zullen blijven leven.

Er zijn veel bedrijven die gepersonaliseerde kaarten voor verschillende gelegenheden maken en de bestellingen kunnen vaak online worden geplaatst. Je begrafenisondernemer kan deze dienst mogelijk ook bieden of je in contact brengen met een bedrijf, die dat kan verzorgen.

2. Hergebruik van de rouwbloemen

begrafenis-boeket

Als je al eerder een begrafenis hebt geregeld, weet je dat er vaak veel rouwbloemen zijn waarvan je niet weet wat je ermee moet doen en het kan zonde zijn om ze weg te gooien. Sommige mensen kiezen ervoor om de bloemstukken of de boeketten uit elkaar te halen en er nieuwe creaties van te maken. Deze boeketjes kunnen dan aan gasten als een bedankje voor hun steun worden meegegeven.

Een andere optie is om van de bloemen sieraden te maken. Dit is eenvoudiger dan het klinkt. Je hebt doorschijnende polymeerklei nodig, die je bij hobbywinkels of online kunt kopen. Kneed de klei tot het zacht is, strooi dan de gedroogde bloemblaadjes over de klei en kneed het opnieuw totdat de bloemblaadjes in de klei zijn verwerkt. Vervolgens kun je de kralen vormen en je kunt een stukje ijzerdraad gebruiken om gaten te maken voor het inrijgen. Bak de kralen dan, volgens de instructies op de verpakking, in de oven. Zodra de kralen zijn gebakken en afgekoeld, kun je ze aan elkaar rijgen om er zo kettingen of armbanden van te maken. Je kunt deze sieraden aan vrienden en familie geven als een herinnering aan de begrafenis en je kunt er natuurlijk ook een voor jezelf houden.

3. Geef boeken weg

Als je geliefde een boekenwurm was, heb je misschien een uitgebreide collectie boeken waar je helaas geen nieuw thuis voor kunt vinden. Een manier om hun liefde voor boeken te delen, is door hun collectie op de begrafenis uit te delen. Op deze manier hebben mensen een passend aandenken om van te genieten. Je kunt zelfs gepersonaliseerde boekenleggers of stickers bestellen, die je ter herinnering aan je geliefde op de binnenomslag van elk boek kunt plakken.

4. Kies voor een gepersonaliseerde kist

Mensen worden steeds creatiever met de kist en zien het uiterlijk van de kist als een manier om iemands leven en hun interesses te tonen.

Sommige fabrikanten van doodskisten zijn gespecialiseerd in het maken van kleurrijke doodskisten met patronen, met een breed scala aan ontwerpen, van bloemen, vlinders en sterren tot ontwerpen met muziekthema’s, nationale vlaggen en dieren. Een aantal bedrijven kan zelfs een doodskist met een specifieke afbeelding op maat voor je ontwerpen.

Een andere optie is, het kiezen van een eenvoudige doodskist en goede vrienden en familieleden uitnodigen om de kist met tekeningen of berichten te komen versieren. Je kunt permanente markeerstiften, verf, kleurpotloden of stickers gebruiken. Sommige mensen vinden dat nauw betrokken zijn hen helpt om het verdriet, dat ze voelen, te begrijpen en afscheid te nemen van hun geliefde.

5. Overweeg een glazen aandenken

Een recente innovatie stelt ambachtelijke glasblazers in staat om kleine porties as in hun creaties op te nemen. Je maakt zo een ongewoon en mooi eerbetoon.

Steeds meer begrafenisondernemers kunnen deze diensten aanbieden en er is echt een ruime keuze aan kleuren en ontwerpen. Glazen bollen, met heldere, glinsterende kleuren, die het licht reflecteren, zijn vooral heel erg populair. Je kunt ook glazen hangers voor aan kettingen laten maken.

6. Personaliseer de volgorde van de dienst

Bij begrafenissen worden er vaak boekjes met het verloop van de dienst uitgedeeld. Meestal zijn ze vrij sober met één foto op de voorkant. Deze boekjes zijn echter een andere mogelijkheid om de begrafenis te personaliseren.

De omslag kan een collage van veel verschillende foto’s van de overleden persoon zijn. Je kunt zelfs bij elke foto bijschriften toevoegen om uit te leggen waar en wanneer deze is gemaakt. Dit zal er niet alleen kleurrijk uitzien, maar het zal ook dienen als een uniek aandenken voor de rouwenden om mee te nemen naar huis. Rouwenden, die geen goede vrienden of familie waren, hebben mogelijk geen foto’s van de overleden persoon, dus dit is echt een geschikte manier om herinneringen aan de persoon te delen.

De meeste begrafenisondernemers kunnen je helpen bij het bestellen en het afdrukken van begrafenisartikelen. Vraag hen gewoon welke opties er beschikbaar zijn.

7. Organiseer een vuurwerkshow

photo of firework display

Sommige mensen kiezen ervoor om van begrafenissen een ‘viering van het leven’ te maken en daar horen muziek, dans en zelfs vuurwerkshows bij.

Een vuurwerkshow kan een passend eerbetoon aan iemand zijn, die je je als helder en mooi zult herinneren. Zorg er gewoon voor dat je een gekwalificeerd bedrijf in de arm neemt of volg alle veiligheidsadviezen bij het aansteken van je eigen vuurwerk.

Om nog een stap verder te gaan, is het tegenwoordig ook mogelijk om as in het vuurwerk te laten stoppen en dit is werkelijk een schitterende en triomfantelijke manier om het as te verspreiden. Hoewel het zeker niet voor iedereen geschikt is, is dit een laatste afscheid dat niemand zal vergeten.

8. Maak een herinneringsbord

Gebruik een vrijstaand prikbord om een collage van foto’s te maken, die dan bij de begrafenis en bij de wake kunnen worden bekeken. Dit creëert een plek voor rouwenden om samen te komen en om herinneringen te delen.

Je zou dit idee kunnen uitbreiden door kaartjes aan gasten te geven, waarop ze iets kunnen schrijven en die ze dan ook op het bord kunnen prikken. Ze kunnen herinneringen en berichten achterlaten of zelfs hun favoriete dingen over de overleden persoon opschrijven.

Na de dienst kan de familie dan, als een blijvend aandenken aan die dag, de foto’s en de berichten in een fotoalbum bewaren.

9. Wees creatief met het transport

Zwarte lijkwagens zijn misschien traditioneel, maar ook dit kun je personaliseren. Gelukkig beginnen steeds meer begrafenisondernemers een breder scala aan transportopties, die aansluiten bij de persoonlijkheid van je geliefde, aan te bieden.

10. Wees niet bang om kleurrijk te zijn

Het wordt steeds gebruikelijker voor mensen om bij een begrafenis ‘alles behalve zwart’ te gebruiken. Je kunt qua kleding, lijkwagen of kist ook voor kleuren kiezen.

Je kunt de bezoekers vragen om iets te dragen in de favoriete kleur van degene, die is overleden. Als alternatief kun je bij de ingang van de begrafenisdienst bloemen in hun favoriete kleuren uitdelen. Deze kunnen dan, voordat ze worden begraven, op de kist worden gelegd of rouwenden kunnen ze als aandenken mee naar huis nemen.

Leave a Comment