Heb je CrossFit al eens geprobeerd? Veel deelnemers zweren bij het vermogen van het programma om calorieën te verbranden, spieren op te bouwen en je leven te veranderen. Maar het is niet altijd goed voor gewichtsverlies.

Verschillende onderzoeken werpen licht op de voor- en nadelen van het populaire programma voor gewichtsverlies. En deskundigen als Greg Zuffelato, de oprichter van I Believe Weight Loss, hebben ook sterke meningen. Zuffelato is een voormalig CrossFit trainer en fervent CrossFit deelnemer. Hij gebruikt nu een andere aanpak om mensen te helpen gewicht te verliezen en hun fitnessdoelen te bereiken.

Wat is CrossFit?

crossfit-box-amerika-warmup

CrossFit is een trainingsprogramma, een cultuur en een gemeenschap. De missie van CrossFit is om “een programma te bouwen dat de deelnemers het beste voorbereidt op elke fysieke omstandigheid – niet alleen op het onbekende, maar op het onkenbare”.

De CrossFit filosofie is er een die een intense toewijding aan een strenge trainingsstijl hanteert.

CrossFit lessen

CrossFit deelnemers doen een workout van de dag (WOD) alleen of met een trainer en een groep medecursisten in een aangewezen Crossfit sportschool, ook wel een “box” genoemd. De workouts zijn meestal kort, extreem intens en bevatten functionele oefeningen in verschillende vormen.

CrossFit voeding

Voor geïnteresseerde deelnemers wordt op de CrossFit website voedingsadvies gegeven. De suggestie is om ofwel een 40-30-30 voedingsschema te volgen (40% koolhydraten, 30% eiwit, 30% vet) ofwel het Paleo dieet te gebruiken om de prestatie- en lichaamsvet doelen te bereiken.

Is CrossFit goed voor gewichtsverlies?

crossfit-man-muscle-up

Voor sommige mensen is CrossFit goed voor gewichtsverlies. De trainingen met hoge intensiteit stimuleren de stofwisseling en kunnen veel calorieën verbranden, en ze zijn efficiënt, wat geweldig is voor drukke mensen. CrossFit workouts zijn ook gemakkelijk online of in een CrossFit box te verkrijgen. En CrossFitter zijn betekent deel uitmaken van een gemeenschap, wat gewichtsverlies kan ondersteunen.

Echter, de keerzijde van die trainingen met hoge intensiteit: Ze kunnen blessures veroorzaken, en ze zijn niet geschikt voor beginners. Als je net begint, moet je de oefeningen aanpassen, waardoor ze misschien niet zo effectief zijn. CrossFit heeft ook een competitieve cultuur, die niet voor iedereen geschikt is. Als je niet van deze zware trainingen houdt, zou je kunnen afhaken.

Voordelen

  • Verhoogt de stofwisseling
  • Verbrandt calorieën
  • Biedt sociale steun
  • Snel en efficiënt
  • Toegankelijk

Nadelen

  • Hoog uitvalpercentage
  • Intense cultuur
  • Aanpassingen kunnen nodig zijn
  • Risico op blessures

Voordelen van CrossFit gewichtsverlies

crossfit-vrouwen-hangen-bar

Voor gewichtsverlies kan CrossFit met enkele aanpassingen een uitstekend programma zijn. Er zijn talloze voordelen aan CrossFit als je een doel hebt om af te vallen.

Verhoogt het metabolisme

CrossFit-deelnemers kunnen verwachten dat ze kracht opbouwen en hun spiermassa vergroten. De grootste verandering die je kan verwachten is afname in lichaamsvet en toename in spiermassa. Een verbeterde lichaamssamenstelling helpt je lichaam niet alleen om er slanker uit te zien, maar helpt je ook om een gezond metabolisme te behouden.

Verbrandt calorieën

Als ze goed worden uitgevoerd, zijn trainingen met hoge intensiteit zoals CrossFit extreem zwaar. De American Council on Exercise (ACE) meldt dat mannen 15 tot 18 calorieën per minuut kunnen verbranden en vrouwen 13 tot 15 calorieën per minuut met de workouts. Deelnemers die op een hoge intensiteit werken verbranden de hele dag meer calorieën, zelfs nadat hun workout voorbij is.

Biedt sociale steun

Een belangrijk element van het CrossFit programma is het delen van je WOD resultaten online of met anderen in je gemeenschap. Voor veel mensen die proberen af te vallen, kan dit element van delen helpen de verantwoording en consistentie te verbeteren.

Oefeningen zijn snel en efficiënt

Voor gezonde mensen die al weten hoe ze typische CrossFit oefeningen moeten uitvoeren, zijn de aangeboden workouts zowel snel als effectief. Als je een drukbezet persoon bent die probeert af te vallen met lichaamsbeweging, kunnen korte workouts je helpen om je trainingsprogramma op schema te houden.

De trainingen zijn toegankelijk

Volgens de website is CrossFit beschikbaar voor “iedereen met een internetverbinding en de bereidheid, nieuwsgierigheid en moed om het te proberen”. Deelnemers kunnen zelf trainen met behulp van de WOD op de website of ze kunnen naar een plaatselijke CrossFit box gaan. In veel steden zijn de kosten van deelname lager dan die van een full-service health club.

Nadelen van CrossFit lessen

crossfit-man-touwtje-springen-single-unders

Hoewel sommige mensen succes hebben als ze CrossFit gebruiken om af te vallen, zijn er ook nadelen waardoor het voor sommige mensen die proberen af te vallen de verkeerde keuze kan zijn. Zuffelato leed aan blessures die zijn programma verstoorden. Zijn ervaring is niet uniek.

De nadelen van het proberen af te vallen met CrossFit zijn een belangrijke overweging als je beslist of CrossFit geschikt voor je is.

Hoog uitvalpercentage

CrossFit is voor veel mensen te intensief. Door de hoge fysieke eisen is er een hoog verloop in CrossFit. Je moet een programma vinden dat je op lange termijn kunt volhouden.

Intense cultuur

Het competitieve karakter van CrossFit training kan overweldigend zijn voor sommige sporters, vooral voor degenen die nieuw zijn met sporten. Als je te geïntimideerd bent om regelmatig volledig mee te doen, zul je waarschijnlijk geen duurzame resultaten zien.

Aanpassingen duren langer

Mensen die nieuw zijn met sporten, die lange tijd niet regelmatig gesport hebben, of blessures hebben op te vangen, zullen de oefeningen moeten aanpassen om veilig en gezond te blijven. Dit kan tijdrovend zijn.

Risico op blessures

CrossFit trainingen bevatten vaak risicovolle activiteiten. In combinatie met de druk om tegen de klok of andere atleten te strijden kunnen de oefeningen veel deelnemers in gevaar brengen voor blessures. Sommige studies geven aan dat degenen die aan CrossFit deelnemen een hogere incidentie van spier- en skeletblessures hebben. Studies tonen aan dat dit vooral geldt voor mensen die nieuw zijn in CrossFit.

Voeding is essentieel

Als je CrossFit consequent en met de juiste aanpassingen doet, zul je waarschijnlijk positieve veranderingen in je lichaam zien. Maar als je wilt afvallen, moet je je trainingsprogramma – ongeacht wat het is – combineren met een goede voedingsbasis.

De mensen die alleen maar CrossFit doen en geen voedingsplan hebben, vallen niet af. Als ze serieus aan het CrossFit programma beginnen, gaat hun eetlust in overdrive en zonder een goed plan zien ze geen blijvend gewichtsverlies. Ze zullen een kleine verandering in hun lichaamsvet zien, maar zoals bij elk ander trainingsprogramma, als goede voeding geen deel uitmaakt van het plan, zullen de resultaten teleurstellend zijn.

Conclusie

Als je een fit, actief, atletisch individu bent dat van competitie houdt, dan is CrossFit misschien wel de beste manier voor jou om af te vallen. Maar als dat jou niet beschrijft, dan is de kans groot dat je meer gewicht kunt verliezen als je een gezond dieet combineert met een gematigd bewegingsprogramma dat duurzaam is.

Leave a Comment