Enkele dagen geleden schreven wij hier over de Maserati suite in het Hôtel de Paris in Monaco. Daar maakt Cryotherapie deel uit van het aangeboden arrangement. Kort erna lazen wij over Cryotherapie in De Telegraaf, dat aandacht besteedde aan de zussen en hotelondernemers Esther en Caroline Esselaar die in Amsterdam als eerste in ons land met Cryotherapie zijn begonnen, met het Freezlab in het Amsterdamse Olympisch Stadion. Twee keer achter elkaar dit tamelijk onbekende begrip, dat kan geen toeval zijn. Wel, het blijkt om een soort omgekeerde sauna te gaan: je gaat niet de warmte in maar de kou. Dat doet dan allemaal goede dingen voor lijf en gezondheid en heet dus Cryotherapie. Lees verder!>>

freezlab-25-1

Enkele dagen geleden schreven wij hier over de Maserati suite in het Hôtel de Paris in Monaco. Daar maakt Cryotherapie deel uit van het aangeboden arrangement. Kort erna lazen wij over Cryotherapie in De Telegraaf, dat aandacht besteedde aan de zussen en hotelondernemers Esther en Caroline Esselaar die in Amsterdam als eerste in ons land met Cryotherapie zijn begonnen, met het Freezlab in het Amsterdamse Olympisch Stadion. Twee keer achter elkaar dit tamelijk onbekende begrip, dat kan geen toeval zijn. Wel, het blijkt om een soort omgekeerde sauna te gaan: je gaat niet de warmte in maar de kou. Dat doet dan allemaal goede dingen voor lijf en gezondheid en heet dus Cryotherapie.

 

Het principe is al eeuwenoud. Uit studie en onderzoek weten we dat kou ons immuunsysteem versterkt. Hetzelfde idee vind je in de sauna in het dompelbad. Cryotherapie werkt net zo, maar dan op een moderne, efficiënte manier. Je gaat een cabine in waar het min 110 graden is. Na 3 minuten moet je als een ander mens weer uit die cabine stappen. Vitaler, sterker en vrolijker.

freezlab-12-1

Het eerste centrum is gehuisvest in het Amsterdamse Olympisch Stadion. Volgens bedrijfsleider Bastiaan Swager is zo’n verblijf van 3 minuten in die vreselijke kou  ontzettend goed voor je. “Je herstelt sneller van blessures, mensen met reuma krijgen er minder pijnklachten door, het stimuleert de doorbloeding, activeert het immuunsysteem en het helpt tegen psoriasis. Bovendien krijg je er een lekker gevoel van: er komt endorfine vrij, en serotonine, twee stofjes waarvan je je lekker gaat voelen”, vertelt hij.

Dat je imuunsysteem door kou beïnvloed kan worden, bewees iceman Wim Hof in samenwerking met het Radboud Ziekenhuis. Via ademhalingstechnieken en blootstelling aan extreme kou wordt het lichaam als het ware in een korte staat van paniek gebracht. Als gevolg daarvan wijzigt de eigen stofwisseling en nemen ontstekingsreacties af. Freezlab borduurt voort op die inzichten. Koukleumen doe je er gekleed in alleen je ondergoed of badkleding. Verde draag je een haarband, mondkapje, handschoenen en sloffen (allemaal verplicht), en word je verteld vooral niet tegen de wanden te leunen, omdat je daar aan vast kunt vriezen. Dat zou vervelend zijn.

freezlab-27-1

freezlab-35-1

Het publiek van Freezelab is volgens Het Parool ‘een combinatie van hip, gezond en populair’. Ook sporters brengen graag er al een bezoekje. Profs herstellen door de cryotherapie sneller van zware inspanningen en zijn zo beter belastbaar, aldus sportartsen. Je kunt bij Freezlab je blessures ook lokaal laten koelen. De vriescabine is echter niet geschikt voor mensen met een hoge bloeddruk, zwangere vrouwen en mensen met longaandoeningen. Zie onder.

Voor € 28,- mag je drie hele minuten de kou in: de eerste 20 seconden in -60 graden, daarna in -110. De heilzame werking van de extreme kou schijnt toe te nemen wanneer je frequent in het Freezlab te vinden bent. Daarom kunnen liefhebbers ook een abonnement aanschaffen: voor € 98,- per maand mag je zo vaak als je wil.

freezlab-40

Hoe werkt het?
Cryotherapie is dus een manier om op natuurlijke wijze de lichaamseigen mogelijkheden tot genezing te stimuleren. Het menselijk lichaam heeft een wonderbaarlijke intelligentie en kracht. Het is in staat om heel veel zonder hulp van buitenaf op te lossen. Het immuunsysteem moet echter wel de juiste prikkel krijgen om bepaalde processen te initiëren. De prikkel van – 110 graden Celsius zet het lichaam op scherp. De intelligentie van het lichaam beschouwt deze prikkel als een levensbedreigende situatie. De koude receptoren in de huid sturen signalen naar de hersenen dat het lichaam dreigt te gaan overlijden. Gevolg hiervan is dat het bloed zich terugtrekt naar de romp om in ieder geval de vitale organen zo lang mogelijk warm te houden. De temperatuur van het bloed stijgt ook waardoor virussen en bacteriën in het bloed niet kunnen overleven. Het lichaam maakt natuurlijke pijnstillers aan evenals allerlei andere stoffen om het lichaam te versterken. De droge kou in de cabine geeft het lichaam een intense prikkel.

Cryotherapie wordt in veel landen al veelvuldig toegepast als onderdeel van een reeks behandelingen ter ondersteuning van herstel en genezing. De blootstelling aan extreme kou veroorzaakt een reactie in het lichaam die kan helpen om ontstekingen en pijn tegen te gaan. Een groot voordeel van de behandeling is dat het kort, intensief en pijnloos is. Bovendien zijn er geen bijwerkingen.

De voordelen op een rij:

* Activeert het immuunsysteem
* Stimuleert de doorbloeding
* Vermindert pijn
* Bestrijdt depressie door vrijgekomen endorfine en serotonine
* Vermindert jeuk
* Vermindert spasmen
* Versnelt het herstel na een operatie
* Doodt virussen in het bloed
* Werkt ontgiftend
* Herstelt de hormoonbalans
* Geeft een energieboost
* Stimuleert de aanmaak van collageen.

Een cryobehandeling is echter niet wenselijk in een aantal gevallen:

  • zwangerschap
  • een matig of ernstig verhoogde bloeddruk (bloeddruk hoger dan 180/95 mmHg)
  •  een acuut hartinfarct of een hartinfarct in de afgelopen 6 maanden
  •  instabiele angina pectoris: hartkramp die optreedt zonder directe aanleiding en niet vanzelf overgaat (dreigend hartinfarct)
  • hartritmestoornissen
  • hart- en vaatziekten waarbij ziekteverschijnselen aanwezig zijn
  • een pacemaker
  • etalagebenen (ook wel perifeer vaatlijden of claudicatio intermittens genoemd)
  • veneuze trombose: bloedstolsel in de aderen
  • acute hersenbloeding of een hersenbloeding in het verleden
  • epileptische aanvallen
  • fenomeen van Raynaud
  • koorts
  • kanker
  • longaandoeningen waarbij ziekteverschijnselen aanwezig zijn
  •  bloedingsstoornissen
  • ernstige bloedarmoede
  • claustrofobie (angst voor kleine of afgesloten ruimte)
  • koudeallergie
  • leeftijd jonger dan 18 jaar (dan is toestemming van de ouders nodig voor behandeling)
  • acute nieraandoeningen en acute aandoeningen van de urinewegen

Meer informatie op www.freezlab.nl en hier:

en hier https://vimeo.com/156853017

De komende dagen ziet u onderaan de pagina een ‘banner’ van Freezlab verschijnen, met een kortingsaanbieding. Wij gaan het proberen!

freezlab-38

freezlab-46-1

Leave a Comment