Cryptocurrency vs. aandelen kan voor langdurige handelaars en beleggers als een gek debat klinken. Cryptocurrency was nog maar een paar jaar geleden een voetnoot of een rariteit. Maar ze heeft zich ontpopt als een geduchte kracht in de wereld van de financiën.

De razendsnelle groei van crypto doet veel beleggers overwegen in de markt te stappen.De totale waarde van alle cryptocurrencies passeerde in januari van 2021 de €1 biljoen en sommigen voorspellen dat ze in 2023 de €11 biljoen kan bereiken.

Maar ondanks de omvang heeft crypto veel belangrijke verschillen met traditionele beleggingen. Speciaal voor nieuwe handelaren die overwegen in crypto te investeren, zijn hier belangrijke dingen om te bekijken als je het debat over crypto vs. aandelen ingaat.

Een aandeel in aandelen vertegenwoordigt een percentage van een bedrijf. Terwijl aandelen en hele sectoren bij beleggers in en uit de mode gaan, komt het aandeel zelf nog steeds overeen met een deel van een functionerend bedrijf, met een prijs die de waarde van dat bedrijf weerspiegelt.

Als je cryptocurrency koopt via Bitvavo, bezit je een vaste hoeveelheid valuta. De waarde van een cryptocurrency weerspiegelt allerlei factoren, waaronder de huidige vraag naar en het huidige aanbod van die valuta. In sommige gevallen weerspiegelt ze ook het vertrouwen in de onderliggende technologie die de munt aandrijft.

8 Grote verschillen tussen crypto en aandelen

Cryptocurrencies en aandelen zijn heel verschillende activa. Hier is een blik op enkele kenmerken die ze van elkaar onderscheiden.

1. Regelgeving

Er zijn nationale instanties die toezicht houden op aandelen en effectenmarkten. De regulering door die bedrijven zorgt voor een zekere mate van transparantie in de beursgenoteerde bedrijven. Daarentegen blijven cryptocurrencies grotendeels ongereguleerd.

Dat is een voordeel voor sommige beleggers, die gemengde gevoelens kunnen hebben over overheidsregulering. Gedecentraliseerde netwerken runnen elke cryptocurrency, met individuen die erop gericht zijn hun technologie te onderhouden en de integriteit van de munt te verzekeren. Toch blijven alle cryptocurrencies en beurzen het risico lopen dat ze in de nabije toekomst te maken krijgen met een drastische transformatie of afschaffing door overheidsregulering.

2. Beurzen

beleggen

Effectenbeurzen bestaan al meer dan twee eeuwen in een of andere vorm, het beroemdst is die op Wall Street, in New York City. Cryptocurrency beurzen, daarentegen, zijn vrij nieuw. De grootste, Binance, lanceerde in 2017. Coinbase, een andere grote speler, werd in 2012 opgericht.

Binance had in mei van 2021 een dagelijks handelsvolume van iets meer dan €50 miljard. In dezelfde tijd had de Nasdaq, die maar een klein deel van de wereldwijde aandelenmarkt is, een handelsvolume dat vijf keer zo groot was. En de Nasdaq is volgens sommige schattingen slechts 14,5 % van de totale aandelenmarkt.

3. Liquiditeit

Kleinere markten hebben ook invloed op de mogelijkheid om in en uit je beleggingen te handelen, of het nu aandelen of cryptocurrencies zijn. Dat vermogen om naar believen te handelen heet liquiditeit. Beleggers beschouwen aandelen doorgaans als liquide, omdat er zoveel actieve handelaren op de aandelenmarkt zijn.

Bij cryptocurrency, daarentegen, varieert de liquiditeit van de ene vorm van crypto tot de andere. Bitcoin is vloeibaarder dan de op twee na grootste cryptocurrency, Polygon, eenvoudig omdat het een groter handelsvolume heeft. Dat betekent dat er meer kopers en verkopers zijn die willen handelen als je in of uit die bepaalde cryptocurrency wilt stappen.

Zowel aandelenbeleggers als cryptobeleggers kunnen het slachtoffer worden van slippage, wat verliezen inhoudt als je een grote hoeveelheid van een actief moet verkopen in een periode van lage liquiditeit. Het risico is echter groter voor cryptobezitters, gezien de geringere liquiditeit op de cryptomarkten.

4. Diversificatie

verschillende-crypto-munten

Veel beleggers streven ernaar een portefeuille op te bouwen met gediversifieerde holdings die op verschillende markten verschillend presteren. In het algemeen presteren aandelen vaak in correlatie met de bredere economie en worden ze sterk beïnvloed door factoren als inflatie.

Sommige voorstanders van cryptocurrency geloven dat het een niet-gecorreleerd activum is, wat betekent dat het niet reageert op marktgebeurtenissen zoals traditionele effecten als aandelen en obligaties. Sommigen menen ook dat ze als een afdekking tegen inflatie kunnen werken, waardoor ze een waardevol tegenwicht vormen in een portefeuille die meer inflatiegevoelige activa bevat.

5. Volatiliteit

Er is volatiliteit en risico verbonden aan het kopen van zowel crypto als aandelen. Beide activa kunnen in waarde stijgen of dalen. Het is bijna onmogelijk om de markt in te schatten om precies te weten wat het beste moment is om te kopen of te verkopen.

Terwijl de aandelenmarkt een welverdiende reputatie van volatiliteit heeft, heeft de bredere markt de neiging om in de loop van decennia omhoog te gaan. Omdat beursgenoteerde aandelen publiekelijk over hun financiën moeten rapporteren, hebben beleggers toegang tot verschillende informatiebronnen om beslissingen te nemen over de aankoop van die effecten.

Anderzijds is de kans groter dat cryptocurrency plotselinge, drastische veranderingen in waarde ondergaan. Soms zonder waarschuwing, waardoor sommigen zich vooral afvragen waarom Bitcoin zo volatiel kan zijn. Dat kan leiden tot potentieel enorme winsten voor crypto-handelaars, maar ook tot grote verliezen in zeer korte tijd. Meer dan 1.600 vormen van crypto zijn zelfs helemaal verdwenen. Hoewel het mogelijk is dat beursgenoteerde bedrijven failliet gaan, is de kans veel kleiner dat ze al hun waarde verliezen dan de meeste cryptocurrencies dat zijn.

6. Handelsuren

crypto-trader-telefoon

De aandelenmarkten zijn open tijdens de kantooruren in hun thuisland, van maandag tot en met vrijdag en gesloten op feestdagen in het weekend.

De cryptomarkt daarentegen draait de klok rond, elke dag van het jaar.

7. Handelskosten

Telkens als een belegger aandelen koopt of verkoopt, kan het zijn dat hij transactiekosten moet betalen die in zijn rendement vreten. Zelfs beleggers die indexfondsen kopen met lage kosten, zonder belasting, moeten kosten betalen die naar een beheerder gaan die de aandelen in het fonds koopt en verkoopt. De kosten in andere fondsen en voor handel via een makelaarsrekening zullen hoger zijn.

8. Eigendom

crypto-munten

Om aandelen te bezitten heb je meestal een makelaarsrekening nodig om de transactie af te handelen. Die rekening wordt geverifieerd met gegevens als je adres, sofi-nummer, handtekening en meer. Dit biedt enige bescherming in geval van identiteitsdiefstal of fraude.

Cryptocurrency biedt meer anonimiteit. Je bewaart je Bitcoin of andere digitale bezittingen in een portemonnee, die volledig virtueel kan zijn of zelfs op een USB schijf. Die anonimiteit kan unieke risico’s met zich meebrengen, zoals het verliezen van valuta door hackers of het vergeten van je wachtwoord en toegang tot de rekening. Of je kunt je USB schijf kwijtraken, en al je geld verliezen. Hoewel anonimiteit zijn voordelen heeft, heeft het ook zijn risico’s.

Conclusie

Bij een vergelijking tussen cryptocurrency en de aandelenmarkt is het belangrijk te onthouden dat het heel verschillende activa zijn die binnen een portefeuille potentieel verschillende rollen spelen. De juiste mix voor jou hangt af van je persoonlijke risicotolerantie, je financiële doelen, en je huidige financiële plaatje.

Leave a Comment