Veel mensen vinden het volkomen onbelangrijk, anderen ervaren het als een afgang als ze niet een auto rijden met een zo recent mogelijk kenteken, in elk geval van de laatste kentekenserie. Welnu, ren dan naar de dealer en koop een nieuwe auto, want per vandaag is er een compleet nieuwe kentekenserie. De ‘oude’ met één cijfer, drie letters en dan twee cijfers, ging slechts twee jaar mee. De RDW (RijksDienst voor het Wegverkeer) had nog voor drie weken aan combinaties in voorraad, maar besloot per vandaag al over te stappen op de nieuwe combinatie van twee letters, drie cijfers en dan weer één letter, om te beginnen GB-000-B. De RDW stopt eerder met de huidige serie om de autoverkopen niet te beïnvloeden. Er zijn bestuurders die de aanschaf van een nieuwe auto bewust uitstellen tot het magische, nieuwe kenteken er is. Met de nieuwe serie kan de RDW een jaar of vijf vooruit, dus zo rond 2020 volgt dan de volgende serie (G-001-GB). >>

 

Nieuwe kentekenreeks Rio door Menno Ridderhof 2

Veel mensen vinden het volkomen onbelangrijk, anderen ervaren het als een afgang als ze niet een auto rijden met een zo recent mogelijk kenteken, in elk geval van de laatste kentekenserie. Welnu, ren dan naar de dealer en koop een nieuwe auto, want per vandaag is er een compleet nieuwe kentekenserie. De ‘oude’ met één cijfer, drie letters en dan twee cijfers, ging slechts twee jaar mee. De RDW (RijksDienst voor het Wegverkeer) had nog voor drie weken aan kentekencombinaties in voorraad, maar besloot per vandaag al over te stappen op de nieuwe combinatie van twee letters, drie cijfers en dan weer één letter, om te beginnen GB-000-B. De RDW stopt eerder met de huidige serie om de autoverkopen niet te beïnvloeden. Er zijn bestuurders die de aanschaf van een nieuwe auto bewust uitstellen tot het magische, nieuwe kenteken er is. De mythe wil dat de auto dan meer waard blijft, iets wat dealers overigens met klem ontkennen.

Met de nieuwe serie kan de RDW een jaar of vijf vooruit, dus zo rond 2020 volgt dan de volgende serie (G-001-GB). Met deze nieuwe serie zijn kentekenwoordgrapjes een stuk lastiger geworden; bij de na gestopte serie kon je bijvoorbeeld combinaties tegen komen als GFT, GHB, KGB en een tijdje geleden, per ongeluk, NSB. Die serie werd overigens razendsnel uit de roulatie genomen. Maar Jaguar bijvoorbeeld heeft een auto voor de pers, een Jaguar XFR, met XFR in het kenteken. Dat vinden liefhebbers geweldig. Ook dat is historie dus, zo wordt het leven wederom saaier!

De invoering van de nieuwe nummerplaten hing al weken in de lucht. Op internet houden kentekenfreaks precies bij wat het laatst uitgegeven kenteken is en zij hoopten zo te voorspellen wanneer precies de nieuwe zouden komen. Bij het begin van de laatste letter( Z) in de kentekenreeks werd ervan uitgegaan dat de nieuwe reeks halverwege dit jaar zou starten. Tot gisteren was eind april de meest gehoorde datum. Dat is dus nu eerder doorgevoerd. Als u nu in het verkeer een auto tegenkomt met een u onbekende letter-cijfercombinatie en een extra trots kijkende bestuurder, dan weet u wat er aan de hand is. En als u kickt op de status van het nieuwste kenteken, is er een onderwerp voor vanavond aan tafel…

De eerste auto met dit nieuwe kenteken is een Kia Rio, die vanmorgen door minister Schultz van Haegen in samenwerking met Kia Motors Nederland en Autohaag Zeeuw gedurende een jaar kosteloos ter beschikking is gesteld van Stichting ‘Het Vergeten Kind’ die zich inzet  voor de 33.000 kinderen in Nederlandse opvangcentra. Het kenteken voor de Kia Rio werd door de minister overhandigd aan Babette van Veen, ambassadrice van Stichting Het Vergeten Kind. Het eerste kenteken uit de laatste serie werd in maart 2013 ook al op een Kia gemonteerd, toen op een Picanto voor de Stichting Save the Children.

Foto: Menno Ridderhof

Leave a Comment