Bij het kopen van een dakraam voor thuis of voor op het werk komen flink wat keuzes voor de eigenaar van het onroerend goed kijken en daarom hebben wij dit artikel samengesteld om de zaken, waaraan je moet denken, op een rijtje te zetten.

Waar moet jouw dakraam worden geplaatst?

De eerste vragen die je jezelf zou moeten stellen zijn:

  • In welke kamer(s) wil jij een dakraam plaatsen? Is een hoogwerker huren daarvoor nodig?
  • Hoeveel natuurlijk licht hoop je hiermee te winnen?
  • Heb je een dakraam of vloerverlichting nodig?

De positie en de functie zijn belangrijke aspecten om naar te kijken, dus zijn bepaalde kamers in een huis wellicht geschikter voor een dakraam dan andere. Misschien wil je wel door een dakraam of een lichtkoepel te plaatsen extra licht aan een kelder of een lagere kamer toevoegen.

Natuurlijk licht is voor elk gebouw een enorm voordeel, maar vooral een woonhuis of een commercieel gebouw waar mensen grotere hoeveelheden tijd doorbrengen. Natuurlijk moet je ook letten op overmatige blootstelling aan schadelijke UV-stralen, wat vaker het geval is bij ramen op het zuiden.

Hoewel het heerlijk is om onder een dakraam te zitten, kun je zonder de juiste specificatie van glas een broeikaseffect krijgen. Dakramen op daken die naar het noorden zijn gericht, zorgen voor een redelijk constante, koele verlichting. Dakramen op daken op het oosten zorgen voor een maximale lichtinval en zonnewarmte in de ochtend. Er zijn een aantal zeer slimme glasspecificaties die de UV-straling tegenhouden, maar toch het volledige lichtquotum toelaten.

De toegang tot het dak en ventilatie

dakraam-winter

De ventilatie en de toegang zijn beide factoren waarmee je rekening moet houden. Enkele vragen die je jezelf moet stellen zijn:

  • Moet je door het dakraam in een ruimte kunnen komen?
  • Wil je het dakraam open kunnen zetten voor wat frisse lucht?

Het is mogelijk om een dakraam te openen. Je krijgt dan niet alleen zoveel mogelijk natuurlijk licht, maar ook ventilatie (vooral belangrijk voor een keukenruimte). Het openen van dakramen kan elektronisch gaan, regensensoren bevatten en er zijn nog vele andere slimme gadgets die kunnen worden gebruikt.

De juiste maat voor het dakraam kiezen

De meest voorkomende reactie na het plaatsen van een nieuw dakraam is, dat een klant wenste dat ze ofwel groter waren gegaan of extra ventilatie hadden aangebracht.

Een lantaarn- of piramidevormig dakraam laat natuurlijk licht een woning binnen en kan worden beschouwd als een aantrekkelijke aanvulling op de lijn van een dak. Het enige waarop je moet letten, is de kwestie van de bouwvergunning en het onderhoud, aangezien ze bovenop een dak zitten.

Heb je een bouwvergunning nodig?

silver MacBook

Een bouwvergunning is voor dakramen zelden een probleem, aangezien het meestal deel uitmaakt van een reeds overeengekomen uitbreiding of een vervanging van een bestaand dakraam is. Als het een nieuwe toevoeging aan een bestaand dak is, is het nog steeds onwaarschijnlijk dat er planning nodig is. Het is natuurlijk wel altijd de moeite waard om dit te controleren, maar het vormt zelden een probleem.

Bekijk de bouwvoorschriften goed om je te helpen bij het plannen. Er is een limiet aan hoeveel glas er op een individuele structuur is toegestaan. De meeste architecten, net als aannemers, zullen die voorschriften wel kennen.

Dakopstanden voor een dakraam

Dakopstanden voor een dakraam zijn de kozijnen waarin de dakramen zitten. Ze spelen een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat jouw nieuwe dakraam goed past en zo lang mogelijk meegaat. Het klinkt misschien een beetje raar, maar het is het beste om het dakraam los van een opstand te laten maken. Hierdoor kan het membraan voor de dakbedekking al vóór de plaatsing van het dakraam goed worden aangebracht. Het zorgt ervoor dat er rekening wordt gehouden met de juiste helling om het water weg te laten lopen en dat de juiste hoogte wordt bereikt om te voldoen aan de bouwvoorschriften. Het betekent ook dat als het dakraam in de toekomst om de een of andere reden moet worden gerepareerd of vervangen, er geen schade aan het dak zal ontstaan.

Esthetiek

De toevoeging van een dakraam aan een dak zal de esthetiek van een woning veranderen, dus bedenk hoe de interne en de externe afwerking van een woning kan worden geïntegreerd met een dakraam.

De installatie van jouw nieuwe dakraam

photo of white wall paint

Het is beter om glas met een zichtbare rand in een dakraam te vermijden. Het kan problemen veroorzaken bij het verplaatsen van het dakraam op het dak en het creëert een zwak punt in het dakraam, aangezien de rand van het glas het meest kwetsbare onderdeel is.

Zoek altijd een bedrijf met een BSI-certificering. Het is belangrijk om bij een vertrouwd bedrijf in te kopen, want dit is niet alleen een kwestie van glas voor een gat in het dak te kopen. Een dakraam zal boven je (en mogelijk jouw gezin) geplaatst worden waardoor het veilig moet zijn en correct moet worden vervaardigd.

De kosten voor een dakraam en waar voor je geld

Hoogwaardige dakramen beginnen meestal vanaf ongeveer € 700 en de prijs loopt naargelang de complexiteit en grootte op. Een elektrisch te openen dakraam voor ventilatie kan al bij ongeveer € 1200 beginnen en een dakraam waarop je kunt lopen rond de € 100.

Leave a Comment