The Dalmore Highland Single Malt introduceert The Luminary Series – een verzameling zeldzame, in beperkte oplage uitgebrachte single malts, gepresenteerd door uniek talent uit de wereld van whisky en architectonisch design en samengesteld in samenwerking met het Schotse designmuseum V&A Dundee. Drie edities lang vertelt de serie de komende jaren de verhalen van visionaire ambachtslieden die hun werk blijven verfijnen en viert deze tegelijk de grootheden die ons inspireren om ons volledige potentieel te realiseren.

De driedelige reeks start in 2022 en per editie worden Luminary-whisky’s op de markt gebracht: The Rare en The Collectible. Elke release in de Luminary Series zet een visionair ontwerptalent in de schijnwerpers; hij/zij tekent voor het design van de fles en de bijbehorende handgemaakte display. De unieke samenstelling van de liquids per editie zijn voor rekening van de whiskymakers van The Dalmore.

The Luminary Series – Luminary No.1, 2022 editie

The Luminary Series – Luminary No.1 whisky

Luminary No.1, 2022 Edition is het inwijdende hoofdstuk van The Luminary Series, waarin de gecombineerde vaardigheden van twee meesters en hun protégés worden benadrukt: enerzijds de internationaal befaamde architect Kengo Kuma en diens protégé Maurizio Mucciola, de hoofdarchitecten van V&A Dundee, en anderzijds meester distillateur Richard Paterson OBE en meester whiskymaker Gregg Glass. Deze 2022-editie is een eerbetoon aan het culturele erfgoed van deze grootheden en hun gedeelde passie voor natuurlijke materialen, diepe respect voor het creatieve proces en een levenslange toewijding om uitmuntendheid na te streven.

Luminary No.1 – The Rare – 2022 Edition

Dalmore_Luminaries_No1_Finals_Web_0023

The Rare, van de hand van Kengo Kuma en Richard Paterson OBE, is een unieke creatieve samenwerking waarin cultuur en ambacht samen zijn gebracht. Deze baanbrekende en zeldzame 48-jarige single malt markeert een mijlpaal in de creatieve samenwerking tussen Kuma en Paterson. Deze begon al in 2020, toen een vierjarige samenwerking met V&A Dundee werd aangekondigd.

Van The Rare worden slechts drie flessen gemaakt, die worden geplaatst in een unieke door Kengo Kuma ontworpen sculptuur. Deze bestaat uit 48 deeltjes en is handgemaakt uit Japans en Schots eiken en glinsterend staal. In de fles is een enorm schaarse en waardevolle whisky te vinden, die 48 jaar op ambachtelijke wijze is gekoesterd door meester distillateur Richard Paterson OBE en is gerijpt in vaten van eveneens Japans en Schots eiken.

Een van de sculpturen die zijn gemaakt voor The Rare zal via Sotheby’s London op de markt worden gebracht. Een deel van de opbrengst wordt gedoneerd aan V&A Dundee. Een andere sculptuur zal worden bewaard in de distilleerderij in Highland. Het originele beeld van de ontwerper zal vanaf eind oktober te zien zijn in V&A Dundee.

Kengo Kuma, de enige architect die het afgelopen jaar in de prestigieuze TIME 100 werd genoemd, en Richard Paterson, die zijn OBE in de 2021New Year’s Honours List ontving voor zijn diensten ten gunste van whisky, brengen samen meer dan zes decennia ervaring mee voor de realisatie van deze buitengewone creatie. Vorig jaar waren Kuma en Paterson te zien in Decades In The Making, een korte film waarin de totstandkoming van deze unieke samenwerking wordt getoond. Het werk van twee industrie-iconen, samenkomend in The Rare, belichaamt daadwerkelijk het streven naar uitmuntendheid gedurende een mensenleven.

The Luminary No.1 – The Collectible – 2022 Edition

Dalmore_Luminaries_No1_Finals_Web_0019

The Collectible is en weerspiegeling van het werk aan The Rare, ditmaal echter zijn het de handen van de protégés die tot deze creatie leiden. Gregg Glass zet zijn passie voor hout en smaak in de schijnwerpers door de creatie van een innovatieve 15 jaar oude single malt. Deze Collectible Edition komt op de markt in een eigentijdse verpakking, ontworpen door Kengo Kuma’s protégé Maurizio Mucciola.

The Collectible is zijn reis begonnen in vaten van de Amerikaanse witte eik en eindigde deze in met de hand geselecteerde Italiaanse Amarone-rode wijnvaten en op maat gemaakte ‘Kintsugi’-vaten. Deze zijn speciaal voor deze gelimiteerde serie gemaakt en vervaardigd van Schotse Tay Oak, afkomstig van een boom die aan de oevers van de rivier de Tay is gevonden, Japanse Mizunara eik en Amerikaanse witte eik – als een knipoog naar het erfgoed van elke Luminary.

Mucciola brengt in zijn verpakkingsontwerp vakkundig hulde aan het design van zijn mentor, met behulp van dezelfde soort geometrische deeltjes die over de behuizing zijn verspreid. Zijn ontwerp viert het unieke karakter van deze ‘world first’ samenwerking en accentueert het belang van het visualiseren van potentieel met tastbare materie.

Quote

the Luminaries Series HUB Inspiration_4

Kengo Kuma: “Mijn relatie met The Dalmore en met Schotland is er een die is ontstaan uit liefde voor natuurlijke materialen en de verhalen die zich gedurende een leven ontvouwen. In mijn werk met Richard Paterson en The Dalmore zie ik hetzelfde respect voor het milieu en dezelfde zorgvuldige aandacht voor de manier waarop geweldig design zich in de loop van de tijd moet blijven ontwikkelen. Mijn ontwerp weerspiegelt deze aandacht en respect en nodigt iedereen die het ziet uit om na te denken over de elementen, gezien en ongezien, die tot het eindproduct hebben geleid.”

Leave a Comment