Ruim twee jaar geleden begon de International Yacht Club Amsterdam (IYCA) als sociëteit. Nu brengt de IYCA een team aan de start bij de Eredivisie Zeilen, het all-female team van de organisatie She Sails van zeilster Fetje Osinga. ‘Wij zetten ons in voor de wedstrijdzeilsport en dus horen we ook in de Eredivisie Zeilen thuis’ aldus voorzitter Frans van Belle van de IYCA. Dat is voor de zeilsport een mooie ontwikkeling. Er is nog wel één maar: de financiering is nog niet helemaal rond. Een groot deel van de kosten wordt zelf betaald, maar er zit een gat in de begroting van zo’n 15 K. Daarom zijn de ondernemende vrouwen een crowdfundingcampagne gestart, zie https://www.gofundme.com/she-sails-j70-sailing-team. Als u van zeilen houdt, is het zeker interessant om deel te nemen! Voor een klein bedrag brengt u ‘de meisjes’ een heel stuk verder.>>

Ruim twee jaar geleden begon de International Yacht Club Amsterdam (IYCA) als sociëteit. Nu brengt de IYCA een team aan de start bij de Eredivisie Zeilen, het all-female team van de organisatie She Sails van zeilster Fetje Osinga. ‘Wij zetten ons in voor de wedstrijdzeilsport en dus horen we ook in de Eredivisie Zeilen thuis’ aldus voorzitter Frans van Belle van de IYCA. Dat is voor de zeilsport een mooie ontwikkeling. Er is nog wel één maar: de financiering is nog niet helemaal rond. Een groot deel van de kosten wordt zelf betaald, maar er zit een gat in de begroting van zo’n 15 K. Daarom zijn de ondernemende vrouwen een crowdfundingcampagne gestart, zie https://www.gofundme.com/she-sails-j70-sailing-team. Als u van zeilen houdt, is het zeker interessant om deel te nemen! Voor een klein bedrag brengt u ‘de meisjes’ een heel stuk verder.

De International Yacht Club Amsterdam werd opgericht door een aantal fanatiek zeilende zakenmensen uit Amsterdam en omstreken, in navolging van roemruchte internationale yacht clubs zoals de New York Yacht Club. Deelname aan de Eredivisie Zeilen sluit naadloos aan bij de doelstellingen van de IYCA om jongeren voor het wedstrijdzeilen in Nederland te stimuleren, aangemoedigd door leden tijdens de activiteiten op de wedstrijddagen. Op 19 januari zal tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst de kick-off plaats vinden.

Damesteam
Het team van She Sails is een mix van talentvolle studenten, young professionals en carrière vrouwen. Ze zijn net overgestapt van het match racen, waar ze de 11e plaats van de Wereld Ranglijst bereikten, naar de J/70 klasse. De poule is vergroot om zowel J/70 eenheidsklasse in binnen en buitenland te zeilen als de deelname aan Eredivisie Zeilen. Teammanager Fettje Osinga organiseert al vanaf de oprichting de matchrace evenementen voor de IYCA en tijdens het laatste event ontstond het idee om een team te vormen voor de Eredivisie Zeilen. ‘De IYCA is geen standaard vereniging en dus past het ook dat wij niet met een standaard team meedoen; naar allerwaarschijnlijkheid brengt de IYCA als enige vereniging een volledig damesteam in de strijd.’ Het team traint vanuit jachthaven Waterland in Monnickendam. De voorbereidingen zijn in volle gang om de inschrijving te finaliseren en natuurlijk om het team klaar te stomen voor de strijd om de landstitel!

Eredivisie Zeilen
Het sailing league concept ontstond 4 jaar geleden in Duitsland en inmiddels doen er zo’n 15 landen mee. In 2017 gaat het tweede seizoen in Nederland van start. 18 Clubs strijden dan in vijf evenementen om de landstitel. De evenementen duren ieder 3 dagen en worden verspreid door het land gehouden. Er zijn steeds zes teams in de baan op identieke wedstrijdboten, de J/70, die wedstrijden varen van ca 15 minuten. De beste teams gaan, net als bij het voetbal, Europa in voor de Sailing Champions League. Volg de voorbereidingen van het team hier op facebook. Voor informatie over de IYCA, ga naar de website.

Voorlopig programma
8 en 9 April: Selectie weekend
12 tm 14 Mei: Almere
30 Juni tm 2 juli: Aalsmeer
28 tm 30 juli: Scheveningen
1 tm 3 September: Veere
6 tm 8 Oktober: Finale

J/70 eenheidsklasse
22 en 23 April: Van Uden Reco Regatta Stellendam
2 tm 10 Juni: EK J/70 Southampton
21 tm 25 Juni: Kieler Woche
18 tm 20 Augustus: Flevo Race, Muiden
12 tm 16 September: WK J/70 Porto Cervo
Oktober of november: NK J/70

Data en locaties zijn nog onder voorbehoud.

Foto credits: Michael Hilliges

Leave a Comment