Twee woorden in de prijslijst zeggen eigenlijk alles. Ze staan vermeld bij de afleveringskosten van de Koopmans 28: inclusief champagne. Als we het zo inschatten zal de bouwer daarbij niet op een fles meer kijken. Die ‘joie de vivre’ is een van de redenen waarom wij hier aandacht aan deze opmerkelijke en in de media al uitgebreid geprezen daysailer besteden. Eigenaar Ruud Didden van Didden Jachtbouw besloot om niet aan de HISWA deel te nemen; hij investeert de kosten daarvan liever in zijn bedrijf en in zijn produkt. Een paar maanden geleden mailde hij ons, nadat wij schreven over de schepen van G-Force: ‘ik wil ook wel aandacht, ik bouw een heel bijzonder schip’. Dat doet hij inderdaad en dat verdient waardering. Want die Koopmans 28 heeft een zeer eigen karakter, zeilt volgens veel zeilmagazines meer dan uitstekend en is attractief geprijsd. >>

SONY DSCTwee woorden in de prijslijst zeggen eigenlijk alles. Ze staan vermeld bij de afleveringskosten van de Koopmans 28: inclusief champagne. Als we het zo inschatten zal de bouwer daarbij niet op een fles meer kijken. Die ‘joie de vivre’ is een van de redenen waarom wij hier aandacht aan deze opmerkelijke en in de media al uitgebreid geprezen daysailer besteden. Eigenaar Ruud Didden van Didden Jachtbouw besloot om niet aan de HISWA deel te nemen; hij investeert de kosten daarvan liever in zijn bedrijf en in zijn produkt. Een paar maanden geleden mailde hij ons, nadat wij schreven over de schepen van G-Force: ‘ik wil ook wel aandacht, ik bouw een heel bijzonder schip’. Dat doet hij inderdaad en dat verdient waardering. En inderdaad dus ook die gevraagde aandacht.

Didden zeilde enige jaren geleden met een klassiek schip, zocht iets nieuws, vond dat niet, stapte met een plan naar de befaamde ontwerper Koopmans en besloot vervolgens om op basis van de ontwerpen die Koopmans voor hem maakte zijn eigen schip te bouwen. Vervolgens begon een werf om meer mensen met zo’n schip blij te kunnen maken. Er varen er inmiddels een aantal, want alle internationale watersportmagazines die met de Koopmans 28 zeilden, schreven er enthousiast over. Het is om te zien een opmerkelijk schip, met een zeer eigen combinatie van de klassieke lijnen van een soort kotter met een zeer geavanceerd onderwaterschip en een vooruitstrevend zeilplan. Het is nadrukkelijk een daysailer met een grote kuip en een kleine kajuit met een aantal basisvoorzieningen: bedden, een ijskastje, een wc en bergruimte. Didden: “Wij bouwen semi-custom, conform de wensen van de klant. Dus we kunnen ook veel aanpassen. De Koopmans 28 is er in twee uitvoeringen: als Daysailer, zeilklaar vanaf 50.000 euro en sinds kort als SQ die praktisch alles biedt dat op de Daysalier een optie is. Die kost ongeveer het dubbele. Beide zijn even degelijk gebouwd, maar de SQ heeft meer zeil, veel meer uitrusting, een elektro- of dieselmotor en door de veiligheidsmaatregelen is deze extra zeewaardig. De boot geeft je een perfect gevoel van vrijheid: singlehanded varen kan onder vrijwel alle omstandigheden. Als er vijf mensen meewillen is dat geen probleem. We hebben ook regelmatig tot tien man borrelend in de kuip gehad: peanuts. Zij is door haar gewicht (inclusief trailer 2.000 kg) en breedte (2.45 mtr) gemakkelijk te traileren en ze valt zelfs in Saint Tropez op. Overnachten kan voor 2 personen. Dat is een beetje kamperen, maar als je in een Jaguar E-type stapt ga je ook niet zeuren omdat er geen koeling in het handschoenenkastje zit. Het is een no-nonsense lifestyle boot voor puristen, echte zeilliefhebbers, die een schip willen met een echt eigen karakter, erg goede zeileigenschappen en een heel hoge kwaliteit. Het is helemaal de boot zoals ik die destijds zelf zocht en die aansluit bij de wens van steeds meer mensen, die wel lekker willen zeilen maar niet persé een pure wedstrijdboot wensen of een comfortabel ruimtewonder met slaapruimte die je zelden gebruikt.”

Wij voegen daar aan toe: slapen aan boord kan, maar het is toch minstens zo leuk om lekker naar een haven te varen, riant te gaan eten, een hotelletje te zoeken en de volgende ochtend fris gedouched en uitgeslapen verder te varen. Of om de boot op een trailer te leggen en naar een of andere Riviera te varen? Dus als u hiervoor in de markt bent, gewoon Ruud Didden contacten (zie www.koopmans28.nl) in Den Haag en gaan kijken en varen.

84

SONY DSCKoopmans3

 

Leave a Comment