Petra Bertelink van www.karaktertuinen.nl heeft weer een interessante tuintip annex column voor u en ons. Ze is deze keer bijna letterlijk en figuurlijk ‘La Dame aux Camélias’: ‘Ze zijn nog heel klein, maar ik zie ze al verschijnen: de knoppen in de Camellia. Toen ik hem kocht, 3 jaar geleden, stond hij prachtig in bloei. Maar dat was bij de kweker. Daarna ging hij bij mij de grond in en ik was gewoon te vroeg. Hij was nog niet gewend aan de koude nachttemperaturen. De knoppen werden zwart en er is er niet één uitgekomen. Zo jammer, want wat zijn ze mooi, bloeiende Camellia’s. Inmiddels is hij winterhard, hoewel ik nog niet heel erg te spreken ben over de hoeveelheid bloemen. Voordat het een bloemenzee is ben ik nog wel een paar jaar verder denk ik. De bloem lijkt een beetje op de pioenroos (en laat dat nou mijn favoriete plant zijn). Het leuke aan de Camellia is dat hij heel vroeg bloeit. Als alles nog dor en dood is, dan staat daar ineens zo’n rode struik midden in de voortuin. Dat ziet er vanaf de bank al een beetje zomers uit. >>

camellia_japonica_2

Petra Bertelink van www.karaktertuinen.nl heeft weer een interessante tuintip annex column voor u en ons. Ze is deze keer bijna letterlijk en figuurlijk ‘La Dame aux Caméllias’:
‘Ze zijn nog heel klein, maar ik zie ze al verschijnen: de knoppen in de Camellia. Toen ik hem kocht, 3 jaar geleden, stond hij prachtig in bloei. Maar dat was bij de kweker. Daarna ging hij bij mij de grond in en ik was gewoon te vroeg. Hij was nog niet gewend aan de koude nachttemperaturen. De knoppen werden zwart en er is er niet één uitgekomen. Zo jammer, want wat zijn ze mooi, bloeiende Camellia’s. Inmiddels is hij winterhard, hoewel ik nog niet heel erg te spreken ben over de hoeveelheid bloemen. Voordat het een bloemenzee is ben ik nog wel een paar jaar verder denk ik. En aangezien ons huis te koop staat, vrees ik dat de volgende bewoners pas de vruchten gaan plukken van mijn mooie Camellia. De bloem lijkt een beetje op de pioenroos (en laat dat nou mijn favoriete plant zijn). Het leuke aan de Camellia is dat hij heel vroeg bloeit. Als alles nog dor en dood is, dan staat daar ineens zo’n rode struik midden in de voortuin. Dat ziet er vanaf de bank al een beetje zomers uit. Het blad is donkergroen en glanzend, het hele jaar rond. Ook als de plant niet bloeit is het een goede toevoeging aan de border, zeker in combinatie met Rododendrons, die later bloeien. In deze combinatie heeft u een wintergroene border met wisselende bloeitijden. In volwassen uitvoering kan de Camellia wel 4 meter hoog worden, dus geeft u hem een beetje de ruimte. De Camellia houdt niet van ochtendzon. De combinatie van vorst en ochtendzon is bijzonder slecht voor de knoppen en de bloemen en aangezien het een winterbloeier is, loopt hij toch enig risico. Plaats hem daarom op een plekje in de halfschaduw en in zure grond, ook dit combineert dus goed met de Rododendron. Snoeien hoeft niet, alleen de vorm er af en toe in knippen als u dat nodig vindt. Doet u dat dan direct na de bloei, dan knipt u de knoppen in spé niet weg. En de kleine knopjes van dit jaar? Ik hoop dat het niet meer hard gaat vriezen, ik spreek elke dag motiverende woorden, straal mijn energie naar ze over, maar misschien is het verstandiger om ze even in te pakken.’

Leave a Comment