December. De donkerste maand. Maar ook de maand van de feestdagen. Van Sinterklaas, surprises en speculaas. Van Kerstmis, gezelligheid en warmte. Van oudejaarsdag en oliebollen. En van zorgverzekeringen. Want als je iets niet kunt missen in december, dan is het wel dat dit de periode is dat je kunt overstappen naar een andere zorgverzekeraar.

Als je toch je verlanglijstje aan het maken bent

kerst-cadeau

December is vaak de tijd van het jaar waarin je lijstjes maakt. Lijstjes met cadeautjes die je graag zou willen, je verlanglijstje. Maar ook lijstjes met dingen die je nog moet doen, en dat zijn er vaak ook heel wat. Kerstkaarten versturen, een kerstdiner samenstellen, vuurwerk bestellen, de lekkerste oliebollen vinden en vrienden en familie uitnodigen.

Het past niet helemaal lekker in dit feestelijke rijtje, maar het polisblad van je zorgverzekering 2022 doornemen hoort hier ook eigenlijk blij. Je verzekeraar stuurt het je tegen het einde van het jaar toe, zodra deze de nieuwe premies en dekkingen heeft doorgevoerd. De dekking van de verplichte basisverzekering, die wordt bepaald en eventueel aangepast door de overheid. Die van de aanvullende verzekeringen door de verzekeraars zelf.

Wanneer moet je overstappen?

Iedere zorgverzekering loopt steeds voor één kalenderjaar. Omdat de dekkingen en premiehoogtes per jaar worden aangepast, heb je ook ieder jaar de mogelijkheid om over te stappen naar een andere verzekeraar. Dat kan alleen per 1 januari, vandaar dat je juist in deze periode zoveel reclames van verzekeraars ziet. Ben je te laat met overstappen, dan zit je gewoon weer een volledig jaar bij je huidige verzekering; zet het dus niet te laag op je to do-lijstje, anders ben je te laat.

Overstappen, dat doe je als je sowieso niet meer zo blij bent met je verzekering. Als de service niet goed is, bijvoorbeeld. Maar juist ook wanneer de dekking niet aansluit bij wat jij nodig hebt is het verstandig om over te stappen naar een andere verzekeraar, net als wanneer een ander hetzelfde pakket tegen een lager bedrag aanbiedt. Het is altijd goed te kijken en vergelijken. Wat heb ik precies nodig qua dekking, en wat niet? Welke zorgverzekeraar biedt dit aan, en tegen welke prijs? Hoe is het met de service van de verzekeraars, en heb ik bij hen de vrijheid om mijn eigen zorgverleners te kiezen, of hebben zij met een beperkt aantal contracten afgesloten? Allemaal zaken waar je rekening mee moet houden als je de beslissing maak om over te stappen, en daarbij op zoek gaat naar de verzekering die het beste bij jou past.

Leave a Comment