Er is zoveel verschillende informatie beschikbaar over voeding. Daardoor kan het moeilijk zijn om uit te zoeken wat de gezondste manier van eten is. Het is dan ook logisch dat veel mensen hun toekomst in de handen van een voedingsdeskundige of diëtist van Samen Sterk leggen. Dit zijn immers voedings- en welzijnsexperts, die doorgaans over de meest recente kennis op het gebied van welzijn beschikken. Professionele begeleiding kan nuttig zijn, vooral op een gebied als voeding, dat soms als steeds veranderend aanvoelt. Maar je kunt je afvragen of het wel zo’n goed idee is om je door iemand anders te laten vertellen wat je moet eten. Voordat je een afspraak maakt, wil je dus weten wat jouw specifieke behoeften en beperkingen zijn.

Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat er een verschil is tussen een geregistreerde diëtist en een voedingsdeskundige. Het verschil zit hem in de vele jaren van scholing en honderden klinische uren die de geregistreerde diëtist achter de rug heeft om in aanmerking te komen voor het toelatingsexamen. Dit resulteert in een grote hoeveelheid medische en wetenschappelijke kennis van voedsel en voeding en veel praktische ervaring, zelfs als nieuwe diëtist.

Aan de andere kant, afhankelijk van de staat, kan elk individu zich op elk moment een voedingsdeskundige noemen zonder geverifieerde ervaring of kennisbasis. Er zijn een aantal certificatiecommissies voor voedingsdeskundigen waar sommige voedingsdeskundigen voor slagen. Voedingsdeskundigen kunnen natuurlijk nog steeds ongelooflijk behulpzaam zijn bij het uiteenzetten van de basisbeginselen van een gezonde voeding. Zorg ervoor dat je je onderzoek doet voordat je een van beide soorten specialisten kiest om uit te vinden welk type expert het beste aansluit bij jouw unieke behoeften.

Als je erover denkt om een voedingsdeskundige of diëtist in te huren, wil je je bewust zijn van de belangrijkste voor- en nadelen voordat je er aan begint.


Voordelen

two women sitting beside table and talking


Alleen maar omdat keto een rage is op het internet betekent niet dat je voedingsdeskundige of diëtist je dat zal aanraden voor het afvallen. In plaats daarvan kunnen ze helpen feiten van fictie te scheiden. Zij zijn professionals en helpen mensen om duurzame veranderingen door te voeren. Diëtisten willen dat je succes hebt op de lange termijn. Ze zullen je helpen een dieet te vinden dat werkt. Omdat hun werk op bewijs is gebaseerd, zullen ze je geen grillen en trends verkopen. En onthoud goed, voeding is slechts een deel van een gezonde levensstijl.

Persoonlijk plan

Online advies zien en lezen over de ervaringen van anderen kan interessant zijn, maar wat voor iemand anders werkte, werkt misschien niet voor jouw lichaam. Een diëtist zal eerst alles van je bekijken en dan een plan ontwerpen dat aan al je behoeften voldoet. Medische voedingstherapie, of voedingsadvies gegeven door een diëtist, moet gebaseerd zijn op de unieke biofysische samenstelling en levensstijl behoeften van het individu. Op deze manier krijg je gepersonaliseerde zorg in tegenstelling tot algemene voedingsadviezen van het internet, dieetboeken en/of voedingstrends die wellicht niet voor jou werken.

Tekort aan voedingsstoffen ontdekken

Het is moeilijk om zelf te bepalen of je een evenwichtig dieet volgt. Het inschakelen van een voedingsdeskundige of diëtist kan je helpen ontdekken wat je mogelijk mist. Het kan zijn dat je een paar kleine voedingsstoffen mist in je dagelijkse voeding die een grote impact hebben op hoe je je voelt. Een diëtist is opgeleid om deze tekorten aan voedingsstoffen (of toxiciteit) op te sporen en je te helpen ze te corrigeren met als doel dat jij je op je best voelt.

Ze kunnen je helpen een gezonde relatie met voedsel te ontwikkelen

Een goede diëtist helpt je niet alleen uit te vinden wat je moet eten, maar helpt je ook je relatie met eten te veranderen. Diëtisten begrijpen – meer dan welke andere professional in de gezondheidszorg of voedingsdeskundige dan ook – hoe ze voedingsadvies moeten geven op een manier die de relatie van het individu met voedsel versoepelt om gezond eetgedrag aan te moedigen. Dit houdt rekening met lichaamsbeeld, zelfvertrouwen, vertrouwen in je eigen voedselkennis, en begrijpen hoe voedselinname je dagelijkse levensstijl ondersteunt.


Nadelen

dietist-vrouw


Het dieet kan beperkend aanvoelen

Het inhuren van een dieetdeskundige kan ertoe leiden dat je in het begin het gevoel hebt dat je wordt beperkt. Dit kan schadelijk zijn voor je gezondheid, vooral als je iemand bent die in het verleden heeft geworsteld met psychische problemen. Soms, als de voedingsadviezen niet op een ontspannen manier worden gegeven of als er te veel nadruk wordt gelegd op strikte richtlijnen (die zelden gepast zijn), kan dit ertoe leiden dat de patiënt of persoon die advies krijgt, hyper gefocust raakt op zijn voedselinname. En dit kan leiden tot ongeordend eetgedrag of onnodige beperking van bepaalde voedselgroepen uit hun dieet.

De verzekering dekt het niet altijd

Helaas kan het inhuren van een voedingsdeskundige of diëtist je een aardig centje kosten. Niet alle verzekeringen dekken het bezoeken van een diëtist, of ze dekken alleen bepaalde aandoeningen. Veel verzekeringen beginnen meer te vergoeden, dus controleer dit goed voordat je een diëtist uitsluit.

Het kan een uitdaging zijn om de juiste persoon te vinden

Het inhuren van een voedingsdeskundige of diëtist die niet op één lijn zit met jouw overtuigingen kan frustrerend aanvoelen. Je kunt je er zelfs slechter door gaan voelen. Het vinden van een diëtist is bijna net zo moeilijk als het vinden van een therapeut. De eerste persoon die je ziet, zal je misschien niet bevallen. Maar dat betekent niet dat je het niet moet blijven proberen. Het kan wat vallen en opstaan kosten. Als je eenmaal een voedingsdeskundige of diëtist hebt gevonden die bij je past, kan dat uiteindelijk heel goed zijn voor je gezondheid. Neem de tijd om in kaart te brengen wat je precies hoopt te bereiken met jouw relatie met een welzijnsprofessional. Stel daarna prioriteiten in jouw onderzoek en raadpleeg jouw netwerk om iemand te vinden die aansluit bij jouw behoeften en wensen.

Leave a Comment