Om indruk te maken gaat afhalen jou uiteraard een brug te ver. In plaats daarvan tover jij een heerlijk diner tevoorschijn met een luxueus gedekte tafel!

En dat geheel op jouw eigen manier. Natuurlijk, er bestaan regels die voorschrijven hoe alles precies moet liggen. Ga jij die op de voet volgen? Of je dat nu wel of niet doet, het is heel handig om te weten wat ze zijn. Dan kun je die toepassen en daarmee aanzien verwerven bij je gasten. Weet je ze eenmaal perfect toe te passen, dan ben je daarna in staat om er enigszins mee te variëren en alles precies zo neer te leggen als het jou uitkomt.

Aan jouw kookkunsten twijfelen we absoluut niet. En hopelijk geldt dat voor jouzelf ook. Maar hoe je jouw ovenheerlijke gerechten presenteert is weer een ander verhaal. Daar kunnen we je misschien een beetje mee op weg helpen. En dat gaan we doen ook!

De eerste gang

avondeten-luxe

Dat is de voorganger op degenen die nog gaan volgen. Waar beginnen we dan mee? Nou, met het bestek dat het verste weg ligt en schalen, kommen en borden die de bovenkant van iedere persoonlijke stapel versieren. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om alles per bord te serveren in de keuken. Soms is dat voor de presentatie en specifieke preparatie ook wel nodig, maar dat beschouwen we hier even als een grote uitzondering. Maak per persoon de opstelling helemaal af en probeer die eerst eens uit zonder publiek. Dat geeft jou een geweldig inzicht in hoe de tafelopstelling eruit gaat zien, of je wel voldoende plek hebt voor alles en hoe je kunt improviseren wanneer dat niet zo blijkt te zijn. Door de tafel uit te schuiven of er eentje naast te zetten, bijvoorbeeld.

Zo weet je bovendien zeker dat iedereen voldoende bewegingsvrijheid heeft en niet te dicht op degene(n) naast hen gepropt zit. Dat is namelijk niet bevorderlijk voor de sfeer aan tafel, kunnen we je vertellen.

De presentatie

gezond-eten

We benoemden al dat er van buiten naar binnen en van boven naar beneden wordt gewerkt. Dus het buitenste bestek wordt als eerste gebruikt, evenals de bovenste schaal of kom. Dat kan ook een bord zijn, natuurlijk. En die voorzie je het liefste van een servet met een aantrekkelijke kleur en textuur. Kortom, niet zo’n wegwerp exemplaar. Nee, een schitterend gevouwen katoenen servet, die eventueel ook nog eens in een klassieke metalen of stijlvolle houten ring zit. Niets mag er ontbreken aan dat perfecte totaalplaatje en een ogenschijnlijk onbenullig detail als een servet hoort daarbij. Je hebt toch alles over voor de waardering van jouw gasten?

De slimste manier om het verschil tussen alle bestek stukken duidelijk te maken is door een hoogteverschil aan te brengen.  Zo liggen de messen, vorken en lepels van de eerste gang ietsje hoger dan de tweede. Die van de gang daar weer naast zijn juist hoger gelegen. En ook voor het dessert gelden regels wanneer het op het benodigde bestek aankomt. Vorkjes liggen boven het bord en wijzen naar links. Lepeltjes, daar weer boven, richten juist de andere kant op. Maar het is van het specifieke dessert afhankelijk of je ze allebei nodig hebt.

Een wijnglas positioneer je rechtsboven ieder bord. Krijgt iedere gast er twee of meer toegewezen? Dat kan, maar dan dien je ze schuin tegenover elkaar neer te zetten. En kies natuurlijk voor stijlvolle glazen die de juiste vorm hebben om de aroma’s van de wijn te behouden, evenals de juiste temperatuur. Stijl en praktische toepassing komen gelukkig samen in het opzienbarende glaswerk van Eva Solo. Ook voor accessoires op het gebied van koffie en thee moet je bij dit populaire merk zijn! Er zal toch immers wel gezellig nagetafeld worden?

De laatste details

diner

Hopelijk is deze logica een beetje duidelijk en kun je die straks moeiteloos toepassen. Zelf bepaal je natuurlijk de sfeer in de eetkamer, die mede bepaald worden door eventuele placemats, het tafellaken, verlichting en specifieke decoraties. Maar ook je servies speelt hierin een grote rol! Laat je gasten bijvoorbeeld wegdromen met de sprookjesachtige borden en schalen van Iittala. Mochten die een beetje te druk zijn, dan heeft dit gerenommeerde merk ook wat rustiger reeksen voor je. En qua bestek zul je eveneens keuzes moeten maken. Bij de ene opstelling past modern bestek beter dan iets met een authentieke uitstraling. Sommige vorken, messen en lepels zitten qua design heel erg tussen die twee uitersten in. Toch fijn om iets achter de hand te hebben dat je in elke setting kunt gebruiken, nietwaar?

Leave a Comment