We weten allemaal dat LED-verlichting veel beter voor het milieu is dan hun gloeiende voorgangers. Maar dat hoeft niet voor iedereen een reden te zijn om over te stappen. Als je nog steeds twijfelt tussen LED-verlichting en gloeilampen, bespreken we in dit artikel zeven dingen die je moet weten voordat je overschakelt op LED-verlichting.

De overstap naar LED-verlichting is eenvoudiger dan je denkt

Om van de voordelen van LED-verlichting te kunnen profiteren, zonder al je bestaande armaturen te hoeven vervangen, hoef je alleen al je gloeilampen met schroeffitting te vervangen door LED-lampen die je kunt indraaien. Zorg er alleen wel voor dat je je gloeilamp vervangt door een vergelijkbare LED-lamp die overeenkomt met de prestaties van de vorige lamp.

LED-verlichting gaat lang mee en dat bespaart je geld

led-verlichting

In eerste instantie lijkt het erop dat overstappen op LED-verlichting wel eens een duur grapje kan worden. Ze zijn in de aanschaf duurder dan gloeilampen, maar in het verbruik zijn ze vele malen goedkoper en bespaar je dus geld. Je moet LED-verlichting meer als een investering op de lange termijn zien. Hoewel de kosten voor de aanschaf wat hoger zijn, zul je dat dubbel en dik terugverdienen. Als je bijvoorbeeld €5 uitgeeft aan een e14 dunne fitting LED lamp uitgeeft, dan heb je dat binnen een half jaar weer terugverdient.

Want uiteindelijk kunnen deze lampen, dankzij de technologie achter de LED-verlichting, de diodes zelf en het koellichaam vele malen langer meegaan dan gloeilampen. Sommige LED-lampen gaan bij gemiddeld gebruik twee decennia (of zelfs langer) mee voordat ze minder fel beginnen te schijnen. Gloeilampen gaan gemiddeld maar twee jaar mee. LED-lampen zullen ook veel minder snel dan gloeilampen plotseling stoppen met branden, waardoor je weet wanneer ze aan vervanging toe zijn.

Dan is er ook nog de hoeveelheid energie die je bespaart. Als je slechts één gloeilamp met een LED-lamp hebt vervangen kun je je energieverbruik al met 70-90% verminderen. Dit kan je gedurende de levensduur van de lamp ongeveer tussen de € 25 en € 75 besparen.

LED-lampen verbruiken veel minder energie

Het grote plaatje: LED-verlichting zet, in tegenstelling tot gloeilampen die slechts 10% van de energie omzetten in licht, maar liefst 95% van de verbruikte energie om in licht. De resterende 90% energie wordt verspild als warmte.

LED-lampen zijn, als het gaat om de richting waarin het licht schijnt, flexibeler

Gloeilampen schijnen vanuit alle hoeken licht, waardoor het richten van dat licht moeilijk wordt. LED-verlichting is al gericht, zodat je het licht beter kunt laten schijnen op de plek waar dat nodig is.

LED-lampen hebben een bereik van kleurtemperaturen

beige couch and armchair

LED-lampen zijn in verschillende lichtkleurtemperaturen te koop. Elke gloeilamp heeft een gecorreleerde kleurtemperatuur (CCT), die overeenkomt met een temperatuurschaal van Kelvin (K). Hoe lager het aantal Kelvins, hoe warmer en geler het licht is. Hoe hoger de Kelvins, hoe koeler en blauwer het licht.

Het is een kwestie van persoonlijke voorkeur om te bepalen welke kleur licht je waar nodig hebt. De kleuren die ‘natuurlijk wit’ of ‘koel wit’ zijn, zijn geweldige keuzes voor in ruimten waarin het de ambientverlichting is. Ze zijn ook geschikt voor in een keuken. Blauwer, natuurlijker licht of ‘daglicht’ lampen zijn het meest geschikt als leeslamp bij een bed.

LED-lampen zijn op een bepaalde manier dimbaar

Hoewel de meeste LED-lampen dimbaar zijn, zijn de kwaliteit van de LED-driver en de compatibiliteit met de besturing twee factoren, die de ware dimprestaties bepalen. Niet alle LED-lampen zullen compatibel met je huidige dimmer zijn, dus let hier bij de aanschaf goed op. Hoewel dimmen technisch mogelijk is, moet je dus wel controleren of alles compatibel is en volgens je normen werkt.

Leave a Comment