Doen magnetrons voedingsstoffen in eten teniet? Ze richten waarschijnlijk niet meer schade aan dan een conventionele oven. Het gemak van een magnetron valt niet te ontkennen. Hoe kun je anders restjes eten in minder dan een minuut van koud naar (kokend) heet brengen? Maar wat is de prijs voor dat gemak? Magnetrons worden ervan beschuldigd kanker te veroorzaken en voedingsstoffen in eten gaan verloren. Wat denk jij over de magnetron: is het een handig hulpmiddel voor warmteoverdracht of een dodelijk denatureringsapparaat? De feiten worden nu in beeld gebracht.

Werking magnetron

Om te beginnen is het belangrijk om te begrijpen hoe dat een magnetron (oven) werkt. Een microgolf wordt aangedreven door een magnetron (de werkelijke bron van de microgolven). Het is een mechanisme om elektriciteit om te zetten in kortgolvige energie. Een microgolf richt zich selectief op watermoleculen in eten, waardoor ze gaan trillen en snel warmte afgeven. Met andere woorden, ze verhitten gewoon eten.

Het is belangrijk in gedachten te houden dat vrijwel alle methoden om eten te verhitten (d.w.z. koken) voedingsstoffen kunnen vernietigen, en dat elke methode de smaak en voedingswaarde op zijn eigen manier verandert. Drie basisfactoren bij het koken zijn tijd, temperatuur en vochtgehalte. Over het algemeen zijn voedingsstoffen in eten stabiel ten opzichte van hitte, tenzij het eten in kwestie in water is ondergedompeld. De meeste groenten hebben van nature een hoog watergehalte, dus je hoeft meestal geen water toe te voegen bij het koken van groenten in de magnetron.

Hoezo worden voedingsstoffen vernietigd?

Waar komt het idee vandaan dat een microgolf voedingsstoffen in eten vernietigd? Een vaak geciteerde studie komt uit Spanje. Onderzoekers daar toonden aan dat de meeste voedingsstoffen in broccoli verloren gingen door een magnetron te gebruiken. De onderzoekers verhitten de broccoli echter niet gewoon in de magnetron. Ze voegden water toe aan de roosjes, waardoor de voedingswaarde van de groenten verloren is gegaan.

Verder bewijs dat water de voedingsstoffen doet verdwijnen komt van een recente studie die het effect van verschillende kookmethodes op 20 verschillende groenten onderzocht in termen van antioxidant capaciteit. Wat uit dit onderzoek naar voren is gekomen, is dat koken en koken onder druk, voor de grootste verliezen kan zorgen, terwijl droge kookmethodes, zoals het gebruik van een magnetron en bakken, meer voedingsstoffen behouden.

Een overzicht uit 2013 bekeek de gegevens van meer dan 100 studies over het effect van koken op de integriteit van voedingsstoffen in groenten en kwam tot de conclusie dat stomen de optimale verwarmingsstrategie is voor groenten, ervan uitgaande dat ze tijdens het stomen niet in contact komen met kookmateriaal (water of olie). Het lijkt erop dat water, en niet uit een microgolf, de schuld is van het lage gehalte aan voedingsstoffen in magnetronvoedsel.

Hoewel er weinig gegevens zijn die het idee ondersteunen dat een magnetron voedingsstoffen in eten kan doden, zijn er wel aanwijzingen dat het de smaak aantast, vooral omdat het moeilijk is om knapperigheid te bereiken in de koele omgeving van een magnetron.

Het eten wordt niet gelijkmatig verhit

wijn-eten

Een andere belangrijke overweging bij het gebruik van een magnetron is dat ze eten niet altijd gelijkmatig verhitten. De microgolven dringen door in voedsel tot een diepte van 2,54 tot 3,81 centimeter, terwijl de rest van het eten wordt verwarmd door warmtegeleiding daarboven. Je kunt de gelijkmatigheid van je magnetron verwarming maximaliseren door het eten te roeren of regelmatig om te draaien. Vergeet niet dat je in een magnetron minder vocht nodig hebt, omdat er minder verdamping is tijdens het kookproces.

Hoewel de magnetron veel verguisd wordt, wordt hij ook veel gebruikt: 96 procent van de huishoudens zegt er één te hebben. Magnetrons hebben een enorme impact op de samenleving vanwege hun gemak, maar ze zijn ook verantwoordelijk voor veel kleffe maaltijden, ook ongezonde maaltijden! Of dat een eerlijke ruil is, mag iedereen voor zichzelf beslissen. Maar één ding is duidelijk: Magnetrons zijn niet schuldiger aan het doden van voedingsstoffen dan conventionele ovens.

Leave a Comment