Tegenwoordig hoort douchen voor veel mensen bij de dagelijkse routine. Een goede, ontspannende douche – warm of koud – is niet alleen enorm gunstig voor je fysieke gezondheid, maar ook voor je mentale gezondheid. Meestal wordt aan een douche, in vergelijking met een badkuip, wat minder aandacht besteed. Maar door de juiste douchekraan te kiezen, kun jij ervoor zorgen dat je een aangename douche-ervaring hebt en voorkomen dat je je verbrandt of een golf koud water over je heen krijgt.

Belangrijke punten om te overwegen bij het kopen van een douche

1. De afmeting van de douche

douchecabine-wit-badkamer

Een badkamer inrichten kan een moeilijke opgave zijn. Want waar moet je nu op letten? De eerste beslissing die je moet nemen, is waar de douche zal komen. Minder uitgebreide maatregelen zijn vaak voldoende om de badkamer betaalbaarder te maken. Als je van plan bent om een douchebad, een douchewand of een douchebak te laten installeren, moet je zorgvuldig alles laten opmeten. Het kiezen van de juiste douche kan een echte uitdaging zijn met de honderden soorten, die er beschikbaar zijn. Bekijk ook de andere factoren die hier worden beschreven aandachtig voordat je beslist welke douche perfect voor je badkamer is.

2. Indeling van de badkamer

Afmetingen: meet zorgvuldig de beschikbare ruimte voor het douchegedeelte op. Aangezien douches in verschillende soorten en maten verkrijgbaar zijn, moet je bepalen of de afmetingen overeenkomen met het type douche dat je wilt gaan kopen.

Stijl: de badkamer is, zeker tijdens de ochtendspits, misschien wel de drukste kamer in je huis. Zorg ervoor dat de douche naadloos bij de functionaliteit van je badkamer aansluit. En aangezien douches in een oneindige verscheidenheid aan stijlen en afwerkingen verkrijgbaar zijn, zul je er gemakkelijk een kunnen vinden, die aan je smaak voldoet.

3. Waterdruk

wit-marmer-badkamer-modern

Het soort waterdruk in je huis maakt het gemakkelijker om te beslissen welk type douche je moet kopen. Als je bijvoorbeeld een combiketel in huis hebt, zal de waterdruk zeker hoog zijn. Een mengdouche zou hier dus goed werken.

Als een lage waterdruk een probleem in je huis is, dan is een elektrische douche (het is iets anders dan een digitale douche) de perfecte keuze voor een lagedruksysteem. Een ander belangrijk voordeel van deze douche is de onmiddellijke en de constante beschikbaarheid van warm water. Omdat het water alleen wordt verwarmd wanneer dat nodig is, is dit systeem energiezuinig en hoef je nooit te wachten tot het water is opgewarmd. Een elektrische douche zorgt, ongeacht hoeveel mensen er gebruikmaken van de douche, voor langdurig warm water. Deze douche is flexibel omdat hij ook koud water kan leveren.

4. Kies de juiste klep

Je hebt twee opties: een omschakelklep en een thermostatische klep. Een omschakelklep heeft een enkele hendel, die zowel het watervolume als de watertemperatuur regelt. Een thermostatische klep heeft twee hendels. De ene hendel regelt de hoeveelheid water en de andere klep regelt de watertemperatuur. Met deze klep kun je ook het stroomvolume wijzigen terwijl je dezelfde temperatuur behoudt. Als je geen schommelingen in de watertemperatuur wilt (vooral als kinderen en ouderen deze douche ook gebruiken), is een thermostatische douchekraan de beste optie.

5. Prijs

luxe-badkamer-uitzicht

Bepaal hoeveel je aan de douche wilt uitgeven. Als je alle bovenstaande factoren zorgvuldig in overweging neemt, krijg je een beter overzicht van de handige functies, die je voor je badkamer nodig hebt. De prijs van een douche varieert van € 35 tot € 650. In deze prijsklasse vind je honderden douches. Als je echter bereid bent om een eenmalige hogere investering te doen, kun je zeker een premium product kopen dat lang meegaat.

6. Toekomstbestendig en geschikt voor mensen met een lichamelijke beperking

Maak je douchecabine toekomstbestendig door de juiste douche voor je badkamer te kiezen. De vier basistypes van douches zijn inloop, cabine, open en gesloten.

  1. Een inloopdouche is niet alleen praktisch en stijlvol, maar heeft ook een open voorkant. Omdat deze douche zich op gelijke hoogte met de vloer bevindt, is hij eenvoudig aan te passen aan de stijl die jij wilt.
  2. Een douchecabine in de badkamer – verkrijgbaar in een vierkante, een rechthoekige of een kwadrant vorm – is klaar voor installatie omdat deze compleet met douchewanden, deur en bak wordt geleverd. Omdat deze douche-unit waterdicht is, hoef je het metselwerk in de buurt niet tegen opspattend water te beveiligen.
  3. Een open douche heeft geen deur. De waterdichte douchepanelen zijn eenvoudig te installeren en schoon te maken. Deze douche past netjes in elke badkamerindeling en je kunt de open kant plaatsen waar je maar wilt.
  4. Een gesloten douche heeft drie wanden nodig. Deze wanden kunnen glazen douchepanelen of badschermen zijn. De douchedeur voorkomt dat er water uitspat.

7. Douches voor mensen met een lichamelijke beperking

luxe-badkamer-modern

Mensen met een lichamelijke beperking en senioren moeten mogelijk onder de douche begeleid worden. Zorg ervoor dat de ergonomie en de indeling van je douche een gemakkelijke toegang, comfort en veiligheid bieden. De kleinste douchemaat, die comfortabel plaats aan twee personen biedt, is 120x80cm. Installeer een bredere deur om het in- en uitstappen te vergemakkelijken. Een open douche is ideaal voor rolstoelgebruikers en antislip douchezitjes verbeteren de veiligheid.

Vind je perfecte douche

Een douche is een belangrijk onderdeel van je badkamer. In feite is het om verschillende redenen erg belangrijk. Naast het functionele aspect, moet je speciale aandacht aan het veiligheidsaspect besteden. Je moet je gezinsleden – vooral jonge kinderen – beschermen tegen thermische schokken en brandwonden, aangezien dit heel gemakkelijk kan gebeuren. Natuurlijk is het installeren van een verbrandingsbeveiliging een onfeilbare oplossing tegen dit gevaar.

Leave a Comment