Bij een douchecabine kopen komt veel bij kijken. Om je te helpen bij het maken van de juiste keuzes, hebben wij grondig onderzoek gedaan en tips voor je op een rijtje gezet om de juiste douchecabine te kunnen vinden.
Voordat we beginnen, kan het helpen om je eerst uit te leggen wat een douchecabine nu precies is. Een douchecabine wordt ook wel een douchecel genoemd en wordt meestal geleverd met één of meer glazen panelen, die de doucheruimte omsluiten en de rest van de kamer beschermen tegen spatten en nat worden. Soms geleverd met een deur, die kan schuiven, draaien, zwenken of openklappen of in het geval van een inloopdesign zonder deur, zijn douchecabines er in alle soorten en maten met of zonder douchebak.
6 dingen die je moet overwegen.
1. De ruimte in de badkamer
Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar het eerste dat je moet overwegen, is of je daadwerkelijk een douchecabine in je badkamer kunt plaatsen. Als je een bestaande douchecabine vervangt of een bad verruilt voor een douche, zou dit relatief eenvoudig moeten zijn. Als je echter voor de allereerste keer een cabine in een ruimte plaatst, moet je de afmetingen en de indeling van de badkamer zorgvuldig bekijken.
Andere aandachtspunten zijn het het soort badkamer waarvoor je een douchecabine wilt maken:
- Is het voor de grote badkamer in huis?
- Is het voor je ensuite of een aparte doucheruimte?
Als dit het geval is, kan dit van invloed zijn op het type douchecabine dat het beste in de ruimte past. Met een beetje goede planning is het mogelijk om een douche in een krappe ruimte te plaatsen en het gebruik van de badkamer comfortabeler te maken. Bedenk hoeveel ruimte en hoogte er precies beschikbaar is. Als je bijvoorbeeld een douche op een krap plekje wilt inbouwen, zoals in een hoek of in een nis, kies dan voor een draaideur of een opvouwbare douchedeur.
2. De muur en de positionering
Het is belangrijk dat je ook nadenkt over waar je de douchecabine plaatst. Staat het in de hoek of in een aparte afgesloten ruimte? Dit heeft invloed op het type douchebak en het type deur dat je nodig hebt. Als je de cabine bijvoorbeeld in een nis past, heb je misschien alleen een douchedeur nodig in plaats van een volledige douchecabine.
Als je een oude douchecabine vervangt, plaats dan indien mogelijk de nieuwe douchecabine in dezelfde positie als de oude, aangezien dit veel minder loodgieterswerk vereist omdat de waterleidingen en de afvoer dan al op de juiste plaats zitten.
3. Soorten glas
Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen:
- Gehard glas van 8mm of 10mm is zeer duurzaam, gaat lang mee, is veilig en ook gemakkelijk schoon te maken, waardoor het een perfecte keuze is.
- Gehard veiligheidsglas is altijd een goede keuze voor in een natte ruimte of voor een douchecabine.
- Houd er rekening mee dat dikker glas vanwege het extra gewicht meer ondersteuning nodig heeft.
- Afhankelijk van de vorm geldt dat, hoe groter het glas is of hoe meer gebogen het is, des te minder dik het kan zijn.
- Als je budget krap is of als je het uiterlijk van dikker glas niet mooi vindt, dan is glas van 4mm of 6mm een goede keuze.
- Ga op zoek naar glas met een gemakkelijk te reinigen coating, die de vorming van zeepresten, vuil en kalk helpt verminderen.
- Bescherming van de randen: glas dat geen beschermende omlijsting heeft, kan vooral als het vaak gebruikt wordt gemakkelijker afsplinteren of breken. Een douchecabine met een sterke aluminium omlijsting ondersteunt het glas en houdt het goed beschermd
4. Wel een douchebak of juist geen douchebak?
Als je op zoek bent naar een alles-in-één oplossing, is het kopen van een douchecabine met een douchebak een betere optie, aangezien de douchebak speciaal zal worden ontworpen om in de cabine te passen, waardoor de kans op lekkage wordt verkleind.
Door de cabine en de douchebak samen te kopen, hoef je niet na te denken over de grootte van de douchebak, maar je moet bij het ontwerpen van een douchecabine wel goed nadenken over de afmetingen van de douchebak en van de douchedeur.
Sommige douchecabines worden compleet met een bijpassende douchebak geleverd, wat een goede pasvorm garandeert.
5. Het beschermen van de wanden
De binnenwanden van de douchecabine hebben extra bescherming tegen water nodig en dit kan worden bereikt met douchewandpanelen of -tegels.
Douchewandpanelen zijn, vanwege de volgende voordelen, hard op weg een populair alternatief voor tegels te worden:
- Ze zijn sneller en gemakkelijker te installeren, zonder dat lastige voegen of op maat maken nodig is. Snijd het paneel eenvoudig op maat en het past.
- Ze zijn rendabeler en kosten doorgaans minder per vierkante meter dan tegels.
- Ze zijn gemakkelijker te onderhouden en hebben geen voeglijnen waar schimmel in kan ontstaan.
- Ze bieden een naadloze afwerking, met nagenoeg onzichtbare voegen.
- Ze zijn verkrijgbaar in een enorm scala aan kleuren en patronen, waaronder dessins met steen- en houteffect om zo perfect bij de rest van het interieur te passen.
Wandtegels zijn, vanwege hun stijlvolle uiterlijk en slijtvastheid, ook een populaire keuze. Hier volgen enkele aandachtspunten bij het betegelen van de muren in de doucheruimte:
- Denk bij het installeren van een douchecabine goed na over de keuze van de tegel en hoeveel van de muur je wilt betegelen. Doe dit voordat je de douchebak installeert, want je hoeft alleen maar tot aan de douchebak te betegelen.
- Wanneer je een cabine in een natte ruimte installeert, moet je ervoor zorgen dat alle ruimtes, inclusief de vloeren en de muren, correct zijn betegeld en zijn afgedicht. Je kunt echter ook kiezen voor een inloopdouche, waardoor er minder tegels op de vloer hoeven worden gelegd.
6. Links of rechts passend?
Om erachter te komen waar jij je douchecabine het beste kunt plaatsen, moet je de indeling van de ruimte goed bekijken en bedenken of de deur naar links of naar rechts moet openen. Een goede tip is om ook aan te geven waar ramen, deuren of andere obstakels zich bevinden. Op die manier kun je goed zien waar je je douchecabine moet plaatsen en kun je precies berekenen hoeveel ruimte je hebt.
Leave a Comment