Een draadloze muis; erg handig, je kunt er overal mee verbinding maken en je hebt geen last van een draad die overal achter blijft hangen. Kan een draadloze muis echter ook een veiligheidsrisico vormen voor alle data die je op je computer hebt opgeslagen? In dit artikel gaan we dieper in op de draadloze muis en of deze daadwerkelijk een gevaar kan zijn!

Waarom een veiligheidsrisico?

black and gray cordless computer mouse

Je zou denken dat een draadloze muis geen veiligheidsrisico kan vormen voor je computer. Volgens de startup Bastille is niets minder waar. Veel draadloze muizen maken namelijk geen gebruik van encryptie wanneer je de usb-aansluiting in je computer steekt. Hackers zijn tegenwoordig namelijk in staat om bepaalde bestanden naar de usb-aansluiting te verzenden. Hierdoor kunnen zij toegang krijgen tot de data op je computer.

Uit tests die zij gedaan hebben, is het mogelijk om tot ongeveer 180 meter deze data naar de usb-aansluiting te verzenden. Deze data laat de computer denken dat het te maken heeft met een draadloos toetsenbord, waardoor ook het invoeren van tekst is toegestaan. Hierdoor kunnen hackers binnen enkele seconden toegang krijgen tot jouw laptop of computer en je volledig buitensluiten.

Waar Bastille tot nu toe alleen onderzoek heeft gedaan naar de draadloze muizen, verwachten zij dat het in veel gevallen ook mogelijk is met andere apparatuur die door middel van Bluetooth is aangesloten op je computer, tablet of zelfs televisie.

Hoe kun je dit tegengaan?

Er zijn een aantal manieren om dit gevaar tegen te gaan. Allereerst is het een goede optie om geen gebruik te maken van draadloze apparaten die door middel van een dongle verbinding maakt met je laptop of elektronische apparaat. In het geval van een muis zou je dus over moeten stappen op een muis met draad.

Wil je hier toch gebruik van blijven maken, dan kun je er nog altijd voor kiezen om een draadloze muis te kopen waarbij gebruikgemaakt is van encryptie. Dit maakt het voor hackers moeilijker om toegang te krijgen tot jouw draadloze muis.

Welke andere maatregelen kan ik nemen?

draadloze-muis

Nu je toch bezig bent om je computer te beveiligen, zijn er nog een aantal tips om de algehele veiligheid van je computer of laptop te verbeteren. Deze tips zullen de veiligheid van je apparatuur sterk verhogen.

Gebruik een VPN

Allereerst is een Windows VPN sterk aan te raden als je gebruik maakt van een Windows laptop of tablet. Met een VPN maakt je computer verbinding met een externe server, waardoor het voor hackers niet mogelijk is om te zien waar jij je op dat moment bevindt. Je computer neemt namelijk het IP-adres van de externe server aan.

Daarnaast zorgt een VPN ervoor dat de data die je verzendt en ontvangt, wordt versleuteld. Hierdoor kunnen hackers de data ten eerste moeilijker onderscheppen, maar daarnaast ook niet inzien omdat deze versleuteld is. Hierdoor hoef jij je geen zorgen te maken om de dataveiligheid wanneer je over het internet surft.

Een extra voordeel dat hierbij komt kijken, is dat je content kan raadplegen die op jouw geografische locatie mogelijk niet beschikbaar is. Doordat je verbinding maakt met een externe server, denkt de site dat jij je op een andere locatie bevindt. Hierdoor kun je de content toch raadplegen.

Stel twee factor-authenticatie in

Twee factor-authenticatie wordt tegenwoordig door steeds meer bedrijven gebruikt. Bij twee factor-authenticatie heb je namelijk een extra laag van beveiliging op je account zitten. Wanneer je namelijk probeert in te loggen, heb je twee wachtwoorden nodig. Allereerst het wachtwoord van je account. Deze zorgt ervoor dat er een bericht naar bijvoorbeeld je mobiele nummer wordt verzonden. In dit bericht staat een korte, vaak 4-cijferige code, die je vervolgens op de website moet invullen. Heb je dit gedaan, pas dan heb je toegang tot je account.

Gebruik een passwordmanager

Een passwordmanager is de laatste tip die de veiligheid van jouw computer sterk gaat verbeteren. Bij dit programma heb je één masterwachtwoord nodig, die je vervolgens toegang geeft tot je wachtwoorden. Deze wachtwoorden kun je door de passwordmanager laten genereren, waardoor je geen persoonlijke ‘band’ hebt met het wachtwoord. Aangezien veel mensen een persoonlijke verwerking van het wachtwoord hebben, spelen hackers hier vaak op in. Bij een passwordmanager is dit echter niet mogelijk.

Het is dus niet aan te raden om gebruik te maken van een draadloze muis. Doe je dit toch, koop er dan eentje met encryptie. En om de veiligheid van je computer nog verder te verhogen, kun je dan meteen een VPN installeren, een passwordmanager aanschaffen en twee factor-authenticatie instellen. Vanaf nu surf jij veilig over het web!

Leave a Comment