Bij het publicitaire geweld rond Late Rembrandt in het Rijksmuseum zou een andere unieke tentoonstelling te weinig aandacht kunnen krijgen. Laten wij in elk geval die fout niet maken. De 19de eeuw is dé eeuw van de aquarel. Vrijwel alle bekende Nederlandse kunstenaars hebben een prachtig oeuvre in waterverf nagelaten. In nauwe samenwerking presenteren Teylers Museum in Haarlem en De Mesdag Collectie in Den Haag de komende maanden de dubbeltentoonstelling ‘De aquarel’. De tentoonstelling in Teylers geeft een panoramisch beeld van de ontwikkeling van de Nederlandse aquarel in de 19de eeuw, van Koekkoek tot Mondriaan. De tentoonstelling bij De Mesdag Collectie gaat, in het kader van het Mesdag-jaar, in op de belangrijke rol van Hendrik Willem Mesdag als vervaardiger, verzamelaar en promotor van de aquarel. Gaan bekijken!>>

header_hwm0201_s_gpca

Bij het publicitaire geweld rond Late Rembrandt in het Rijksmuseum zou een andere unieke tentoonstelling te weinig aandacht kunnen krijgen. Laten wij in elk geval die fout niet maken, want ook dit is erg mooi. De 19de eeuw is dé eeuw van de aquarel. De artistieke idealen van die tijd vonden in dit medium een perfecte uitingsvorm. Ook in Nederland stonden aquarellen bij kunstenaars en verzamelaars in hoog aanzien. Vrijwel alle bekende Nederlandse kunstenaars hebben een prachtig oeuvre in waterverf nagelaten. In nauwe samenwerking presenteren Teylers Museum in Haarlem en De Mesdag Collectie in Den Haag de komende maanden de dubbeltentoonstelling ‘De aquarel’. De tentoonstelling in Teylers geeft een panoramisch beeld van de ontwikkeling van de Nederlandse aquarel in de 19de eeuw, van Koekkoek tot Mondriaan. De tentoonstelling bij De Mesdag Collectie gaat, in het kader van het Mesdag-jaar, in op de belangrijke rol van Hendrik Willem Mesdag als vervaardiger, verzamelaar en promotor van de aquarel.

‘De aquarel’ laat zien hoe de aquareltechniek zich in de loop van de eeuw ontwikkelde van de ‘gekleurde tekeningen’ van romantische meesters als Koekkoek, tot de uiterst sfeervolle, impressionistische waterverfschilderijen van kunstenaars uit de Haagse School als Mauve, Israëls en Weissenbruch. Beide tentoonstellingen tonen topstukken uit eigen collecties, aangevuld met werk uit particuliere en andere museale collecties. Veel van deze werken zijn door hun kwetsbaarheid zelden te zien en bij een groot deel van het publiek nog onbekend. Tijdens de dubbeltentoonstelling zijn er tal van activiteiten en lezingen. U bent er van harte welkom van 21 februari t/m 7 juni. Dit lijkt ons, net als Late Rembrandt, een absolute must voor kunstliefhebbers!

dd_029_web

Leave a Comment