De begrafenis van Alexander de Grote zou de duurste in de geschiedenis zijn. Twee jaar lang zou het lichaam van de koning in honing zijn bewaard, terwijl ambachtslieden de gouden kist en de begrafeniskoets bouwden die zijn lichaam van Babylon naar Macedonië zouden vervoeren. We weten het niet zeker, maar ze schatten de kosten van zijn begrafenis en de extravagante ceremonies op ongeveer 481 miljoen euro. Daar kan geen uitvaartverzekering meer tegenop!

Over de kosten van meer recente begrafenissen kunnen we duidelijker zijn, waarbij popsterren, politici en Royalty’s de uitgaven voor begrafeniskosten aanvoeren.

De duurste Koninklijke begrafenissen

Door de geschiedenis heen zijn de begrafenissen van de Britse koninklijke familie uitbundige aangelegenheden geweest, maar in de recente herinnering moet de begrafenis van prinses Diana de meest memorabele zijn.

Diana’s tragische dood in 1997 veroorzaakte een enorme golf van emoties in Groot-Brittannië en de rest van de wereld. De begrafenis van de ‘volksprinses’, die op 36-jarige leeftijd in Parijs bij een auto-ongeluk om het leven kwam, werd wereldwijd door naar schatting 2,5 miljard mensen bekeken. De begrafenisdienst kostte ongeveer 11 miljoen euro tegen de huidige prijzen en volgde nauwgezet de opzet van het plan voor de begrafenis van de koningin-moeder. Onder de rouwenden bevonden zich politici en beroemdheden, waarbij Elton John ‘Candle in the Wind’ zong.

Elizabeth, de koningin-moeder, stierf in 2002 op 101-jarige leeftijd. Haar staatsbegrafenis zou, gecorrigeerd voor inflatie, iets minder dan 11 miljoen euro hebben gekost. Naar schatting 200.000 mensen betuigden hun respect en liepen langs haar kist in Westminster Hall in het Palace of Westminster, waar ze in staat lag.

Toen haar kist om 11.30 uur Westminster Abbey bereikte, namen mensen in het hele Verenigd Koninkrijk twee minuten stilte in acht. Meer dan een miljoen mensen waren aanwezig in het gebied buiten Westminster Abbey op de dag van haar begrafenis en langs de route van het centrum van Londen naar haar laatste rustplaats in Windsor Castle.

Prins Philip was onlangs, ondanks dat hij de langst dienende gemalin van de kroon is, een Koninklijke die geen ophef wilde. Hij stond erop dat hij geen staatsbegrafenis zou krijgen en hoewel de totale kosten nog niet bekend zijn gemaakt, wordt dit geschat op een veel bescheidener bedrag, deels vanwege de beperkte aanwezigheid.

De duurste begrafenissen van popsterren

Voor popsterren is hun afscheid de laatste gelegenheid om een blijvende indruk te maken en Queen of Soul Aretha Franklin haalde in 2018 zeker het onderste uit de kan. In de week dat ze te rusten lag in een open kist waren er vier high-fashion kostuumwisselingen voordat ze uiteindelijk in een volledige gouden jurk werd omgekleed om te rusten gelegd te worden.

Aretha’s hele dag durende uitvaartdienst, bijgewoond door een stellaire lijst van beroemdheden, kostte meer dan € 325.000 Als je de uitgaven voor designer outfits, de modernste balseming, begrafenis bloemstukken van orchideeën en rozen en een 12 uur durende zaalhuur bij elkaar optelt, is het niet moeilijk te begrijpen waarom.

De begrafenis van Elvis Presley in 1977 was een minder belangrijke aangelegenheid, maar zou tegen de huidige prijzen nog steeds bijna €23.000 hebben gekost. Toch stonden meer dan 30.000 fans in de rij om het lichaam van ‘The King’ in zijn huis in Graceland te bekijken.

De duurste begrafenissen van politici

Minder glamoureus maar niet minder duur waren de begrafenissen van sommige leiders van de wereld.

De begrafenis van de Britse oorlogsleider Winston Churchill werd bijna tien jaar voor zijn dood in 1965 gepland. De staatsbegrafenis van de voormalige premier werd uitgevoerd als een militaire operatie en bestond uit een optocht naar de St Paul’s kathedraal, waar de koningin aanwezig was. Destijds kostte de begrafenis ongeveer €250.000, maar gecorrigeerd voor inflatie zou dat tegenwoordig bijna €3 miljoen kosten.

In 2013 werd de eerste vrouwelijke premier van Groot-Brittannië, Margaret Thatcher, geëerd met een begrafenisdienst in St Paul’s. Hoewel het geen volledige staatsbegrafenis was, waren er 2.000 rouwenden aanwezig en kostte de ceremonie – deels gepland door Margaret Thatcher zelf – 4 miljoen euro. De familie Thatcher nam de kosten van vervoer, bloemen en crematie voor haar rekening, maar het grootste deel van de kosten (voor politie en beveiliging) werd gedekt door de Britse regering.

Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan kostte de staatsbegrafenis van John F Kennedy in 1963 meer dan 14 miljoen euro. Honderdduizenden mensen stonden bij ijzige temperaturen in de rij om zijn met vlaggen gedrapeerde kist te bekijken in het Capitool in Washington DC, nadat zijn lichaam was teruggebracht uit Dallas, waar hij was vermoord. Vertegenwoordigers van meer dan 90 landen woonden de begrafenis van JFK bij.

De staatsbegrafenis van Ronald Reagan in 2004 was naar verluidt een van de duurste van alle voormalige presidenten en kostte naar schatting € 711 miljoen. Hoewel dit ongelooflijk extravagant klinkt in vergelijking met de begrafenis van Kennedy, omvatten de kosten ook de beveiliging – de begrafenis van Reagan was het eerste grote openbare evenement in de VS na de aanslagen van 11 september – en meer dan €344 miljoen voor de lonen van federale werknemers die de dag vrij kregen en de sluiting van de beurs.

Reagan’s begrafenisdienst in de Washington National Cathedral werd bijgewoond door ongeveer 4.000 met 700 genodigden waaronder Margaret Thatcher, Arnold Schwarzenegger en Mickey Rooney. Als een van de langst levende Amerikaanse presidenten – hij stierf op 93-jarige leeftijd – werd Reagan’s begrafenis bijgewoond door de dienstdoende president George W Bush en vier voormalige presidenten.

Leave a Comment