Een hoge isolatie in huis brengt vele voordelen met zich mee. Zo verbetert een goede isolatie het wooncomfort aanzienlijk en kun je het hele jaar door flink besparen op energiekosten. Bovendien verhoogt het de waarde van je huis op de woningmarkt. Als je je woning beter wil isoleren, dan zul je waarschijnlijk aan de slag gaan met het dak en je muren. Toch zit een betere isolatie ook vaak in de kleine dingen die je mogelijk over het hoofd hebt gezien.

Kunststof kozijnen met hoge isolatiewaarden

kunstof-kozijn

Beschikt jouw woning nog over houten kozijnen? Dan wordt het hoog tijd om deze te vervangen. Houten raamkozijnen hebben namelijk een vrij lage isolatiewaarde (Uw 0.85 W/m²K), vooral als je deze waarde vergelijkt met moderne kozijnen. Zo hebben kunststof kozijnen een hogere isolatiewaarde (0.98 W/m²K) en hebben deze raamkozijnen nog veel meer voordelen ten opzichte van houten kozijnen. Voor een betere isolatie in huis kan het dus veel opleveren om je kozijnen te laten vervangen.

Naast de hoge isolatie, waarom zou je nog meer kunststof kozijnen kopen? Simpel: de kunststof kozijnen kunnen vrijwel iedere uitstraling aannemen die je wil. Als je bijvoorbeeld erg fan was van de houten kozijnen, dan kan deze stijl met kunststof gemakkelijk worden nagebootst. Zo kunnen er houtnerven worden gesimuleerd waardoor het net echt lijkt. Je hebt dus veel vrijheid in de afwerking van de kozijnen en bovendien kun je uit veel verschillende kleuren kiezen. Het is zelfs mogelijk om binnen en buiten een andere kleur aan je kozijnen te geven.

Kieren bij ramen en deuren dichten voor een hoge isolatie

hordeur-groot

Koude lucht kan via kieren en kleine gaten je huis binnensluipen. Deze gaten bevinden zich bij ramen, deuren en zelfs stopcontacten. De openingen kunnen warmteverlies behoorlijk stimuleren, wat consequenties heeft voor het comfort in huis en voor de energierekening. Voorkom dat dit soort kleine openingen een negatief effect op je woning gaan hebben en dicht ze zo snel mogelijk. Met een kaars kun je controleren of je deuren en ramen goed geïsoleerd zijn. Als de vlam flikkert kun je ervan uitgaan dat er lucht door de kieren heen stroomt.

Om de kieren bij ramen te dichten kun je montageschuim, oftewel isolatieschuim, aanschaffen. Je kunt deze kit bij ramen en kozijnen gebruiken om af te komen van kleine openingen. Voor deuren kun je tochtstrips aanschaffen die je gemakkelijk op kan plakken. Het is overigens ook mogelijk om deze strips aan te brengen op kozijnen, mocht je dit willen. Verder kan het nodig zijn om stopcontacten te voorzien van stopcontactbeveiligers. Stopcontacten die aan de buitenmuur bevestigd zijn kunnen mogelijk koude lucht doorlaten, maar met de speciale stopcontactbeveiligers houd je deze lucht voortaan buiten.

Vergeet ook niet om je brievenbus te isoleren! Als je brievenbus aan je voordeur is bevestigd kan er iedere dag veel koude lucht naar binnenstromen. Als je je hand voor de opening houdt zul je de wind waarschijnlijk al kunnen voelen. Ook dan kun je tochtstrips plaatsen om zo je woning nog beter te isoleren.

Leave a Comment