Een dynamisch energiecontract is een contract waarbij de energieprijs niet vaststaat, maar fluctueert. De energieprijs wordt bepaald op basis van de actuele marktprijzen. De tarieven voor stroom worden berekend per uur en de tarieven voor gas per dag. Dit betekent dat je als klant kan profiteren van lagere energieprijzen op de energiemarkt, maar dat je ook meer kan betalen als de energieprijzen stijgen.

Voordelen van een dynamisch energiecontract

– Lagere energieprijzen. Als de energieprijzen dalen, betaal je als klant ook minder.
– Flexibel contract. Je kunt namelijk overstappen naar een ander contract als je niet meer tevreden bent met het dynamische contract. Opzeggen kan namelijk iedere maand.
– Mogelijkheid om te besparen op energiekosten. Als je bewust omgaat met je energieverbruik en zorgt dat je energieverbruik laag blijft tijdens piekuren, kan je veel geld besparen. Je kunt je verbruik én de actuele tarieven continu zien en bijhouden in een speciale app. Op die manier betaal je nooit teveel en bespaar je optimaal. Het mooie hiervan is dat je op ‘goedkope tijden’ je wasmachine kunt aanzetten of de droger. Inspelen op deze slimme momenten is het grootste voordeel van een dynamisch energiecontract.

Nadelen van een dynamisch energiecontract

contract

– Onzekerheid. Je weet niet wat de energieprijs in de toekomst zal zijn. Met deze onzekerheid moet je om kunnen gaan. Als je er stress van krijgt, kun je beter voor een vast energiecontract gaan.

– Hogere kosten als de energieprijzen stijgen. Het kan gebeuren dat de energieprijzen onverwacht stijgen en je meer betaalt dan je had verwacht. Dit gebeurt onder andere in onzekere tijden, bijvoorbeeld als het oorlog is. Dit hebben we gezien toen er oorlog uitbrak tussen Rusland en Oekraïne.

– In de winter verbruik je veel meer energie dan in de zomer, waardoor je in de wintermaanden een hoge rekening krijgt. Dit moet je financieel gezien wel kunnen opvangen, anders kom je in de problemen.

Is een dynamisch energiecontract geschikt voor jou?

Een dynamisch energiecontract kan voordelig zijn als je flexibel bent en graag wil profiteren van lagere energieprijzen. Ook als je bewust omgaat met je energieverbruik kan het contract voordelig zijn. Het is belangrijk om goed te overwegen of de onzekerheid en mogelijk hogere kosten opwegen tegen de voordelen van het contract. Overleg eventueel met een energieadviseur of dit contract voor jou een goede keuze is. Aan de andere kant: als je het probeert en het blijkt totaal niet bij jou te passen, dan kun je ook zo weer van je contract af. Dat komt omdat het een flexibel contract is dat je maandelijks kunt opzeggen. Het loont dus zeker om het eens te proberen. Baat het niet, schaadt het niet.

Leave a Comment