Ben je op zoek naar een zakelijke onderneming die weinig investeringen vooraf vereist en volop groeimogelijkheden heeft? Als dat zo is, is een e-commercebedrijf misschien wel het perfecte bedrijf voor jou. Hoe dan ook, een e-commercebedrijf biedt enorme kansen als het op de juiste manier is opgezet. Het runnen van een e-commercebedrijf geeft ondernemers flexibiliteit en reikt verder dan een fysieke winkel. Maar voordat je met een e-commercebedrijf begint en het door laat groeien, moet je deze stappen bij het starten van het bedrijf echt overwegen. Daarnaast zijn er ook gratis e-commerce trainingen voor iedereen op het internet te vinden om je op weg te helpen.

1. Voorzien in een behoefte

website-surfen

E-commercebedrijven falen vaak omdat ze productgericht en niet klantgericht zijn. Veel ondernemers bedenken een geweldig productidee en gaan pas na de lancering op zoek naar een markt. Je moet echter eerst een behoefte in een markt vinden en vervolgens een oplossing creëren, die aan die behoefte voldoet. Hoewel je geweldige productidee uiteindelijk wel een markt kan vinden, zul je succesvoller zijn als je eerst de behoefte vindt.

Gelukkig zijn er enkele eenvoudige manieren om naar behoeften te zoeken:

  • Bezoek om echte problemen te vinden forums en op zoekopdrachten gebaseerde websites.
  • Gebruik tools zoals SEMRush en Google Keyword Planner om te bekijken op welke termen mensen het vaakst zoeken.
  • Ga naar beurzen of gebruik social media om met mensen en experts uit de sector te communiceren om nieuwe kansen te kunnen vinden.

2. Evalueer jouw idee

Nadat je een idee hebt gevonden, dat aan een behoefte voldoet, moet je het productidee verder evalueren waarbij je specifiek naar het marktpotentieel, de concurrentie, de productcriteria en de markttrends kijkt. Voor het marktpotentieel kun je een tool zoals bijvoorbeeld Buzzsumo gebruiken om je idee te onderzoeken en te achterhalen welke artikelen, video’s en infographics over een specifiek onderwerp het meest op social media worden gedeeld.

Is dit een populair onderwerp? Als dat zo is, is er echt reden om optimistisch te zijn. Bovendien moet je overwegen hoe het product zal worden vervaardigd, geprijsd, op de markt zal worden gebracht en verzonden. Hoe grondiger je in je analyse bent, hoe groter de kans dat je e-commercebedrijf slaagt.

3. Neem de tijd voor de website

website-code

Eén van de meest cruciale stappen bij het starten van een e-commercebedrijf is het ontwerpen en het bouwen van de website. Buiten het product zelf, is je site de op één na beste weergave van je merk. In feite is de gemiddelde aandachtsspanne van een mens 6 tot 8 seconden, wat betekent dat je een snelle, heldere en goed ontworpen website nodig hebt om de aandacht van klanten te vangen en te kunnen verkopen.

Als je net begint, houd het dan simpel. Wees niet bang om je website vóór een officiële lancering in een bètaversie te lanceren om echte klanten binnen te halen en toegang tot hun feedback te krijgen. Als je bedrijf begint te groeien, moet je ook naar manieren zoeken om de gebruikerservaring op je website continu te verbeteren. Dit is jouw online winkel en je moet deze zo klantvriendelijk mogelijk maken.

4. Schrijf geweldige content

Als je online winkel één van de belangrijkste elementen van je e-commerce succes is, dan is de content op de website cruciaal. Onsite content is de beste manier voor je om de voordelen van je product te verwoorden en de bezoeker over te halen om bij je te kopen. De content moet niet alleen aantrekkelijk genoeg zijn om de aandacht te trekken, maar moet ook informatief genoeg zijn zodat gebruikers snel de voordelen van je product kunnen begrijpen.

Het schrijven van goede content begint met een goed begrip van het schrijven van koppen. Dit is niet alleen het eerste wat bezoekers zien wanneer ze op een pagina terechtkomen, maar het is waarschijnlijk ook het enige dat gebruikers op een pagina lezen. Naar schatting leest 80% van de mensen een kop op een pagina en maar 20% leest nog iets anders op die pagina. Het is dus van cruciaal belang om te beginnen met een geweldige kop. Richt je daarna op het beschrijven van het probleem, het formuleren van de oplossing en het creëren van een gevoel van urgentie.

5. Gebruik onsite en offsite SEO

website-laptop

Net zoals je je fysieke winkel op de markt zou brengen, moet je ook manieren vinden om je e-commercewinkel op de markt te brengen. SEO is één van de beste manieren om dat te doen. Zorg ervoor dat je unieke productbeschrijvingen voor al je artikelen maakt. Dit omvat kleur- of maatvariaties. Hoe meer unieke, relevante content je op je site hebt, hoe groter de kans is dat je producten in zoekopdrachten worden weergegeven.

Naast content moet je ook een strategisch plan hebben om interne links naar je website te genereren. Er zijn een aantal verschillende manieren om backlinks te genereren, van het plaatsen van gasten en getuigenissen tot interne links en PR-bereik. Welke methode je ook kiest, wees je bewust van de voordelen van interne links voor je SEO.

6. Gebruik e-mailmarketing

E-mailmarketing is een ander krachtig hulpmiddel voor e-commerce winkels om te groeien en hun klantenbestand te behouden. In feite is een actieve e-maillijst waarschijnlijk veel waardevoller dan een willekeurig aantal volgers op social media. E-mails zijn een persoonlijk communicatiemiddel waarmee je direct bij je doelgroep komt. Als je e-mailmarketing op de juiste manier gebruikt, zal je bedrijf geweldige resultaten kunnen boeken.

Naarmate je je e-maillijsten laat groeien, is het belangrijk om je te concentreren op segmentering. Verzamel zoveel mogelijk informatie voor je lijsten en verdeel de contacten op basis van of ze hebben gekocht, wat ze hebben gekocht, waar ze zich bevinden en andere relevante variabelen voor je productaanbod. Dit zal je helpen om je e-mails zo goed mogelijk op maat te maken.

7. Maak het afrekenen gemakkelijk

woman holding black smartphone near silver macbook

Voorkom een te ingewikkeld afrekenproces. In wezen wil je dat je klanten bij het manoeuvreren op je website een naadloze gebruikerservaring hebben. Dit is vooral van belang bij het uitchecken en het betalen (het belangrijkste onderdeel voor het bedrijf). Enkele van de gemakkelijkste tips om het afreken proces te verbeteren, zijn:

  • Zorg ervoor dat je site mobiel- en desktopvriendelijk is.
  • Vermijd het vereisen van klantaccounts (optioneel aanmaken).
  • Maak standaardinstellingen de goedkoopste opties.
  • Vul zo veel mogelijk automatisch in en heb alleen de minimale informatie nodig.
  • Sla belangrijke informatie op als deze meerdere keren nodig is.
  • Betaalmogelijkheden hebben, waaronder de meest voorkomende, zoals bijvoorbeeld PayPal.

E-commercebedrijven bieden ondernemers oneindig veel mogelijkheden. Met de huidige wereldeconomie kun je je klanten altijd en overal bereiken. Als je overweegt om je eigen e-commercewinkel te lanceren, moet je ervoor zorgen dat je de bovenstaande tips volgt.

Leave a Comment