De laatste jaren zijn e-sigaretten een zeer populair hulpmiddel voor het stoppen met roken geworden. Ook wel bekend als vapen, is het veel minder schadelijk dan het roken van normale sigaretten en kunnen e-sigaretten je helpen om voorgoed te stoppen met roken.

Wat zijn e-sigaretten en hoe werken ze?

Een e-sigaret is een apparaatje waarmee je nicotine in de vorm van damp in plaats van rook kunt inhaleren.

E-sigaretten verbranden geen tabak en produceren ook geen teer of koolmonoxide wat twee van de meest schadelijke elementen van tabaksrook zijn.

In de e-sigaret wordt de vloeistof, die nicotine, propyleenglycol en/of plantaardige glycerine en smaakstoffen bevat, verwarmd. Je moet dus altijd e liquid kopen, alleen doe je er veel langer mee dan normale sigaretten.

Het roken van een e-sigaret staat beter bekend als vapen.

Welke soorten e-sigaretten zijn er?

Er zijn verschillende modellen beschikbaar bij damp-e:

  • Cigalikes lijken op tabaksigaretten en kunnen wegwerpbaar of oplaadbaar zijn.
  • Vape pennen of pen vaporizers hebben de vorm van een pen of een staafje, waar de e-vloeistof, de vervangbare filters en de oplaadbare batterij in kunnen.
  • Pod-systemen zijn compacte oplaadbare apparaatjes, vaak in de vorm van een USB-stick met plaats voor capsules met vloeistof.
  • Mods of ook wel boxmods genoemd, zijn er in verschillende vormen en maten, maar zijn over het algemeen de grootste apparaten. Ze hebben een hervulbare cardridge, een oplaadbare batterij die langer meegaat en standen om de e-sigaret mee in te stellen.

Hoe kies ik de juiste e-sigaret voor mij?

Een oplaadbare e-sigaret met een hervulbare cartridge levert effectiever en sneller dan een wegwerpmodel en geeft je waarschijnlijk ook een betere kans om te stoppen met roken.

Als je een lichtere roker bent, kun je een cigalike, een vape pen of een pod systeem proberen. Als je een zwaardere roker bent, is het raadzaam om een vape pen, een pod systeem of een mod te proberen. Het is ook belangrijk om de juiste sterkte van de e-vloeistof te kiezen om zo aan je behoeften te kunnen voldoen. Een gespecialiseerde vape-shop kan je helpen om het juiste apparaat en de juiste vloeistof te vinden. Je kunt advies krijgen van een gespecialiseerde vape-winkel bij jou in de buurt of je kunt online een kijkje nemen.

Zal een e-sigaret mij helpen bij het stoppen met roken?

Vele duizenden mensen zijn al met behulp van een e-sigaret gestopt met roken. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat ze effectief kunnen zijn bij het afbouwen van je nicotine gebruik.

Het gebruik van een e-sigaret kan je helpen om je verlangen naar nicotine te beheersen. Om er het beste uit te kunnen halen, moet je ervoor zorgen dat je het zoveel gebruikt als nodig is en met de juiste sterkte nicotine in je e-vloeistof.

Uit een groot klinisch onderzoek dat in in 2019 in het VK werd gepubliceerd, bleek dat in combinatie met een deskundige persoonlijke ondersteuning, mensen die e-sigaretten gebruikten om te stoppen met roken twee keer zoveel kans van slagen hadden als mensen die andere nicotinevervangende producten zoals pleisters of kauwgom gebruikten.

Met vapen krijg je ook nog nicotine binnen en je kunt dit alleen voorkomen tenzij je volledig stopt met het roken van wat voor een soort sigaretten dan ook. Je kunt advies krijgen van een gespecialiseerde vape-winkel of een groep bij jou in de buurt, die mensen helpt bij het stoppen met roken.

Door deskundige hulp van van deze experts te krijgen, heb je de beste kans om voorgoed te stoppen met roken.

Leave a Comment