Mensen die roken, kunnen als ze overstappen op e-sigaretten vele voordelen ervaren. E-sigaretten kunnen nicotine aanbieden zonder de bijbehorende gezondheidsrisico’s waaraan jij wordt blootgesteld bij het roken van tabak.

Bij het roken van elektronische sigaretten kan de hoeveelheid chemicaliën worden verminderd tot slechts een handjevol. De voordelen van het gebruik van elektronische sigaretten voor de gezondheid zijn nu wel duidelijk, maar ze reiken veel verder en omvatten ook fysieke, sociale en financiële voordelen. Check Smokesmarter voor de beste aanbiedingen.

Gezondheidsvoordelen van e-sigaretten 

Zeg maar dag tegen die rokershoest

Het eerste gezondheidsvoordeel dat veel rokers na de overstap naar ‘vapen of dampen’ (met behulp van een e-sigaret) opmerken, is dat die aanhoudende hoest verdwijnt. Aan het afschuwelijke ritueel van slijm ophoesten en elke ochtend je keel schrapen, komt eindelijk een einde. Dit komt omdat de gifstoffen in sigarettenrook de achterkant van je keel beschadigen, wat leidt tot een ophoping van slijm. Omdat e-sigaretten geen gifstoffen bevatten, zal de hoest dus vanzelf verdwijnen.

Verbeterde smaak

Lange tijd werd op basis van anekdotisch bewijs aangenomen dat roken je smaakgevoel vermindert, maar onderzoek heeft dat nu ook echt bevestigd. Het lijkt erop dat sigarettenrook je smaakpapillen afvlakt en hun gevoeligheid vermindert. Wanneer je stopt met roken en begint te vapen, verbetert je bloedsomloop (bekijk hieronder meer informatie hierover), waardoor het lichaam zichzelf kan herstellen. Het resultaat: je eten zal veel beter smaken.

Makkelijk ademen

Het is niet verwonderlijk dat de kankerverwekkende stoffen en de gifstoffen in sigaretten je longen op de proef stellen. In het bijzonder voorkomt waterstofcyanide dat je longen zichzelf op de gewone manier kunnen schoonhouden. De gifstoffen zorgen er ook voor dat je longen opzwellen, waardoor de luchtstroom vernauwt. Elektronische sigaretten bevatten geen waterstofcyanide en geen gifstoffen, waardoor jouw longen zich weer kunnen herstellen.

Betere circulatie

Koolmonoxide is één van de meest schadelijke stoffen die in sigaretten worden aangetroffen omdat het het zuurstof aan je bloed onttrekt. Door zich te binden aan de hemoglobine voorkomt het dat er voldoende zuurstof naar je vitale organen gaat.

Niemand rookt mee

Eén van de meest verontrustende elementen van de gevaren van roken, is het risico voor andere mensen in de buurt. Omdat e-sigaretten geen rook creëren en geen gevaarlijke gifstoffen bevatten, is er absoluut geen risico voor degenen in dezelfde kamer. Je kunt zo zonder schuldgevoel van je portie nicotine genieten.

Financiële voordelen van e-sigaretten

Goedkoper dan sigaretten

Als je het nicotinegehalte van een patroon van een e-sigaret vergelijkt met dat van sigaretten, zul je merken ongeveer 20 sigaretten gelijk staan aan één patroon. Verpakkingen met daarin vijf patronen kosten slechts ongeveer twee keer zoveel als een pakje sigaretten, dus de besparingen zijn wel duidelijk. E-liquid kopen is daarom geen slecht idee.

Goedkopere levensverzekering

Roken is doodsoorzaak nummer één en daarom verhoogt het dus ook de premie van je levensverzekering. Bij het gebruik van een e-sigaret ben je aan het vapen en niet aan het roken en dus heb je ook geen last van de bijbehorende gevaren, wat weer zorgt voor een goedkopere verzekering.

Sociale voordelen van e-sigaretten 

Geen geur

Je stinkt niet meer naar sigarettenrook.Je kunt soms een lichte rookgeur ruiken maar zeker geen muffe kleding, naar rook stinkende meubels of een slechte adem.

Geen as

Omdat er geen verbranding is, heb je geen asbak nodig en maak je geen rommel. Je hebt ook geen last meer van peukjes, waar je je van moet ontdoen.

E-sigaretten veroorzaken geen rook en zijn daarom vrijgesteld van de overgrote meerderheid van rookverboden. Je hoeft tijdens een avondje uit niet meer naar buiten en in de regen te gaan staan om je nicotine binnen te kunnen krijgen.

Geen accidentele brandwonden

Er is geen vuur met e-sigaretten, dus de dagen dat een brandend stukje as het tapijt van een vriend vernielde, zijn al lang voorbij.

E-sigaretten hebben zoveel voordelen ten opzichte van het roken van tabak. Het is eigenlijk verwonderlijk dat er nog rokers bestaan. Met de veiligere optie krijg je nog steeds de nicotine binnen waarnaar je zo verlangt, maar dan zonder alle schadelijke nadelen!

Leave a Comment