Echte vrienden zijn waardevol. Ze zijn er altijd voor je, of je nu een schouder nodig hebt om op uit te huilen of iemand om mee te vieren.

Ze weten je aan het lachen te maken en kunnen ook zinvol advies geven als dat nodig is.

Maar weten wie een echte vriend is en wie niet, kan lastig zijn. Wat onderscheidt de ware van alle andere mensen in je leven?

Om je te helpen die vraag te beantwoorden, gaan we nader in op wat een echte vriend maakt en bespreken we 16 tekenen die erop wijzen dat je er misschien een gevonden hebt.

Wat maakt een echte vriend?

vrienden

“Veel mensen zullen je leven in en uit lopen. Maar alleen echte vrienden zullen voetafdrukken in je hart achterlaten.”

Dit citaat vat samen wat een echte vriend is. Ze zijn iemand die een verschil maakt in je leven door aanwezig te zijn in zowel de goede als de slechte tijden.

Echte vrienden zijn ook eerlijk tegen je. Ze zullen nooit opzettelijk je gevoelens kwetsen en geven je altijd een juiste inschatting van elke situatie, zelfs als het niet is wat je wilt horen.

Echte vrienden zijn moeilijk te vinden, maar als je het geluk hebt er een (of een paar) te hebben, dan weet je hoe waardevol ze zijn.

Nep vrienden versus echte vrienden – het echte verschil

Niet alle vrienden zijn gelijk geschapen. Er is een groot verschil tussen nep vrienden en echte vrienden.

Nep vrienden zijn als een luchtspiegeling. Ze zijn een illusie. Ze geven je misschien een tijdje een goed gevoel, en verschijnen voor de leuke momenten, maar ze zijn er niet echt voor je.

In plaats daarvan verdwijnen ze als je ze het hardst nodig hebt.

Ze geven alleen om zichzelf en om wat ze van je kunnen krijgen. Deze mensen zijn manipulatief, vaak met giftige persoonlijkheidskenmerken. Ze maken misbruik van je als ze kunnen.

Helaas komen deze zogenaamde vrienden veel voor.

Uit een onderzoek bleek zelfs dat slechts ongeveer de helft van de mensen die je als je vrienden beschouwt, jou ook als een vriend beschouwt. Zo zie je maar dat vriendschap niet altijd tweerichtingsverkeer is.

Het verschil zien tussen een echte en een toxic vriendschap kan moeilijk zijn, maar het is de moeite waard om het uit te zoeken.

Om je te helpen wijzen op solide vriendschappen, volgen hier drie scenario’s die je zou kunnen meemaken, samen met een mogelijke reactie van een nep vriend en een echte.

1. Je kinderen zijn ziek…

en je moet op het laatste moment een koffiedate met een vriend afzeggen. Een echte vriend is begripvol en vraagt of hij iets kan doen om te helpen. Neppe vrienden raken echter geïrriteerd of boos en proberen je een schuldgevoel aan te praten om toch te komen.

2. Je hebt te maken met een familiecrisis.

Een goede vriend is er voor je en biedt woorden van steun en een luisterend oor. Helaas verdwijnt een nep vriend als je hem het hardst nodig hebt.

3. Je bent ontslagen van je baan.

Een echte vriend biedt aan om je te helpen zoeken naar nieuwe mogelijkheden of leent een schouder om op uit te huilen. In plaats daarvan gebruikt een nep vriend je ongeluk als een gelegenheid om te roddelen en geruchten te verspreiden.

Deze scenario’s laten een groot verschil zien in hoe een nep vriend en een echte vriend zouden reageren in dezelfde situatie. Dus, de volgende keer dat je een vriendschap in twijfel trekt, vraag jezelf dan af hoe je huidige vriend in een van deze scenario’s zou reageren.

Als het antwoord je niet bevalt, is het misschien tijd om verder te gaan en nieuwe vrienden te maken.


16 tekenen van een echte vriend

lachende-vrienden-groep


Nu je het verschil weet tussen nep vrienden en echte vriendschappen, laten we eens kijken naar 16 tekenen van echte vriendschap.

Dit zijn geweldige eigenschappen om op te letten als je tijd doorbrengt met potentiële vrienden.

1) Ze zijn er in moeilijke tijden

Het leven is niet alleen maar zonneschijn en regenbogen. Er zullen moeilijke tijden zijn, en goede vrienden zullen er voor je zijn door dik en dun.

Hoewel ze misschien niet altijd weten wat ze moeten zeggen, zullen ze hun best doen om een bemoedigend woord te delen of een steunsysteem te bieden op welke manier dan ook.

2) Ze hebben het beste met je voor

Een goede vriend heeft altijd het beste met je voor. Ze willen je zien slagen en gelukkig zijn, zelfs als dat betekent dat zij offers moeten brengen.

Ze zullen je niet manipuleren of misbruiken om zelf meer succes te hebben.

In plaats daarvan zullen ze je graag helpen je doelen te bereiken, zelfs als ze een stapje terug moeten doen en een ondersteunende rol moeten spelen.

3) Ze helpen je een betere versie van jezelf te zijn

Vrienden die in je geloven en je willen zien groeien helpen je te pushen om een betere versie van jezelf te worden. Ze begrijpen je potentieel en willen je helpen dat te bereiken.

Dus steunen ze je inspanningen om te groeien en te verbeteren.

Ze kennen je sterke en zwakke punten en accepteren je om wie je bent. Ze laten de dingen echter niet zomaar zoals ze zijn.

Ze moedigen je aan om aan je zwakke punten te werken en je sterke punten te blijven ontwikkelen, waardoor je je beste leven kunt leiden.

4) Het zijn goede luisteraars

Een echte vriend weet hoe hij moet luisteren. Dus in plaats van te proberen van elk gesprek een gelegenheid te maken om over zichzelf te praten, luisteren ze graag en geven ze hun inbreng als dat nodig is.

Ze willen je gedachten en gevoelens begrijpen en proberen de voor jou belangrijke dingen te onthouden.

5) Ze zijn je grootste fan

Echte vrienden juichen je toe als je grootste fan en vieren je grote en kleine successen.

Ze weten hoe ze je een speciaal en gewaardeerd gevoel moeten geven en doen alles wat ze kunnen om je te helpen je doelen te bereiken.

6) Je kunt bij hen jezelf zijn

Je hoeft geen show op te voeren of je voor te doen als iemand die je niet bent als je bij een echte vriend bent.

Ze accepteren en houden van je zoals je bent, zelfs als je niet perfect bent. Zij zijn immers ook niet perfect.

Je kunt bij hen jezelf zijn zonder angst voor oordeel of afwijzing. Dit niveau van comfort en acceptatie is essentieel voor elke duurzame vriendschap.

7) Ze respecteren je grenzen

In ongezonde vriendschappen is één persoon vaak te aanhankelijk of veeleisend. Goede vriendschappen daarentegen delen een wederzijds respect voor elkaars grenzen.

Goede vrienden weten wanneer ze je de ruimte moeten geven, en ze zijn voorzichtig om hun grenzen niet te overschrijden.

Als je wat tijd voor jezelf nodig hebt, zullen ze je graag van dienst zijn. Aan de andere kant zullen ze je niet onder druk zetten om te delen als je ergens niet over wilt praten.

8) Ze zijn trouw

Een echte vriend is loyaal. Ze zullen je bijstaan door de goede en de slechte dingen heen en zullen je niet dumpen voor iemand anders als het moeilijk wordt.

Je kunt er altijd op rekenen dat ze je steunen, wat er ook gebeurt.

9) Ze kunnen een geheim bewaren

Gezonde relaties zijn gebouwd op vertrouwen, en een van de tekenen van een echte vriend is dat je erop kunt vertrouwen dat ze je geheimen bewaren.

Ze weten hoe ze discreet moeten zijn en zullen niet achter je rug om over je roddelen. Je kunt ze dus in vertrouwen nemen zonder je zorgen te maken dat je geheimen of persoonlijke informatie zich als een lopend vuurtje zal verspreiden.

10) Ze zijn vergevingsgezind

Een zorgzame vriend weet dat iedereen fouten maakt. Daarom oordelen ze niet snel of koesteren ze geen wrok. In plaats daarvan zijn ze bereid te vergeven en verder te gaan.

Dat betekent echter niet dat ze je fouten helemaal vergeten. Ze zullen nog steeds in staat zijn om ze naar voren te brengen wanneer dat nodig is om je te helpen dezelfde fouten in de toekomst te voorkomen.

11) Ze maken tijd voor je

Samen tijd doorbrengen versterkt elke vriendschap, en goede vrienden maken tijd voor je, zelfs als ze het druk hebben.

Ze maken hun agenda vrij om tijd met je door te brengen en doen hun uiterste best om je bij hun plannen te betrekken.

Zelfs als ze er fysiek niet bij kunnen zijn, zullen ze andere manieren vinden om verbonden en betrokken te blijven bij je leven.

12) Ze controleren je

Je geestelijke gezondheid is belangrijk voor echte vrienden, die persoonlijk en online bij je langsgaan om te zien hoe het met je gaat. Ze geven om je en willen er zeker van zijn dat het goed met je gaat en dat er niets belangrijks aan de hand is.

Dit kan zo simpel zijn als je een sms sturen, contact met je maken op sociale media, of je bellen.

Natuurlijk geven verschillende mensen de voorkeur aan verschillende niveaus van communicatie, dus een echte vriend zal proberen uit te zoeken wat voor jou het beste werkt.

13) Ze vieren je mijlpalen

Een echte vriend viert je prestaties en mijlpalen met je mee.

Ze komen opdagen bij speciale gelegenheden en zijn de eersten die je feliciteren met je successen en zullen hun uiterste best doen om je speciaal te laten voelen.

Ze kopen misschien een cadeau voor je, nemen je mee uit eten, of laten je gewoon weten hoe trots ze op je zijn.

14) Ze proberen te helpen, zelfs als ze niet weten hoe

Vrienden weten niet altijd wat ze moeten doen of hoe ze moeten helpen, vooral als ze nooit in jouw schoenen hebben gestaan.

Een echte vriend zal het echter toch proberen.

Ze zoeken iets dat gedaan moet worden en doen het. Of ze zullen gewoon bij je zijn om morele en emotionele steun te bieden.

Het belangrijkste is dat ze het proberen, zelfs als hun inspanningen niet altijd uitpakken zoals ze gehoopt hadden.

15) Ze zijn leuk om bij te zijn

Het leven is te kort om tijd door te brengen met mensen die je energie wegzuigen. Een echte vriend weet hoe belangrijk gelukkige tijden en lachen zijn, dus zorgt hij ervoor dat je veel van beide in je leven hebt.

Je moet je bij hen ontspannen en gelukkig voelen, niet angstig of gestrest.

Doe je dat niet, dan is dat een teken dat er een giftige relatie op komst is.

16) Je kunt de vriendschap meteen weer oppakken

Soms scheiden afstand of gekke schema’s ons van onze beste vrienden. Maar ondanks dat kan echte vriendschap de draad weer oppakken, zelfs als er maanden of jaren voorbij zijn gegaan.

Met dit soort vrienden is het echt quality time samen, hoe zelden het ook gebeurt.

Houd vast aan je ware vrienden

Het kan moeilijk zijn om te vertellen wie je echte vrienden zijn, maar als je deze 16 dingen in gedachten houdt, zul je ze op een kilometer afstand kunnen herkennen.

Als je eenmaal weet wie je ware vrienden zijn, houd ze dan stevig vast. Een echte beste vriend komt niet vaak voor, maar ze maken het leven een stuk beter als ze dat doen.

Leave a Comment