Slagen voor je rijexamen kan een wereld van nieuwe mogelijkheden openen, maar voor het eerst alleen rijden kan eng zijn, vooral als je geen rij-instructeur aan je zijde hebt om je door het proces te loodsen.

Jonge automobilisten kunnen meer risico lopen op een ongeluk, mogelijk door onervarenheid of overmoed. Maar als nieuwe bestuurder zijn er verschillende dingen die je kunt doen om je voor te bereiden op het alleen rijden, waardoor je veilig de weg op kunt.

Plan je route vooraf

Zorg dat je goed voorbereid bent voordat je op reis gaat. Plan je route van tevoren, zodat je minder afhankelijk bent van je navigatiesysteem, borden en wegmarkeringen.

Als je een navigatiesysteem gebruikt, zorg er dan voor dat het is aangepast aan de veranderingen op de Nederlandse wegen en de verkeersregels.

Het is ook essentieel om een goede pechhulpverzekering te hebben, voor het geval je langs de weg gestrand bent.

Autoverzekering

contract

Het is illegaal om zonder geldige autoverzekering te rijden. Als de zaak voor de rechter komt, kun je een ongelimiteerde boete krijgen en een ontzegging van de rijbevoegdheid.

Zorg dat je vertrouwd bent met het voertuig

Voordat je een reis maakt, is het van vitaal belang om ervoor te zorgen dat je auto veilig en comfortabel is om in te rijden. Maak jezelf vertrouwd met de bediening van het voertuig en hoe de remmen werken, zodat je veilig en verantwoord kunt rijden.

Zorg ervoor dat de autostoel goed is afgesteld, zodat je benen comfortabel bij de pedalen kunnen en je rug goed wordt ondersteund.

Je moet de tijd nemen om ervoor te zorgen dat de autospiegels goed zijn afgesteld, zodat je een goed zicht rondom hebt.

Het is ook aan te raden om je brandstoftank minstens een kwart vol te houden om de kans op een laag brandstofniveau te verkleinen als je vast komt te zitten in het verkeer.

Hoe eerder je rijdt, hoe beter

Hoewel alleen rijden intimiderend kan voelen, moet je je daardoor niet laten afschrikken. Hoe eerder je achter het stuur kunt kruipen, hoe beter. Als je je angstig voelt, begin dan met een paar kortere ritten, tijdens rustigere tijden en bouw op naar drukkere wegen.

Hoe meer je kunt oefenen, hoe meer het rijden automatisch en natuurlijk zal gaan voelen.

Vermoeidheid

man-slapen-handen-onder-hoofd

Vermijd rijden als je je moe voelt. Vermoeidheid maakt je minder oplettend, vermindert je reactietijd en tast je vermogen om je voertuig onder controle te houden aan. Als je je tijdens het rijden moe voelt, maak je reis dan niet af. Neem een pauze en drink koffie, of stop ergens veilig om een kort dutje te doen.

Wees zelfverzekerd

Nu je geslaagd bent voor je examen, is er geen reden waarom je geen vertrouwen zou hebben in je rijvaardigheid. Je examinator zou je immers niet geslaagd zijn als hij niet het gevoel had dat je zelfstandig veilig en verantwoord kon rijden.

Vergeet niet dat zelfs ervaren bestuurders fouten maken. Als je een fout maakt, laat die dan achter je, haal diep adem en concentreer je op de weg voor je.

Hoewel je vertrouwen moet hebben in je rijvaardigheid, moet je je ervan bewust zijn dat overmoed het risico op een incident kan vergroten. Rijd dus altijd veilig en vermijd het nemen van onnodige risico’s.

Rijomstandigheden

Rijden in verschillende weersomstandigheden kan een uitdaging zijn. Bij slechte omstandigheden kun je het best helemaal niet rijden of een ouder of voogd vragen je te begeleiden totdat je meer ervaring hebt opgedaan.

Ook ‘s nachts rijden vereist andere vaardigheden. Omdat het zicht ‘s nachts minder is, kan het moeilijker zijn om snelheid en afstand in te schatten of gevaren te zien. Tenzij het noodzakelijk is, kun je dus beter ‘s nachts niet rijden, totdat je je rijvaardigheid hebt verbeterd.

Neem de tijd tijdens het rijden

Geef jezelf altijd voldoende tijd om een reis te voltooien, zodat je je niet haast of de maximumsnelheid overschrijdt om de verloren tijd in te halen. Het overschrijden van de maximumsnelheid zal waarschijnlijk niet veel uitmaken voor je totale reistijd, je zult meer brandstof verbruiken en meer slijtage aan je voertuig veroorzaken als je scherp remt.

Rijd niet onder invloed

audi-auto-rijden

Rijd niet als je alcohol hebt gedronken of drugs hebt gebruikt. Alcohol en drugs beïnvloeden je reactietijd, beoordelingsvermogen en coördinatie aanzienlijk.

Zelfs voorgeschreven medicijnen kunnen je vermogen om veilig te rijden beïnvloeden, dus lees altijd eerst het etiket.

Vermijd afleiding

Afleiding is het uitvoeren van een andere activiteit tijdens het rijden, zoals de radio bedienen, eten, drinken, een mobiele telefoon of een navigatiesysteem. De meeste bestuurders hebben er last van, maar bij jongere bestuurders kan het problematischer zijn vanwege hun onervarenheid.

Multitasking achter het stuur kan leiden tot concentratieverlies omdat de bestuurder op iets anders gefocust is. Dit kan leiden tot vertraagde reacties en de kans op een ongeluk vergroten.

Zelfs een kleine afleiding kan leiden tot een incident. Als je tijdens het rijden iets moet doen dat je afleidt, zoals je mobiele telefoon gebruiken, zoek dan eerst een veilige plek om aan de kant te gaan.

Ruim je auto op door alle losse spullen te verwijderen die kunnen bewegen en een afleiding kunnen veroorzaken of onder de pedalen vast komen te zitten terwijl je rijdt.

Hoewel alleen rijden vreemd kan aanvoelen, kan rijden met passagiers ook voor afleiding zorgen. Het laatste wat je nodig hebt zijn overdreven praatgrage passagiers op drukke wegen, of bestuurders op de achterbank die je aanmoedigen om je voet neer te zetten of je vertellen hoe je moet rijden.

Rij alleen met passagiers die je rijvaardigheid ten goede komen. Oudere passagiers kunnen goed rijadvies geven en kunnen vaak helpen met aanwijzingen.

Schakel je mobiele telefoon uit en leg hem ergens uit het zicht, zoals het handschoenenkastje, zodat je niet wordt afgeleid als je een oproep of melding krijgt.

Het helpt om muziek met een hoog tempo te vermijden, omdat dit je kan aanzetten tot sneller rijden. Je moet je muziek ook op een verstandig volume houden.

Laat je niet intimideren door andere automobilisten

auto-rijden-koppel

Laat je niet onder druk zetten of intimideren door andere automobilisten.

Als een andere bestuurder zich agressief tegen je gedraagt, blijf dan kalm. Sommige bestuurders kunnen op zoek zijn naar een reactie, dus probeer niet te reageren of betrokken te raken bij een conflict.

Als de bestuurder te dicht op je rijdt, een praktijk die bumperkleven wordt genoemd, sta dan niet toe dat hij je intimideert of je dwingt je rijgedrag te veranderen. Houd het voertuig onder controle en laat hem passeren.

Versnel niet, want dat zal de bumperklever aanmoedigen hetzelfde te doen. Gebruik je remmen niet om hem te irriteren of hem te dwingen af te remmen, want dat kan de situatie verergeren.

Vergeet niet dat je altijd op de linkerrijstrook moet blijven, tenzij je een ander voertuig inhaalt.

Houd contact met iemand van thuis

Vergeet niet dat je ouders zich zorgen kunnen maken of nerveus kunnen zijn dat je alleen rijdt zonder toezicht. Laat ze dus weten waar je heen gaat en bel ze als je je bestemming hebt bereikt, zodat ze weten dat je veilig bent.

Laatste gedachten

Hoewel het vooruitzicht om voor de eerste keer alleen te rijden eng kan zijn, zul je na een paar ritten comfortabeler en zelfverzekerder achter het stuur kruipen, en zul je meer gaan genieten van het rijden.

Leave a Comment