Je hebt vast wel eens gehoord dat beweging het allerbeste medicijn voor vele kwalen is. Nou, het is niet slechts een gezegde, het is de waarheid. Er is veel wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat regelmatige beweging (en dan vooral hardlopen) gezondheidsvoordelen heeft, die heel wat verder gaan dan welke medicijn van de dokter ook. Je moet dan wel 150 minuten per week in actie komen, wat gelijkstaat aan ongeveer vijf dagen van 30 minuten per dag. Bovendien hebben wetenschappers laten zien dat hardlopen met goede asiscs hardloopschoenen ook de kwaliteit van je emotionele en mentale leven sterk verbetert en dat het je zelfs helpt om langer te kunnen leven. We zetten de zes belangrijkste voordelen van hardlopen op een rijtje.

1. Hardlopen maakt je gelukkiger

two men running at park

Als je regelmatig traint, dan heb je het zeker en vast wel ervaren: ongeacht hoe goed of hoe slecht je je voelt, van bewegen ga je je beter voelen. En dat gaat verder dan de bekende ‘runners high’, die veroorzaakt wordt door een golf van hormonen, de endocannabinoïden. Uit een onderzoek uit 2006, gepubliceerd in Medicine & Science in Sports & Exercise, is gebleken dat zelfs een eenvoudige vorm van beweging als bijvoorbeeld 30 minuten wandelen (uiteraard met goede wandelschoenen) op een loopband, direct de gemoedstoestand van iemand, die aan een ernstige depressie lijdt, kan verbeteren. Uit een onderzoek uit mei 2013, gepubliceerd in hetzelfde toonaangevende tijdschrift, bleek dat muizen antidepressieve effecten ervaarde door hardlopen in een rad. De onderzoekers concludeerden dat fysieke activiteit een effectieve alternatieve behandeling voor depressie is.

Zo heeft onderzoek ook aangetoond dat zelfs op de dagen dat je jezelf moet dwingen om de deur uit te gaan, beweging je nog steeds tegen angst en depressie beschermt. Matige lichaamsbeweging kan mensen helpen om te gaan met angst en stress. Dat effect is niet alleen merkbaar tijdens de training, het houdt ook nog enige tijd na een workout aan. Een onderzoek in het Journal of Adolescent Health, 2012, bewees dat 30 minuten hardlopen per week (!) een positief effect had op de slaapkwaliteit, de stemming en de concentratie overdag.

Ooit gehoord dat iemand hardlopen zijn ‘drug’ noemde? Nou, in feite blijkt het inderdaad zoiets te zijn. In 2007 verscheen in Physiological Behavior een onderzoek dat liet zien dat hardlopen voor dezelfde neuro-chemische aanpassingen in het deel van de hersenen, dat over beloning gaat, zorgt als verslavende drugs.

2. Hardlopen helpt je bij het afslanken

Je weet dat je door beweging en training calorieën verbrandt. De bonus is dat die verbranding doorgaat nadat je gestopt bent met je training. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat een regelmatige lichaamsbeweging de ‘naverbranding’ verhoogt – dat wil zeggen het aantal calorieën dat je verbrandt na het sporten. Dat is net zoiets als het doorbetaald krijgen van salaris na je pensionering.

3. Hoeveel calorieën verbrand je na de training?

En je hoeft niet met de snelheid van het geluid te sprinten om dit voordeel te kunnen krijgen. Dit gebeurt wanneer je traint met een intensiteit die ongeveer 70% van de maximale VO2. (Dat is een beetje sneller dan je gemakkelijke tempo en een beetje langzamer dan het marathontempo.)

4. Hardlopen versterkt je knieën (en ook andere gewrichten en botten)

silhouette of person standing near trees

Het is al lang bekend dat hardlopen de botmassa verhoogt en ook dat het helpt om leeftijdsgebonden botverlies af te remmen. Nogal eens worden hardlopers door familie, vrienden of vreemden gewaarschuwd dat ‘hardlopen slecht is voor je knieën’. Daar is echter geen enkele wetenschappelijke onderbouwing voor te vinden. Onderzoeken tonen zelfs aan dat hardlopen de gezondheid van de knie verbetert, aldus onderzoeker David Felson van de Boston University in een interview met National Public Radio.

“We weten uit veel lange termijn onderzoeken dat hardlopen niet veel schade aan de knieën lijkt te veroorzaken” zei Felson. “Als we naar mensen met artritis in de knieën kijken, vinden we niet veel van een eerdere geschiedenis van hardlopen en als we naar hardlopers kijken en ze in de loop van de tijd volgen, merken we niet dat hun risico op het ontwikkelen van artrose hoger is dan verwacht.”

5. Hardlopen houd je scherp, ook als je ouder wordt

Ben je bang dat je ‘het’ kwijtraakt als je ouder wordt? Regelmatig trainen zal je helpen om ‘het’ te behouden. Een onderzoek uit 2012, gepubliceerd in Psychonomic Bulletin & Review, concludeerde dat het onomstotelijk is bewezen dat regelmatige training helpt tegen leeftijd gerelateerde mentale achteruitgang. Het gaat dan vooral om functies als het wisselen van taken, selectieve aandacht en het werkgeheugen.

Onderzoeken vinden bij herhaling dat fittere ouderen beter scoren in mentale testen dan hun minder fitte leeftijdgenoten. Bovendien verbetert een regelmatige beweging het geheugen, de taalvaardigheden, het denkvermogen en het vermogen tot probleemanalyse bij bijna de helft van de patiënten met een beroerte. Het onderzoeksteam vond bij die groep aan het eind van het programma ‘significante verbeteringen’ in de totale hersenfunctie, met de meeste verbetering in de velden aandacht, concentratie, plannen en organiseren.

6. Hardlopen vermindert het risico op kanker

man on running field

Misschien geneest hardlopen niet de kanker, maar er is genoeg bewijs dat het helpt bij het voorkómen van kanker. Een enorm review van 170 epidemiologische onderzoeken in het Journal of Nutrition liet zien dat regelmatige lichaamsbeweging gepaard gaat met een lager risico op bepaalde vormen van kanker. Sterker nog, als je al kanker hebt, kan hardlopen tijdens het ondergaan van chemotherapie de kwaliteit van je leven verbeteren.

7. Hardlopen voegt jaren aan je leven toe

Zelfs met een beperkte hoeveelheid fysieke activiteit (30 minuten, 5 keer per week), zul je langer leven. Onderzoekers lieten soms opzienbarende resultaten zien bij mensen die meer gingen bewegen. Rokers, die stopten met roken en gingen bewegen, voegden gemiddeld 4,1 jaar toe aan hun leven; niet-rokers die de sportieve levensstijl oppakten wonnen 3 jaar. Zelfs degenen die bleven roken, wonnen 2,6 jaar. Mensen die kanker overleefden, verlengden hun leven met maar liefst 5,3 jaar. Degenen met hartaandoeningen wonnen 4,3 jaar.

Leave a Comment