Elke beslissing die we nemen is omgeven met voor- en nadelen, en als je probeert te kiezen tussen een bestaand huis kopen, of zelf bouwen, is dat geen gemakkelijke beslissing.
Het overdenken van zulke voordelen kan maanden of zelfs jaren duren, dus om je tijd in het ongewisse te helpen verkorten, hebben we een lijst samengesteld van de zes voordelen van zelf je huis bouwen. En hopelijk ben je aan het eind van dit bericht weer een stap dichter bij die gedroomde woonruimte.

Aangepast aan je behoeften

luxe-huis-porsche

Het klinkt misschien als een nogal voor de hand liggend voordeel, maar vrijheid hebben over de inrichting van je huis is de beste manier om een woonruimte te creëren die perfect bij je eigen leven past. Of je nu een huis bouwt voor je gezin, voor je toekomstige kinderen, of gewoon voor jezelf, elke beslissing die je neemt staat in het teken van je dagelijkse behoeften.Van een u profiel staal tot aan de gevelbekleding, je kan iedere item zelf bepalen.

Een architect, ontwerper, of bouwer kan je helpen je ideeën tot leven te brengen, maar aan het eind van de dag ben jij de baas. Voel de kracht van het zelfbouwer zijn en gebruik die om een huis te maken dat het beste bij je past. Misschien wil je wel een slaapkamer met magnetische muren waarop je kunt tekenen voor de kinderen, of een binnentuin op zonne-energie voor duurzaam wonen. Of je wilt gewoon een woonkamer die op natuurlijke wijze door de zon verwarmd wordt door passieve zonnewinsten en kwaliteitsisolatie. Alles is mogelijk als je het voor het zeggen hebt en een huis bouwen in plaats van kopen kan je ogen echt openen voor de mogelijkheden van je perfecte woonruimte.

Energie-efficiëntie

Je eigen huis van de grond af ontwerpen en bouwen geeft waardevolle mogelijkheden om energiezuinig te werk te gaan. Zoveel mogelijk duurzame en energiebesparende oplossingen toepassen kan een belangrijk aandachtspunt worden voor de toekomst van je bouwwerk. Door bijvoorbeeld bij het bouwen eerst het weefsel te gebruiken, krijg je een energiezuinig huis met hoge prestaties, waarin elke kamer maximaal presteert.

En zelfs tot en met de keuze van toestellen, verwarmingssystemen en airconditioning kunnen deze opties helpen om het totale energieverbruik van je woning te verminderen.

Weinig onderhoud

huis-amerika

Door je eigen huis te bouwen kun je de hoeveelheid onderhoud verminderen, omdat de meeste toestellen en materialen zoals vuren balken bijvoorbeeld  gloednieuw zijn en/of onder garantie vallen. Ook al kan hetzelfde gelden voor nieuwbouwwoningen, toch brengt een zelfbouwwoning nog een reeks andere voordelen met zich mee. Een bestaande woning kopen betekent dat je bereid moet zijn de slijtage aan te pakken, zowel financieel als emotioneel. Maar je kunt dit ook vergelijken met het hele zelfbouwproces, dus het hangt er maar van af wat voor uitdaging je zoekt.

Bovendien kunnen sommige bouwers, wat de bouw betreft, zelfs een nieuwbouwgarantie van tot 10 jaar aanbieden, waarbij alle problemen met de bouw van je huis gedekt zijn. Dus als je het geluk hebt zo’n garantie te krijgen, is dat een heel decennium van gemoedsrust.

Milieuvriendelijk

luxe-modern-huis

De meeste bouwers passen nu hun zorg voor het milieu toe in hun projecten, wat een snelle positieve groei van milieuvriendelijke mogelijkheden tot gevolg heeft. Traditioneel of eigentijds, dit is een geweldige ontwikkeling voor de toekomst van de woningbouw en er zijn een aantal gevarieerde methoden voor je zelfbouw beschikbaar om de planeet te helpen sparen.

Zo kan bijvoorbeeld een geïsoleerd houtskelet ter plaatse gebouwd worden met in de fabriek aangebrachte isolatie, wat dan tot een koolstofarme constructie leidt. Dit type houtskelet houdt ook meer warmte vast door de in de fabriek aangebrachte isolatie, wat het thermisch rendement van je huis helpt verhogen. Terwijl meer natuurlijke materialen hennepbeton of zelfs strobalen kunnen zijn, wat raakt aan het hergebruik van afvalproducten. Deze meer natuurlijke bouwmethoden verkleinen de ecologische voetafdruk en kunnen een scala aan recyclingmogelijkheden bieden.

Deze 4 voordelen zijn onze belangrijkste aandachtspunten om je eigen huis te bouwen, maar we vinden dat je altijd het comfort in het oog moet houden. Een zelfbouwhuis is helemaal van jou, je kunt doen wat je wilt binnen de grenzen van het redelijke, en door een leefruimte te creëren die het hele jaar door comfortabel is voor het hele gezin, zul je er nooit meer weg willen. En als je zo’n ruimte kunt bouwen die je ook nog geld bespaart en milieuvriendelijk is, klinkt het een beetje als een no-brainer.

Leave a Comment