E-commerce sites schieten links en rechts uit de grond en een van de voordelen van het runnen van een e-commerce business is dat het hebben van een eigen magazijnruimte optioneel is. Ondernemende zakenmensen huren vaak een magazijn of een deel van een magazijn om hun onverkochte voorraad en andere artikelen op te slaan. Hier zijn wat bruikbare tips om een magazijn te beginnen.
1. Kies een niche waarmee je vertrouwd bent
Opslag is niet alleen maar magazijnrekken plaatsen op een stuk grond en voorraden van een firma innemen zonder te letten op het soort producten dat je gaat opslaan. Kies een niche van producten waarmee je vertrouwd bent, zodat je zou weten hoe elk ervan wordt opgeslagen en hoe vaak elk moet worden gerecycleerd om verse voorraad te houden.
2. Verken de concurrentie
Onderzoek, net als bij elk bedrijf, hoe je concurrentie werkt, vooral hun beste werkwijzen en werksystemen. Je gaat ze niet per se kopiëren, maar als ze al een tijdje bestaan, betekent het dat ze iets goed doen.
3. Maak een schatting van de opstartkosten
Maak een lijst van zaken als online voorraadbeheersystemen, magazijnrekken of een heftruck huren. Zet ze op een rij tegen hun kosten en projecteer de uitgaven voor een periode van 12 maanden. Dit zal je vertellen hoeveel de opstartkosten zijn en hoeveel de maandelijkse verdiensten van het magazijn moeten zijn.
4. Bepaal de grootte van het gebouw
Dit gaat hand in hand met het uitzoeken wat je niche zal zijn. Op die manier kun je schatten hoeveel ruimte je nodig zou hebben plus nog wat extra.
5. Zoek het perfecte pand
Als je er geen hebt of kent, neem dan contact op met een vertrouwde makelaar en kijk welke aanbiedingen ze voor je kunnen hebben. Nieuwere magazijns komen met een eigen beveiligingssysteem en kantoorruimte, terwijl oudere nog magazijnstellingen en vaste nutsaansluitingen hebben.
Zoek naar eigendommen die dicht bij de hoofdverkeersweg liggen, want je wilt snel toegang houden voor leveringen en verschepingen.
6. Onderzoek financieringsmogelijkheden
Tenzij je over de juiste activa beschikt, is de kans groot dat je ofwel een zakenpartner nodig hebt, ofwel op zijn minst de hulp van een financieel expert die je kan begeleiden bij het opzetten van je magazijn imperium. Zoek online naar banken en financiële instellingen en beperk ze tot drie waar je persoonlijk naartoe kunt gaan om je bedrijfsplan te bespreken.
7. Neem werknemers aan
Als je je pand en je bedrijfsplan klaar hebt, is het tijd om instanties aan te nemen die je kunnen helpen je magazijn te laten groeien. Kijk eerder naar vaardigheden en potentieel dan naar ervaring, want zo ben je er zeker van dat je altijd de juiste mensen aanneemt.
8. Bouw een klantenbestand op
Een magazijn runnen draait om het onderhouden van een uitstekende business-to-business relatie, wat natuurlijk niet zou gebeuren als je niet genoeg klanten opbouwt. Ga naar handelsbeurzen en investeer in het bijwonen van conferenties waar je nieuwe en potentiële klanten zou kunnen ontmoeten.
9. Breid je kanalen uit
Hou het niet bij beurzen en conferenties, maar breid je netwerk uit via sociale media marketing. Stel gemakkelijk een website op en etaleer je diensten en ook het interieur van je magazijn. Wees eerlijk met de foto’s want je wilt niet iets beloven dat je niet kunt waarmaken.
Opslagruimte verhuren aan meerdere klanten kan een goed idee zijn als je weet wat je doet, maar het beste is om met een paar klanten te beginnen. Dit zal je helpen je gemak te stellen in de wereld van logistiek en voorraadbeheer terwijl je je gezonde verstand bewaart. Uiteindelijk kan je ook uitbreiden door middel van opslagcontainers die je ook buiten kunt plaatsen.
Wat zijn de risico’s en voordelen van het runnen van een magazijn?
Het gaat niet alleen om opslag – magazijns bieden meer dan magazijnstellingen, de meeste exploitanten van magazijns bieden globale logistieke oplossingen die o.a. omvatten:
- Opslag
- Voorraadbeheer
- Beheer van rekeningen
- Beveiliging rond de klok
- Levering en tracering
Factoren als mankracht problemen en onderhoudsproblemen, en lukrake magazijnstellingen, zijn enkele problemen die je tijdens de exploitatie kunt tegenkomen, maar die zijn gemakkelijk te verhelpen met regelmatige controles en activiteiten die de betrokkenheid van je werknemers stimuleren.
Leave a Comment