Sommige mensen denken dat een elektrische fiets hetzelfde als een normale fiets is, behalve dat je niet veel hoeft te trappen, wat natuurlijk goed is voor versleten knieën. Wij laten je zien hoe het echt is om op een elektrische fiets te rijden.

Elektrische fietsen zijn in wezen standaard fietsen met een accu en motortje, die je helpen bij het trappen en daarom worden ze volgens de wet behandeld als een gewone fiets.

De ondersteuning kan worden aangepast van bijna niets tot een niveau waardoor je je een beetje bovenmenselijk voelt. Maar afgezien van het verkeer en eventuele zorgen over wanneer het met een stekker kan worden opgeladen, neigen toch veel fietsers naar bovenmenselijk.

Hier zijn de redenen waarom jonge, fitte mensen er ook op zouden moeten fietsen.

Ze zijn snel

fietsen

Elektrische fietsen accelereren snel tot 20 kilometer per uur of zo en blijven die snelheid houden. Je kunt snel bij de stoplichten, net na de motoren maar vóór de auto’s, optrekken zodat je bij de kruispunten waar de meeste ongelukken gebeuren het meeste andere verkeer kunt vermijden. Een elektrische fiets kopen kan dus handig zijn wanneer je grote afstanden moet fietsen.

Het andere grote voordeel is dat een heuvelachtig terrein niet veel verschil maakt – je verliest maar een paar km/u en het voelt veel veiliger om je snelheid dichter bij de rest van het verkeer te houden. Als je eenmaal op snelheid bent, ja, iemand die op een racefiets fietst, zal van je wegrijden maar je zult snel weer bij een andere reeks verkeerslichten zijn.

Ze geven je vertrouwen

De combinatie van de snelle acceleratie en het gemak om een goede snelheid aan te kunnen houden, maakt het gemakkelijker om met zekerheid en assertiviteit te fietsen, wat vooral belangrijk bij het fietsen in steden is. Je bent minder afhankelijk van het feit dat andere weggebruikers rekening met je moeten houden en je bent beter zichtbaar als je voorop blijft fietsen.

Je kunt normale kleding dragen

elektrische-fiets-wit

Elke tijd van het jaar, buiten het holst van de winter, kan ik niet op een normale fiets rijden zonder zweterig aan te komen. Je probeert langzamer te rijden, maar misschien kom je dan te laat, wil je door naar het volgende stoplicht, voordat het weer op rood springt, enz. Plus moet je weer een hoop moeite doen om na meerdere stops weer op snelheid te komen.

Elektrische fietsen geven je zonder al te veel moeite die snelheid, zodat je niet onaangenaam zweterig naar je werk of een vergadering gaat en bang hoeft te zijn dat je niet zo fris ruikt.

Je kunt er ook in alledaagse kleding op fietsen. Ze hebben allemaal spatborden en de meeste hebben kettingbeschermers, dus je hebt geen fietsklemmen nodig. En een pak aantrekken betekent niet dat je je fiets thuis moet laten en de metro moet nemen.

Langere reizen zijn net zo gemakkelijk

De meeste fietsers hebben een mentale straal rond hun huis, waarin ze comfortabel kunnen rijden – verder voelt het gewoon te ver om met de fiets te gaan. Een elektrische fiets verdubbelt gemakkelijk die straal of meer. En woon-werkverkeer, dat te ver leek om te fietsen, is nu goed te doen en de dagen dat je gewoon niet de energie hebt om op de fiets te gaan, zijn zo goed als voorbij.

Ze zijn praktisch

De meeste e, met name de Nederlandse fietsen, zijn gemaakt om allerlei uitstapjes te maken en boodschappen te doen. Fietsen, die in steden worden gebruikt, zijn daarentegen vaak racefietsen, fixies met één snelheid of hybrides. Ze zijn allemaal licht van gewicht met dunne banden en worden over het algemeen niet met spatborden, sloten enz. geleverd, dus die moet je als extra’s kopen. En je zult er nooit een tegenkomen met een standaard.

Maar zet wel een frameslot (het type slot dat aan het frame vastzit en het achterwiel stopt met draaien) en een standaard op een fiets zodat het ook op een andere manier gebruikt kan worden. Als je bij een winkel moet stoppen, kun je de fiets voor de deur laten staan zonder naar een paal te hoeven zoeken en hem in ongeveer 5 seconden op slot doen.

Het is voldoende om er met een half oog op te letten terwijl je binnen bent, omdat je weet dat de fiets te zwaar zal worden voor iemand om mee weg te rennen (later meer over het gewicht). Het is duidelijk dat het voor langere tijd wel veiliger moet worden vergrendeld, maar al het gedoe rond het vinden van een paal van de juiste maat en vervolgens een slot door het frame steken voor een boodschap van 2 minuten is verdwenen.

Geen stang meer

elektrische-fiets-stuur

Iets anders dat een fiets veel handiger kan maken, is dat de fiets geen stang heeft zodat je een lagere instap hebt. Ja, het is een damesfiets, maar kom daar maar overheen. De stang levert de fiets stevigheid en stabiliteit doordat hij deel uitmaakt van een driehoekig frame, zodat je extra hard kunt trappen zonder dat het frame zal buigen, maar als een motor veel van het werk doet, is die verspilde energie niet meer relevant.

Bedenk maar eens hoe vervelend het is om aan die houten picknicktafels in de tuin te gaan zitten en je vraagt je af waarom je een fiets zou willen met een vergelijkbare instap om op het zadel te komen!

Maar wacht even, hoe zit het dan met het gewicht?

Ja, tot nu toe was alles positief, maar dat komt omdat een fiets met een motortje zo’n goede manier is om door de stad te fietsen. Het zou niet juist zijn om het gewicht te negeren, want dat kan een probleem zijn, vooral als je gewend bent om je fiets binnen neer te zetten.

Elektrische fietsen zijn in vergelijking met een standaard fiets zwaar, vooral omdat ze een grote accu en een motortje hebben. Je merkt het echt niet tijdens het rijden, aangezien je niet al het werk hoeft te doen, maar wel bij het tillen of dragen.

Een typische elektrische fiets zou inclusief de accu iets meer dan 25 kg kunnen wegen, maar er zijn enkele lichtere alternatieven als het gewicht een probleem is. Er komen natuurlijk ook steeds weer lichtere modellen op de markt.

Conclusie

Als we het moeten samenvatten zijn elektrische fiets gemakkelijk te besturen, handig in het dagelijks gebruik, licht om te fietsen en een praktische manier om door de stad te reizen. Terwijl je veel oudere fietsers met een glimlach door het landschap ziet vliegen, zul je ook veel jonge professionals door het verkeer zien slingeren om naar het werk te gaan.

Een hybride fiets neemt veel van de zorgen van nerveuze en beginnende fietsers weg, wat betekent dat fietsers met vertrouwen nieuwe wegen of fietspaden kunnen gaan verkennen.

Leave a Comment