Ben je overtuigd? Wil jij gaan voor je eerste elektrische fiets? Geen zin meer om al je kracht en moeite te besteden aan het overmatig trappen op de pedalen van je oude fiets? Dan is het tijd om te gaan kijken welke mogelijkheden er allemaal zijn! Maar welke mogelijkheden zijn er en waar moet je precies allemaal rekening mee houden? Wij zetten vast een aantal aandachtspunten voor je op een rijtje.

Het type frame

Het klinkt wellicht ietwat voor de hand liggend, maar het is toch echt een belangrijk aspect van het kiezen van de juiste fiets. De basis van de fiets is immers, op de wielen na uiteraard, het frame dat de hele boel bij elkaar dient te houden. Bij het letten op het juiste type frame doelen wij niet op het uiterlijk van het frame en of dit er mooi uitziet. Uiteraard is de look van jouw nieuwe flitsende fiets ook belangrijk, maar wij doelen op iets nog belangrijkers. Namelijk de instap van de fiets. Hierin zijn namelijk ook keuzes te maken. Zo zou u kunnen gaan voor een herenframe, een damesframe of een lage instap frame. Dit is een van de belangrijkste punten wat betreft comfort, als je wat kleiner bent is het namelijk niet handig om een herenframe te kiezen waarbij je niet tot de grond komt.

Als er een frame is gekozen is het goed om de juiste maat te kiezen. Dit kan natuurlijk in een fysieke winkel waar je een proefrit kunt maken, maar de belangrijkste factor van de grootte van het frame is uiteraard je eigen lengte. Bij het berekenen van de fietsmaat dient er rekening gehouden te worden met het type en merk van de fiets die aangeschaft gaat worden.

Ook is er tegenwoordig de mogelijkheid om je accu te laten integreren in het frame. Zo loop je minder risico op diefstal van de accu, wat de laatste tijd flink aan het toenemen is.

De accuduur van de fiets

Waar vaak kritiek op komt en wat veel problemen veroorzaakte in het verleden is de accu die je nodig hebt voor het gebruik van de fiets. Zonder vermogen en elektriciteit is een elektrische fiets immers niet in staat je te helpen bij het trappen. Bij het kiezen van je nieuwe elektrische fiets is het dus zaak om aandacht te besteden aan dit kleine stukje techniek op je nieuwe fiets. Er zijn namelijk veel accu’s die allemaal verschillend vermogen hebben. Als je van plan bent langere afstanden te fietsen is het dus verstandig om een fiets met een krachtigere accu te nemen. Op deze manier kun je ook bij lange afstanden genieten van trapondersteuning. Er moet goed gekeken worden naar het type accu van een fiets, onderstaand de mogelijkheden:

  • NiMh; dit is een goedkopere variant, maar redelijk zwaar en heeft een kortere levensduur
  • Dit is de meest gebruikte accu variant.
  • LiPo; lichter/kleiner dan de Li-Ion variant, is sneller opgeladen, kortere levensduur in vergelijking mte de Li-Ion
  • LiFe; de duurste variant, maar veruit de langste levensduur

Hierbij moet je goed opletten, want de accuduur die een leverancier aangeeft is vaak in ideale omstandigheden. Vaak blijkt dat dit in de realiteit toch flink kan tegenvallen. Er zijn een aantal maatregelen die je kan nemen om de accuduur te optimaliseren, namelijk:

  • Niet onnodig opladen van de accu
  • Bewaar de accu op kamertemperatuur
  • De eerste keren de accu volledig opladen

Het merk en het testen

Dan is er nog het volgende waar we je op willen attenderen alvorens je start met de zoektocht naar je nieuwe elektrische fiets. Het merk van de fiets is namelijk heel belangrijk. Vaak staan merken namelijk voor een stukje garantie op de kwaliteit van het geleverde product. ga je bijvoorbeeld voor een elektrische fiets van Batavus? Dan weet je zeker dat de kwaliteit en de garantie op dit product goed zitten. Uiteraard is het wel zaak om de fiets eerst goed te testen. Het is immers een beetje hetzelfde als het kopen van een auto. Een proefritje vooraf is dan ook altijd aan te raden.

Leave a Comment