Wilt u een bevestiging van de kwaliteit van de buurt waar u nu woont, of heeft u verhuisplannen, dan kunnen wij u van harte adviseren om www.elsevier.nl te bezoeken (www.bestegemeenten.elsevier.nl), of het magazine van 27 juni te kopen, en al dan niet betaald het artikel te lezen waarvan wij hier de essentie weergeven. Arthur van Leeuwen schreef het samen met Ruud Deijkers, en zij brachten in kaart waar in Nederland u het meest prettig woont. De beste buurten zijn volgens hen te vinden in Laren, Velsen-Zuid en Bussum. Maar ook Streefkerk, Friese Meren en Hoogeveen hebben relatief veel te bieden. Alle buurten in Nederland werden beoordeeld op woongenot en dat leidde tot al bekende maar ook tot verrassende conclusies. Bijvoorbeeld dat Oranjelaan, een gebiedje in het Amersfoortse Bergkwartier, landelijk tot de absolute top mag worden gerekend en Amersfoort daardoor de beste stad van ons land is!>>

 

39009701_l

Wilt u een bevestiging van de kwaliteit van de buurt waar u nu woont, of heeft u verhuisplannen, dan kunnen wij u van harte adviseren om www.elsevier.nl te bezoeken of het magazine van 27 juni te kopen, en al dan niet betaald het artikel te lezen waarvan wij hier de essentie weergeven. Arthur van Leeuwen schreef het samen met Ruud Deijkers, en zij brachten in kaart waar in Nederland u het meest prettig woont. De beste buurten zijn volgens hen te vinden in Laren, Velsen-Zuid en Bussum. Maar ook Streefkerk, Friese Meren en Hoogeveen hebben relatief veel te bieden. Alle buurten in Nederland werden beoordeeld op woongenot en dat leidde tot al bekende maar ook tot verrassende conclusies. Bijvoorbeeld dat Oranjelaan, een gebiedje in het Amersfoortse Bergkwartier, landelijk tot de absolute top mag worden gerekend en Amersfoort daardoor de beste stad van ons land is!

Amersfoort koppelpoort trans

 

Rozendaal, Laren en Naarden bieden van alles wat een gemeente aantrekkelijk kan maken de beste mix. De drie gemeenten vormen de top-3 in het onderzoek Beste buurten & gemeenten 2015 van Elsevier en Bureau Louter. Het rustieke Gelderse Rozendaal, vlak bij Arnhem, is al drie jaar achtereen winnaar. Naarden schoof een plaatsje omhoog en Laren – de gemeente met de ‘beste buurt’ binnen de grenzen – zelfs twee plaatsjes. Naarden was in 2010 al eens nummer 1, en de twee jaar daarna was het Groningse Haren de winnaar.

De top-10 biedt het vertrouwde beeld van oude, welstandige suburbs en villadorpen. Het woongenot daar benadert dat van de ‘ideale’ gemeente het dichtst: rustig, groen, fraaie huizen, een harmonisch en veilig woonklimaat – maar met de geneugten en voorzieningen van de grote stad niet te ver weg. Voor zeven van de tien gemeenten geldt ook nog eens dat de inwoners strand en zee, en anders wel een meer met jachthaven en vertier in de buurt weten. De provincie Noord-Holland is in de top-50 prominent aanwezig met vijftien gemeenten. Daarvan liggen er tien achter de duinen dan wel in het Gooi. Twee, Amstelveen en Ouder-Amstel, zijn randgemeenten van Amsterdam. Nog eens drie liggen een eindje verder van de stad, maar dicht bij het IJsselmeer als attractie. Dat zijn Landsmeer, Edam-Volendam en Waterland. Ook de provincie Utrecht is ruim vertegenwoordigd met negen gemeenten. Daar zit van alles bij: de stad Amersfoort, opvallend als enige grote stad in de top-50, met het aangrenzende Leusden en Bunschoten. Verder ook suburbs van de stad Utrecht en de Gooise gemeente Baarn.

Gelderland, Noord-Brabant en Zuid-Holland staan met zes, zes en zeven gemeenten in de lijst. Bij de Gelderse gemeenten staat de specifieke ligging garant voor extra kwaliteiten, aan de rand van de Veluwe en langs de IJssel. In Noord-Brabant gaat het om sub­urbane gemeenten in de Stedenring. In Zuid-Holland is een brede strook achter de kust dé plek om te wonen – tot en met Teylingen in de Bollenstreek. Overijssel scoort met drie landelijke gemeenten, Groningen, Friesland en Drenthe met elk één. Dat Limburg en Zeeland – trekpleisters voor toerisme – ontbreken, is verklaarbaar. Natuurlijk vallen daar vaak hoge scores voor het natuurschoon. Daar staat tegenover dat het niveau van voorzieningen dikwijls relatief laag is. Valkenburg aan de Geul staat het hoogst genoteerd voor Limburg, en Veere voor Zeeland.

Alle 393 gemeenten zijn vergeleken aan de hand van 101 indicatoren, dezelfde die ten grondslag liggen aan het onderzoek naar de beste buurten. Die indicatoren zijn ingedeeld in zeven rubrieken. Het gaat om de aanwezigheid van basisvoorzieningen als scholen en winkels, ‘plusvoorzieningen’ zoals een universiteit, ziekenhuis of concertgebouw, de vitaliteit van de lokale economie en arbeidsmarkt, om de ‘groene’ en ‘blauwe’ kwaliteit (bos, natuur en water), of de gemeente rust en ruimte biedt en of er sprake is van een harmonieus leefklimaat. Ook de bereikbaarheid is beoordeeld. Cruciaal is in welke mate al die kwaliteiten voor de inwoners redelijk in de buurt zijn, ook buiten de eigen gemeentegrenzen. Zoveel is dus zeker: als Rozendaal niet pal naast het grote Arnhem lag, stond het ook niet op de eerste plaats.

15

Foto: Schaap Hollander makelaars, Laren

De buurten
Gooiser dan het Gooi is het in de Larense buurt Zwarte Berg. Zo ongeveer alles wat de gemiddelde Nederlander zich voorstelt bij een woonparadijs, is daar voorhanden. Fraaie villa’s van veelal het formaat landhuis, een rijke historie, eeuwenoude beuken in een ruime, groene en parkachtige entourage, een bevolking die zich in harmonie met de omgeving weet. Jammer dat inbrekers ook snappen wat de beste buurten zijn. Laren-Zwarte Berg is volgens dit onderzoek de beste buurt van Nederland. Op de tweede plaats volgt de Rijkersparkbuurt in Velsen-Zuid, tegen Bloemendaal aan, en tien minuten fietsen van de befaamde hockey- en cricketvelden. Derde buurt is Oostereng, opnieuw in Laren. Deze drie voeren een Top-50 van buurten aan, opgesteld door Bureau Louter voor Elsevier in het kader van het onderzoek Beste buurten & gemeenten. Daarvoor zijn in totaal 6.674 buurten met meer dan 500 inwoners beoordeeld op het potentiële woongenot. In de Top-50 is het Gooi vertegenwoordigd met zeventien buurten. De strook ‘achter de duinen’ van Noord- en Zuid-Holland telt in totaal veertien buurten in de ranglijst, zoals onder meer in Bergen, Bloemendaal en Wassenaar. Van de steden is vooral Amsterdam sterk aanwezig met vijf buurten, waarvan de Apollobuurt het hoogst is genoteerd op een 15de plaats. Amersfoort heeft vier buurten in de ranglijst staan, met de Oranjelaan (Bergkwartier) als eerste op de 11de plek. Ook erkend fraaie buurten als die rond het Wilhelminapark in Utrecht en Den Hout in Haarlem horen erbij. Rozendaal, al drie keer uitgeroepen tot beste gemeente, vormt één buurt in het onderzoek en haalt daarmee de 39ste plaats.

Fietsafstand
Zo’n driekwart van de mensen verhuist binnen fietsafstand, maximaal 10 kilometer. Zou een koper een huis in een aantrekkelijke buurt zoeken binnen dit beperkter territoir, dan zou de Nassaubuurt als nationale nummer 3 eindigen. Vergeleken met alle Haagse buurten heeft de Nassaubuurt binnen 10 kilometer meer te bieden. Nog zo’n buurt met onvermoede kwaliteiten blijkt de Oranjelaan in Amersfoort te zijn, de nationale nummer 1. Gaat het alleen om de aanwezigheid van theaters, musea en concertzalen en chique winkels, dan concurreren de grote steden en provinciesteden om het hardst. Het Centrum van Deventer, nationaal nummer 165, staat nu met vier andere Deventer buurten te boek als een goede tip in eigen omgeving. Goed om te weten voor mensen die zoeken naar een tweede huis, dan wel ‘pensionado’s’ die zich ergens ‘buiten’ willen vestigen. Bijvoorbeeld rond Deventer.

Voor veel stedelingen die naar buiten trekken, geldt dat zij dan toch wel de basisvoorzieningen – winkels, een dokter, een apotheek – bij de hand willen hebben. De Top-20 ‘Praktische buurtjes’ toont de buurten die, op hooguit 10 kilometer afstand dus, het beste aanbod van basisvoorzieningen laten zien. Daar staan buurten in Barneveld bij, maar ook in Súdwest-Fryslân en de Friese Meren. Zo ook in het Drentse Hoogeveen, Horst aan de Maas en het Centrum van Epe. Voor de inwoners en omwonenden zal dat geen groot nieuws zijn – het gaat om regionale kernen met een relatief ‘leeg’ ommeland, dus weten ze precies waar welke winkels zijn, wie de dokter is en of er een basisschool in de buurt is. Maar wie langs de Veluwezoom een nieuw domicilie zoekt, in de omgeving van de Friese Meren of juist in het stille Drenthe, ziet nu in elk geval waar de basisvoorzieningen het best op orde zijn. Even op de fiets, en ze zijn er. Als gememoreerd: alle achtergrond op www.elsevier.nl.

 

 

Leave a Comment